Anumite locuri nu pot fi considerate pe deplin atracții turistice, deoarece dintr-un motiv sau altul sunt interzise vizitatorilor.
1. Kofuns, Japonia
Aceasta este o insulă antică pe care au fost construite mormintele membrilor familiilor imperiale din Japonia. Cu ocazii foarte rare, ele pot fi vizitate de arheologi, dar doar cu permisiunea Curții Imperiale.
2. Insula North Sentinel, India
Nativii care locuiesc aici ar face abolut orice pentru protejarea pământului lor de către invadatori, drept pentru care autoritățile indiene au interzis accesul în această locație.
3. Area 51, Statele Unite ale Americii (SUA)
Existența acestei zone strict secrete a fost confirmată de autoritățile americane abia în anul 2013. Potrivit celor câteva documente declasificate Area 51 este o zonă în care se construiesc și testează următoarele avioane pentru US Air Force.
4. Biserica St. Mary of Zion, Ethiopia
Aceasta este o capela foarte specială, care găzduiește cea mai sfântă comoară cunoscută, și anume Ark of the Covenant. Păzitorului acestui artefact îi este interzisă părăsirea zonei și nu are voie să discute cu vizitatorii.
5. Insula Kaho’olawe, SUA
De-a lungul timpului, această insulă a adăpostit mai multe culte, o închisoare și baza de antrenament a forțelor terestre ale Americii. Acum, ea este rezervația naturală și singurul mod prin care o poți vizita este să te alături unui grup de voluntari care lucrează la restabilirea ecosistemului.
6. Turnul de telecomunicații din Marea Britanie
De când a avut loc o explozie în interiorul turnului, restaurantul și locul de observație au fost închise pentru public. Uneori, atunci când turnul este gazda unor evenimente caritabile, câteva mii de oameni pot vedea Londra de la înălțime, din unghiuri diferite.
7. Marele Templu Ise, Japonia
Teritoriile acestui templu sunt accesibile doar preoților și membrilor familiei imperiale, restul doritorilor trebuie să se mulțumească cu a admira zona de pe acoperișurile celorlalte temple din jur, aflate la distanță de câteva garduri de orice încăpere sacră.
8. Orașul fantomă Varosha, Cipru
Acest oraș aparține de Famagusta și a fost una dintre atracțiile de top ale Ciprului, dar în 1974 a fost efectuată o evacuare masivă de urgență, a tuturor localnicilor și turiștilor, pentru ca forțele turcești de elită să îl stăpânească. De atunci, Varosha a rămas închis.
9. Insula Sable, Canada
Situată în Oceanul Atlantic acestă insulă nisipoasă are o populație de mai puțin de 30 oameni și adăpostește mai multe nave naufragiate. Datorită aspectului său unic, insula a fost declarată rezervație naturală și pentru a o vizita este nevoie de o petiție la guvern prin care să explici de ce este neapărat nevoiede acest lucru.
10. Pionen Data Center, Suedia
A fost construit în Stockholm în timpul Războiului Rece și este un fost buncăr nuclear, transformat recent într-un spațiu ultra-modern în care sunt depozitate serverele unuia dintre furnizorii de internet din Suedia. La această adâncime, mascate de copaci și închise cu o ușă foarte groasă sunt adăpostite informațiile celor mai cunoscute site-uri din lume.
11. Peștera Lascaux, Franța
Intrarea în peștera Lascaux este închisă de mai bine de 15 ani, pentru a păstra picturile antice rupestre departe de ochii și mâinile curioșilor. Se poate însă vizita o peșteră asemănătoare sau turiștii curioși se pot delecta cu turul virtual.
12. Baza "Don-2N", Rusia
Această piramidă modernă este o bază care adăpostește, în Moscova, rachetele de aprare ale Rusiei. Cu ocazii speciale, anumiți jurnaliști au parte de un tur al zonei, dar li se arată doar o mică parte din clădire.
13. Muntele Rushmore, SUA
Pentru că a fost sculptat în onoarea marilor președinți americani Muntele Rushmore are și o cameră „secretă”, în care sunt ținute documente originale ale unor tratate foarte importante. Această cameră este în interiorul muntelului și e precum o capsulă a timpului, sigilată cu o ușă de granit cu mai multe mecanisme de închidere.
14. O cascadă subacvatică, Mauritius
Dacă te uiți de deasupra la Maurițius, în Oceanul Indian, pare ca și când ar fi localizată chiar lângă o cascadă subacvatică. Cu toate acestea, acest fenomen este doar o iluzie optică creată de alunecarea nisipului.