Află în continuare câte zile de concediu își poate lua o femeie în cazul unei nașteri și dacă soțul îi poate fi sau nu alături în această perioadă.
1. Croația
În această țară, concediul de maternitate durează 410 zile, iar în primele 6 luni femeile primesc lunar 100% din salariul pe care îl aveau.
2. Marea Britanie
Britanicii pot împărți concediul, dar mama este obligată să-și ia două spătămâni libere, iar în rest tatăl poate sta și el acasă timp de un an.
3. Suedia
Aici 60 de zile din concediul paternal aparțin tatălui, iar dacă el nu și le ia, acestea expiră, dar per total, concediul de îngrijire al copilului poate dura, pentru mamă, până la 240 zile.
4. Rusia
După concediul de maternitate, mamele își iau concediu de creștere a copilului până când acesta împlinește un an și jumătate, timp în care primesc 40% din salariu. Acest concediu poate fi prelungit cu încă un an și jumătate fără salariu, dar echivalat cu ani de vechime.
5. Kazakhstan
În cazul în care au fost complicații la naștere sau există nașteri multiple, concediul de 126 zile se mai extinde cu încă 10 săptămâni. De asemenea, mamele au voie să stea în concediu de îngrijire a copilului până când acesta împlinește 3 ani.
6. Finlanda
În loc de concediu de creștere a copilului, proaspetele mămici își pot duce gratuit copilul la creșă sau pot cere o dădacă de la stat.
7. Portugalia
Conform legii, tatăl trebuie să petreacă cel puțin 5 zile cu nou-născutul, altfel este amendat, iar mama are dreptul la 120 de zile de concediu.
8. Franța
Cele 112 zile pot fi împărțite în două luni înainte de naștere și 2 luni după sau concediul poate fi luat tot odată după naștere. Dacă o femeie este sănătoasă și se simte bine, s-ar putea ca ea să primească doar 3 săptămâni de concediu maternal, dar i se permite să lucreze până la cel mult 36 săptămâni de sarcină.
9. China
În China, durata concediul de maternitate depinde de vârsta femeii: cu cât este mai bătrână cu atât poate sta mai mult acasă.
10. Islanda
Dacă concediul maternal este rezervat mamei, concediul de creștere al copilului este împărțit dupa regula de 3 luni mama, 3 luni tatal și 3 luni se împart între cei doi părinți.
11. India
Durata concediului de maternitate în India depinde de numărul copiilor. Femeile primesc 182 zile libere dacă sunt la prima sau a doua sarcină, iar dacă sunt la a treia sau mai multe primesc doar 84 de zile, în ideea în care este deja obișnuită cu îndatoririle de mamă și ceilalți copii pot avea grijă de cel mic.
12. Emiratele Unite Arabe
O femeie care lucrează pentru o companie privată are dreptul la doar 45 zile concediu de maternitate, cu zilele de dinainte și cele de după naștere incluse, dar dacă lucrează la stat, poate sta acasă cu copilul timp de 90 zile.
Conform International Labor Standards, guvernele protejează drepturile proaspetelor mame și le acordă câteva zile de stat acasă cu copilul, plus ajutor financiar în acest timp și numai în 2% dintre țări (inclusiv în Statele Unite ale Americii), nu au implementat o lege care să stabilească suma pentru alocația de creștere a copiilor.
Vezi care sunt cele mai norocoase femei din lume când vine vorba despre concediul de maternitate
Psihologii și pediatrii spun mereu că este foarte important pentru dezvoltarea copiilor ca părinții să comunice cu ei când sunt mici și să petreacă cât mai mult timp posibil împreună în primele luni de viață. Guvernele din mai multe țări sprijină această idee prin aprobarea concediilor de maternitate, dar lungimea acestuia variază în fiecare țară.