Evită să mai faci aceste 11 greșeli dacă vrei să dai mai puțini bani în casă.
1. Contrastul de temperatură
De obicei, tigăile și mai ales capacele de pe ele, reacționează negativ la contrastele de temperatură, iar acestea sunt obiceiurile care duc la crăparea lor:
- Vărsarea de lichide reci în recipiente fierbinți.
- Încălzirea pe aragaz a unei oale luate direct din frigider.
- Spălarea cu apă rece a vaselor încă fierbinți.
2. Proba focului
Vasele nu trebuie supra-încălzite, iar focul trebuie adaptat conform diametrului acestora, deoarece puse deasupra unei flăcări prea puternice:
- Cratițele din fier capătă pete multicolore, dar pot fi foloste în continuare.
- O suprafață non-aderentă nu va mai putea fi folosită, pentru că se vor desprinde tot felul de bucățele din înveliș.
3. Folosirea necorespunzătoare
În bucătărie este bine să eviți improvizațiile, deoarece există reguli care trebuie respectate:
- Un cuțit de bucătărie obișnuit nu poate fi folosit pentru deschiderea conservelor, pentru că se tocește și există riscul de accidentare.
- Recipientele de plastic obișnuite, folosite doar pentru depozitare, nu pot fi băgate în cuptorul cu microunde, deoarece se topesc.
- Tocătoarele de plastic nu se folosesc pe post de suport pentru vasele încinse și nici în loc de capac, fiindcă din cauza căldurii riscă să se topească.
4. Tocătoarele de piatră nu sunt bune pentru cuțitele ascuțite
Tocătoarele făcute din marmură au o viață lungă și arată bine, dar nu fac bine cuțitelor. Nu trebuie neapărat să renunți la ele, dar fii pregătită să cumperi mai multe cuțite.
5. Depozitezi și speli toate vasele în același loc
Evită să mai suprapui vasele când le pui la scurs, deoarece tocătoarele de lemn nu se usucă bine dacă intră în contact cu alte materiale, iar farfuriile și castroanele se pot sparge cu ușurință când vrei să iei ceva din suport.
6. Proba mirosului
Vasele de bucătărie prind foarte multe mirosuri dacă nu sunt ținute în condiții corespunzătoare, deci mai bine le depozitezi într-un spațiu aerisit, în special pe cele de ceramică. În plus, nu le usca pe prosoape refolosibile. Ca să nu păstrezi mirosurile ai putea să arunci sau măcar să speli mai des bureții și cârpele de bucătărie și să nu lași prea mult timp mâncarea neconsumată în farfurii și nici în tigăi, deoarece apoi îți va fi mult mai greu să scoți mirosurile persistente.
7. Spălarea vaselor din fier
Stratul de grăsime de fapt protejează fierul și previne apariția ruginei și a arsurilor de mâncare, deci este mai bine să nu lași vasele din fier masiv în mașina de spălat și să le freci cât poți de puțin, ca să protejezi suprafața.
8. Uscarea
Dacă lași tocătorul de lemn pentru prea mult timp în apă sau îl pui alături de alte vase, acesta se va crăpa, va căpăta pete de profunzime și va acumula microbi.
9. Atacul acidului
Amestecul de apă cu oțet curăță în profunzime mizeria, dar poate afecta stratul de cermică de pe ibrice și tigăi, deci încearcă să nu-l lași prea mult să acționeze. În plus, aluminiul poate crea o reacție chimică cu acidul, apoi să migreze în mâncare. Cercetătorii avertizează că prea mult aluminiu în organism produce serioase probleme de sănătate.
10. De unde apar zgârieturile
O suprafață anti-aderentă se zgârie ușor de la oase, spatule și linguri de slabă calitate și bureți de vase prea tari sau din sârmă. În acest sens, spatulele de plastic ar trebui să reprezinte prima opțiune, dar fii atentă ce alegi, astfel încât să aibă marginile fine, ca să nu zgârie suprafețele în care le folosești, iar atunci când speli un ibric de cafea, ai grijă să îndepărtezi tot zațul din burete, ca să nu-ți distrugi celelalte vase.
11. Ai grijă cum folosești mașina de spălat vase
Unele vase nu se pretează mașinii de spălat, pentru că detergentul folosit este foarte agresiv și temperatura ridicată strică anumite materiale. Trebuie să știi că argintul băgat în mașina de spălat vase își pierde strălucirea, cristalul se crapă, tocătoarele de lemn se strică din cauza contactului îndelungat cu apa, fierul ruginește, sticla capătă pete din cauza apei duri și aluminiul se înegrește.