Poftele sufleteşti şi trupeşti sunt, de cele mai multe ori, mai problematice în perioada postului decât cele alimentare.
În timpul postului, partenerii nu ar trebui să se apropie trupeşte, iar uşurinţa sau greutatea cu care ei vor face acest lucru arată măsura în care ei sunt robi lui Dumnezeu sau robi patimilor, potrivit crestinortodox.ro. Trebuie avut în vedere că relaţiile trupeşti au fost lăsate de Dumnezeu şi pentru a-l feri pe om de patima desfrânării, astfel că acestea trebuie privite cu îngăduinţă, mai ales acolo unde unul dintre soţi este mai slab decât celălalt. Astfel, conform sursei citate, este recomandat ca perioada de abstinenţă să fie stabilită de comun acord:
"Din cauza desfranarii, fiecare sa-si aiba femeia sa si fiecare femeie sa-si aiba barbatul sau. Barbatul sa-i dea femeii iubirea datorata, asemenea si femeia barbatului. Femeia nu este stapana pe trupul sau, ci barbatul; asemenea nici barbatul nu este stapan pe trupul sau, ci femeia. Sa nu va lipsiti unul de altul, decat cu buna invoiala pentru un timp, ca sa va indeletniciti cu postul si cu rugaciunea, si iarasi sa fiti impreuna, ca sa nu va ispiteasca satana, din pricina neinfranarii voastre." (I Corinteni 7, 2-5; 12-16)
Beneficiile abstinenţei în cuplu
Exersarea abstinenţei sexuale este o modalitate excelentă de a vă cunoaşte limitele şi de a dezvolta o relaţie mai puternică din punct de vedere emoţional şi spiritual cu partenerul de cuplu. În timpul perioadei de abstinenţă se va confirma că partenerul este alături de tine pentru că îţi apreciază personalitatea, interesele şi alte aspecte ce nu ţin de sexualitate.
Ba mai mult, există statistici care arată că practicarea abstinenţei sexuale scade şansele de apariţie a depresiei pe parcursul vieţii. În plus, economisind energie vitală, veţi observa că atenţia şi randamentul la locul de muncă sporesc considerabil în lipsa activităţii sexuale. Studii pe această temă arată că abstinenţa întăreşte sistemul imunitar şi îmbunătăţeşte memoria.
Abstinenţa te poate ajută, de asemenea, să îţi însuşeşti arta autocontrolului. Astfel, vei ajunge să îţi gestionezi mai bine emoţiile, să fii mai răbdătoare şi să eviţi reacţiile impulsive în situaţii tensionate.
Uitând, pentru o vreme, de goana după orgasme, de momentele în care sunteţi prea obosiţi, dar vă simţiţi obligaţi să vă achitaţi de "datorie" în dormitor, veţi observa că întâlnirile voastre devin mult mai relaxate şi mai plăcute. Regăsirea intimă va fi de două ori mai dulce după o perioadă de abstinenţă.
Trucuri pentru perioada de abstinenţă în cuplu:
Transformaţi abstinenţa într-o formă de divertisment în cuplu. De exemplu, foloseşte banii pe care i-aţi fi cheltuit pe metode de contracepţie pentru a-i face o mică surpriză partenerului. Fă-i un cadou simbolic, fără a aştepta o ocazie specială.
Alegeţi un nou hobby comun. Fie că este un sport, un curs de dans, de gătit sau altă activitate de grup, unde atenţia partenerilor rătăceşte mai greu către gânduri provocatoare - orice aţi alege, important este să fie o activitate care să vă facă plăcere amândurora.
Alegeţi un "safe word". În situaţii în care unuia dintre voi i se intensifică brusc pofta de nebunii, puteţi să stabiliţi un cuvânt care să semnaleze celuilalt partener că există un risc sporit de a ceda tentaţiei. Stabiliţi, de asemenea, "plan de atac" pentru astfel de situaţii, care să conţină activităţi menite să vă distragă atenţia. Este foarte important să comunicaţi. Spune-i partenerului atunci când te simţi tentată să cedezi, fiindcă atunci când ştie ce simţi, îi va fi mai uşor să te sprijine.
Petreceţi timp în compania altor cupluri care postesc. Dacă sunteţi în compania unor oameni care vă împărtăşesc convingerile, vă va fi mai uşor să evitaţi situaţiile cu o încărcătură sexuală puternică.