Iată ce obiceiuri au copiii din jurul lumii, ce li se permite și ce nu, astfel încât să crească și să ajungă adulți responsabili.
1. Norvegia - Copiilor li se permite să doarmă afară
Norvegia este o țară bogată, cu un trai de viață ridicat, în care o practică des întâlnită este ca un copil să doarmă oriunde dorește, inclusiv la metrou, în curtea casei sau în instituțiile statului.
2. Danemarca - Copiii așteaptă în căruț, afară din magazin, cât părinții fac cumpărăturile
Deși în restul lumii este ceva ciudat ca un copil mic să fie lăsat nesupravegheat, în Danemarca această practică este foarte des întâlnită, oamenii fiind foarte ralaxați, deoarece furtul și răpirile nu reprezintă probleme reale acolo.
3. China - Copiii învață foarte devreme să-și facă nevoile la toaletă
China este una dintre cele mai populate și dezvoltate țări din lume și își învață copiii să-și facă nevoile la toaletă de la vârste foarte fragede. Conform cercetărilor, printre primele lucruri pe care un părinte le predă copilului său, este cum să-și facă nevoile la toaletă. Dacă această practică este predată cu dragoste și răbdare, copilul se va dezvolta armonios și va fi deștept, dar dacă este doar ceva impus, acesta va deveni foarte agresiv.
4. Japonia - Copiii merg singuri cu transportul în comun
Orice părinte vrea ca cel mic să se poată descurca singur și să aibă încredere în el, drept pentru care în Japonia, copiii au voie să meargă singuri cu transportul în comun. În plus forțele de ordine sunt foarte eficiente și dacă ar fi să se întâmple ceva cu vreun copil, problema ar fi rezolvată imediat.
5. India - Copiii se culcă târziu
Mulți dintre locuitorii Indiei sunt neintegrați în sistemul de învățamânt și așa precar, iar cultura îi îndeamnă pe cei mici să se culce târziu și să se uite la televizor toată noaptea, aceasta fiind una dintre puținele metode în care ei pot învăța câte ceva. În plus, sistemul de divertisment din India este printre cele mai dezvoltate din lume.
6. Finlanda - Permite copiilor să ia mai multe pauze la școală
Toți copiii din lume își doresc așa ceva, dar în cele mai multe cazuri au parte de cel mult 30 minute pauză într-o singură recreație mare, restul fiind, în general, de câte 10 minute, în care trebuie să și mănânce, însă în Finlanda, pauzele dintre ore sunt mai mari și un copil poate chiar să plece în timpul anului școlar de mai multe ori undeva alături de părinți.
7. Italia - Copiii pot gusta din vin la cină
Majoritatea copiiilor nu au voie să consume alcool, dar în Italia, cum industria vinului este atât de bine dezvoltată, copiii au voie să guste din paharul de vin al părinților când iau cina în familie și acest lucru este deseori practicat în multe case. Vinul îi ajută pe aceștia să digere mâncarea mai bine, dar trebuie avută grijă la cantitatea pe care ei o consumă, pentru a nu deveni mai târziu alcoolici.
8. Suedia - Pălmuitul copiilor este interzis
Această practică ar trebui interzisă peste tot în lume, dar suedezii au impus-o pentru că unii oameni considerau că este amuzant ca orice străin s-o facă.
9. Bulgaria - Mamele au 410 zile de concediu maternal
Nașterea poate fi frustrantă, perioada chiar dinainte este foarte grea pentru orice femeie, iar în primele câteva luni copilul este complet dependent de mamă, cu atât mai mult cu cât aceasta alăptează și în același timp, când cel mic plânge într-una, trebuie să pregătească și camera copilului, așa că un concediu maternal cât mai lung este binevenit.
10. Liechtenstein - Copiii sunt instituționalizați la vârsta de 7 ani
Conștiința copiilor se formează în jurul vârstei de 5 ani, când încep să gândească mai logic și să înțeleagă aritmetica simplă, dar în acest principat independent din Alpi, începerea școlii la această vârstă permite copiilor să exploreze și să învețe mai multe acasă, într-un mediu cunoscut lor, fără tot felul de presiuni din afară.
Vezi cum cresc copiii în 10 țări diferite
Oamenii întemeiază familii peste tot în lume, dar fiecare cultură are stilul ei de a-și crește progeniturile.