Lipsa somnului este o problemă pentru toată lumea
Oboseala fizică nu este singura problemă pe care o poți avea dacă nu dormi suficient. Acest lucru duce și la lipsa apetitului, dificultate în gândire și concentrare. Mulți experți au demonstrat faptul că dacă ai probleme cu somnul ai și alte probleme de sănătate. De exemplu, dacă dormi frecvent mai puțin de 5 ore, vei avea probleme cu inima, dacă de cele mai multe ori dormi mai puțin de 7 ore, la un moment dat vei da în diabet, obezitate și schimbări de greutate. Trebuie să fii foarte conștientă de câte ore de somn ai nevoie pentru a putea funcționa la parametri optimi.
Orele de somn recomandate
Charles Czeisler, profesor la Universitatea Hardvard, a condus un studiu pentru a vedea exact de câte ore de somn are nevoie fiecare individ, în funcție de vârstă. Studiul a avut mai multe etape între anii 2004-2014 și rezultateale au fost obținute analizând obiectiv de cât timp de somn este nevoie pentru ca organismul să rămână sănătos. În funcție de vârstă, s-a ajuns la următoarea concluzie:
- 0-3 luni (nou-născuți): 14-17 ore;
- 4-11 luni (infant): 12-15 ore;
- 1-2 ani (copii mici): 11-14 ore;
- 3-5 ani (preșcolari): 10-13 ore;
- 6-13 ani (școlari): 9-11 ore;
- 14-17 ani (adolescenți): 8-10 ore;
- 18-25 ani (tineri): 7-9 ore;
- 26-64 ani (adulți): 7-9 ore;
- peste 65 ani (vârstnici): 7-8 ore.
Acestea sunt doare ore orientative, deoarece fiecare își cunoaște mai bine organismul, dar numărul orelor recomandate de somn crește dacă deja ai probleme de sănătate.
Principalele motive pentru probleme de somn sunt stresul și tehnologia
Stresul - Când ești stresată se elimină hormonul responsabil de aceste stări și anume cortisolul și drept urmare a valorilor ridicate, care îți influențează sănătatea, ajungi să dormi mai puțin sau mai agitat, deci să nu te odihnești suficient.
Tehnologia - Organismul produce melatonină pentru a se putea odihni așa cum trebuie. Însă creierul nu poate să producă suficientă melatonină dacă este explus la lumina emisă de noile tehnologii. Dacă stăm pe întuneric, permitem organismului să fie mai eficient în producerea ei, care își stopează activitatea în prezența luminii de la televizor, laptop sau telefon.