Pentru a cunoaște mai multe despre formaldehidă și proprietățile sale cancerigene, nocive asupra copiilor, trebuie să știi că are un miros puternic și este foarte inflamabilă. Ca textură, aceasta este un lichid transparent, care se găsește în multe produse de curățenie, lipici, haine, materiale de construcții, hârtie și materiale folosite la instalații. Ea poate fi folosită în fabricarea a multe produse, datorită proprietăților sale dezinfectante, antibacteriene și antifungice.
Formaldehida și cancerul
La nivel teoretic, există o legătură între formaldehidă și cancer, de aceea ar trebui să fii atentă , chiar dacă nu s-au efectuat foarte multe studii clinice în acest domeniu, iar cercetătorii trebuie să mai facă unele studii, pentru a fi siguri de rezultat. Practic, s-au descoperit anumite legături între cele două, dar sunt încă neconcludente, chiar dacă formaldehida este la ora actuală pe lista substanțelor cancerigene ale US Environmental Protection Agency. De asemenea, s-a dovedit deja că șobolanii mor în prezența acestei substanțe și oamenii care lucrează în prajma ei sunt mai predispuși la diverse tipuri de cancer.
Formaldehida și Johnson & Johnson
Compania a încercat să asigure consumatorii de faptul că produsele sale conțin o cantitate foarte mică de formaldehidă, care nu afectează sănătatea oamenilor, nici măcar pe cea a copiilor mici și în spijinul acestei idei a venit argumentul că șamponul fără lacrimi este de mai mulți ani pe piață. Cu toate acestea, compania a decis în mai 2017 să îndepărteze această substanță cancerigenă din produsele ei, iar decizia a fost foarte bine primită pe piață. Totuși, oamenii încă se întreabă de ce această decizie a venit abia după demascarea operațiunii, mai ales ținând cont de faptul că șamponul și toate celelalte produse oferă aceleași rezultate și fără formaldehidă. Părerea generală este că substanța a fost eliminată atât de târziu din cauza legilor din ce în ce mai aspre privind obligativitatea de a pune pe etichetă absolut toate ingredientele.
Trebuie subliniat faptul că Johnson & Johnson este doar una dintre comapniile care aveau această problemă, dar multe organizații non-profit încearcă să forțeze mâna companiilor ca să renunțe la anumite ingrediente periculoase.