Se stiu putine despre viata lui Vettius Valens, se stie doar ca nu provenea dintr-o familie bogata si nu a fost niciodata implicat in politica cum era moda in epoca. Se pare ca din veniturilor sale, un timp, a sustinut o scoala de astrologie (manualul sau de astrologie a fost dedicata unuia dintre elevii sai, Marcus). Este imposibil sa reconstituim Anthologiae, un manuscris conceput in noua carti si care a fost folosit de generatii de astrologi pana in secolul al 8-lea d.Hr., sau cel putin, era inca atunci cand Teofil l-a citat.
Altii au popularizat astrologie in...versuri - Astrampsychus, Dorotheus din Sidon si Manetho. Astrampsychus a lasat 101 aphorisme astrologice, tiparite in ordine alfabetica. Scrierile lui Anubio, care pare sa fi fost egiptean, au fost folosite de catre Firmicus Maternus, Hephaestion, Palchrus si Rhetorius, in urmatoarele patru secole. Doroteus din Sidon a abandona studiul Pentateuhului lui, Cele cinci carti al vechiului Testament, pentru a se ocupa de studiul astrologiei, s-a preocupat de inregistrarea evenimentelor din momentul nasterii, si interpretarea unei teme natale. La lista astrologilor profesionisti trebuie sa ii adaugam si pe cei care au facut ca astrologia sa fie o parte importanta a studiilor lor, cum ar fi medicii Antigonus din Niceea si Galen.
Astrologia medicala a inceput sa-si sistematizeze principiile care nu au fost niciodata fataliste, la urma urmei, asa cum se spune si astazi, boala este mai usor de prevenit decat de vindecat. Galen (circa 130- 200 d.Hr.) a studiat medicina la Pergam, unde s-a nascut si a profesat in Corint si Alexandria ajungand, in cele din urma, la Roma (unde a fost medicul lui Marc Aurelius si mai tarziu, a lui Commodus si Alexandru Severus). A avut grija, ca intotdeauna sa retina ora exacta la care un pacient bolnav s-a culcat, urmarea atent pozitia lui Sirius, Steaua Cainelui, atunci cand administra medicamentul sau cand pornea la elaborarea, a insistat ca Theriac, un medicament pe care l-a dezvoltat, trebuia luat la al treilea ceas din prima si a patra zi a Lunii, iar intr-unul din tratatele sale medicale dedica douasprezece capitole influentei Lunii in fiecare din cele 12 semne zodiacale precum si pozitiile planetelor. Antigonus a mers mai departe, a publicat o colectie de "horoscoape medicale" pe care medicii l-au folosit timp de cel putin doua secole pentru a ajuta la tratarea pacientilor.
Astrologia a fost inclusa sub diverse forme in criticile formulate la aproape toate cunostintele umane de catre Sextus Empiricus, medic grec si filosof sceptic, care la sfarsitul secolului al doilea si inceputul treilea, a atacat literatura si filologia, retorica, geometria, aritmetica, muzica, logica si fizica. El a rezumat cunostintele astrologice ale epocii si le-a demolat apoi punct cu punct sau a incercat sa faca asta. Unele dintre criticile sale sunt inca valabile (dificultatea de a sti exact timpul de nastere, de exemplu), altele s-au bazat pe neintelegerea unor cunostinte - de ce cineva nascut sub semnul Leului ar trebui sa fie puternic si curajos doar pentru ca constelatia se numeste Leo.