Marea Britanie este o țară cosmopolită, în care de curând a fost depășit numărul de crime al celui mai important oraș din America. Astfel încât, în luna februarie, în Londra s-au înregistrat 15 crime, pe când în New York numai 14, iar în martie statistica reclamă 22 versus 21.
Istoric vorbind, potrivit datelor FBI și a studiilor lui Eric Monkkonen, de la University of California, Londra a avut o rată a criminalității la jumătate față de orașul american, începând cu anul 1800. Schimbarea a venit după ce în campania sa electorală, primarul Sadiq Khan a militat pentru încetarea opresiunilor la adresa minorităților rasiale în urma cărora șeful poliției, Cressida Dick, a recunoscut cum autorităților le este deja frică să-i percheziționeze pe suspecți, deoarece aceștia au devenit mai violenți. De asemenea, numărul de violuri petrecute în orașul britanic s-a mărit și este de trei ori mai mare decât omologul său american.
Statisticile oferite anul trecut de guvernul britanic plasau deja Londra în vârful topului celor mai violente orașe din lume, iar londonezii erau în pericol de șase ori mai mare de a li se sparge casa decât cei din New York, prezentau un risc de trei ori mai mare de a fi violați și erau mai mult decât dublu în pericol de a fi jefuiți pe stradă. Cifrele contraziceau afirmațiile primarului, care declara că Londra este cel mai sigur oraș din lume. Afirmațiile autorităților au devenit de necrezut după ce un grup de islamiști extremiști a provocat mai multe incidente și un număr masiv de voluntari islamici s-au întors în țară fără a fi monitorizați. În plus, capitala Angliei a fost declarată „capitala atacurilor teroriste din toată lumea”, din cauza numeroaselor atentate cu explozibil.
Nici primarul nici șeful poliției, care au negat de curând orice discriminare religioasă, nu au legat valul masiv de imigranți de creșterea ratei criminalității, dar ambii au dus campanii social media grandioase împotriva violenței și în ciuda situației și a faptului că Londra și New York sunt aproximativ egale ca număr de locuitori și efectiv al poliției, primul oraș menționat nu reușește să gestioneze eficient această criză și face reduceri de personal și buget în rândul forțelor de ordine.