Ţi se pare inofensiv să te lauzi pe Facebook în legătură cu mărirea de salariu pe care ai primit-o sau chiar să postezi fotografii cu maşina pe care tocmai ţi-ai cumpărat-o? Studii recente arată că autopromovarea şi falsa modestie se întorc, de cele mai multe ori, împotriva celui care le foloseşte.
Rezultatele unui studiu recent realizat cu ajutorul specialiştilor de la City University London, Carnegie Mellon University şi Bocconi University, publicat în Psychological Science, au explicat de ce majoritatea indivizilor nu reuşesc să respecte graniţa subţire dintre autopromovare şi modestie.
Cercetătorii au constatat că oamenii care se laudă supraestimează modul în care comportamentul lor trezeşte în cei din jur emoţii pozitive, subestimând impactul negativ al promovării succesului personal. Prin urmare, atunci când indivizii încearcă să îşi îmbunătăţească imaginea în ochii celorlalţi, exagerând cu laudele la adresa propriei persoane, obţin exact opusul efectului scontat.
"Majoritatea oamenilor îşi dau seama probabil că trăiesc şi alte emoţii în afară de bucurie atunci când ascultă pe cineva lăudându-se. Cu toate acestea, atunci când noi înşine ajungem să ne lăudăm, avem tendinţa de a supraestima reacţiile pozitive ale celorlalţi şi să le subestimăm pe cele negative", a explicat Irene Scopelliti, autorul studiului şi specialist în marketing de la City University London.
"Aceste rezultate sunt şi mai importante în era Internetului, când oportunităţile de autopromovare au proliferat prin reţelele de socializare. Efectele pot fi exacerbate de distanţa suplimentară dintre oamenii care împărtăşesc informaţia şi destinatar, distanţă care reduce empatia celui care se autopromovează şi diminuează plăcerea împărtăşirii informaţiei în cazul receptorului."
În plus, specialiştii spun că lauda este probabil doar vârful aisbergului în ceea ce priveşte acţiunile distructive întreprinse din dorinţa de autopromovare, ce pornesc de la înflorirea exagerată în discursurile publice şi ajung până la eforturi inepte de a părea ceea ce nu eşti şi încercări nesincere de a intra în graţiile celor aflaţi la putere.
Rezultatele studiului pot ajuta la o mai bună comunicare, punându-i în gardă atât pe cei care au tendinţa de a se lăuda prea mult, dar şi pe cei care sunt nevoiţi să asculte astfel de discursuri.
Cei care ţin să îşi exprime bucuria legată de reuşitele lor pot încerca să îşi tempereze aceste porniri, în timp ce oamenii aflaţi de cealaltă parte a baricadei ar putea încerca să fie ceva mai toleranţi, ştiind că lăudăroşii nu sunt conştienţi de impactul neplăcut pe care îl poate avea autopromovarea excesivă.