Tocmai a fost descoperit faptul că oricine poate beneficia de pe urma pielii de găină, în trecut, acest fenomen salvând chiar vieți.
Pe măsură ce scade temperatura, mușchii din jurul foliculilor de păr fac pielea să se ridice, iar acest lucru îi făcea pe oameni în trecut să simtă un pic de căldură. În plus, predecesorii noștri erau alertați în acest mod când se apropia un prădător, deoarece când erau în fața unui animal periculos, adrenalina făcea ca părul să stea ridicat și ei să pară astfel mai înfiorători.
Esențială pentru regenerarea părului
Cercetătorii au confirmat că nervii au o influență directă asupra celulelor stem, iar sistemul nervos este activat în general la o temperatură mai scăzută, pentru a regla funcțiile organismului. Aceste reacții păstrează celulele într-o stare în care sunt gata de recuperare oricând, deci când ești expusă mai mult timp la rece, se activează terminațiile nervoase și se transmit mai multe semnale.
Cheia este expunerea prelungită la temperaturi scăzute, care activează regenerarea mai rapidă a firelor de păr.
Aceleași celule responsabile pentru cicatrizarea rănilor
Majoritatea organelor sunt făcute din 3 straturi diferite de țesuturi, dar în piele, aceste țesuturi sunt organizate diferit, iar nervii sunt conectați de mici mușchi, pentru a echilibra balanța dintre funcțile fizice și cele chimice ale organismului, ca acesta să răspundă stimulilor externi. Acești mușchi mici, conectați și de celulele stem responsabile pentru creșterea părului, se mai ocupă și de cicatrizarea rănilor. Acesta este și motivul pentru care dacă e nevoie de o grefă de piele, aceasta se ia de pe scalp.
Mușchii acționează ca o punte
Cercetătorii au încercat să îndepărteze acești mușchi din ecuație, pentru a vedea dacă fără ei mai putem avea piele de găină, ne mai crește părul sau se mai vindecă rănile, dar după ce a fost ruptă legătura dintre mușchi, celule și foliculii de păr, nervii nu mai reacționau la fel.
Vezi cum se explică faptul că ți se face pielea de găină
Chiar dacă pare că pielea de găină este doar o reacție a corpului rămasă moștenire de la animale, cercetătorii au descoperit că oamenii pot beneficia de pe urma ei.