Vestea a ieșit la iveală după ce Michael Gove, secretarul de stat britanic pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale a declarat că există anumite îngrijorări că Europa ar putea opri Marea Britanie să introducă o lege prin care interzice paiele de plastic. După declarațiile sale, Frans Timmerman, vice-președintele executiv al Uniunii Europene a postat pe Twitter următoarele: „Suntem deja cu un pas în fața voastră. Legsilația Uniunii privind plasticul de unică folosință va ieși pe piață înainte de începerea verii. Poate vă puteți alinia cu noi.”, alături de această postare a fost adăugat și hashtag-ul #EUDoesntSuck.
Anunțul a fost făcut la puțină vreme după ce Secretarul de Stat a declarat că analizează bazele legale pentru interzicerea paielor de plastic. El a spus că „paiele de plastic sunt o scursură. Reprezintă doar un alt exemplu a modului în care poluăm oceanele și sacrificăm vietățile marine. Vrem să facem totul pentru a restânge folosirea platicului și verificăm acum dacă le putem interzice de tot, dar există anumite îngrijorări că legile Uniunii Europene ar putea să ne oprească deocamdată. Sper să putem face curând un anunț în ceea ce privește măsurile luate.” Precedent acestor declarații, Michael Gove a spus că este bântuit de imaginile cu poluarea din seria Blue Planet II, produsă de BBC.
În timpul unei conferințe din data de 21 februarie 2018, Frans Timmerman a declarat că trebuie luate urgent măsuri pentru a face guvernul Chinez să limiteze importul de plastic. El a adăugat că: „Vom găsi moduri prin care să reutilizăm și reciclăm tot plasticul, până în anul 2030, măsuri care, în cel mai probabil caz, vor fi urmate de o interzicere totală a acestui material, pentru că altfel ne vom asfixia cu plastic. Folosim prea multe paie de plastic în Europa și aș sfătui pe toată lumea să nu mai cumpere așa ceva. O singură dată le-am explicat copiilor mei care sunt urmările și de atunci ei caută paie de hârtie sau nu mai folosesc deloc.”
Din ce în ce mai mulți politicieni au început să vorbească liber despre poluare și legislație care să protejeze mediul înconjurător, deoarece în fiecare an aruncăm în jur de 8.8 milioane de tone de plastic în oceane și nu numai, iar multe animale marine sunt ucise din cauza impactului asupra mediului.
Vezi ce măsură își dorește să ia Uniunea Europeană
Comisia Europeană a lăsat, de curând, să se înțeleagă că, pe viitor, Uniunea Europeană ar putea interzice folosirea recipientelor din plastic de unică folosință.