cuplu

Un studiu revoluționar arată cum fericirea partenerului...

Citeste mai mult»
anca

Mesajul emoționant al Ancăi Țurcașiu despre nepoțica sa,...

Citeste mai mult»
P. Diddy

P. Diddy este acuzat de o nouă agresiune sexuală asupra...

Citeste mai mult»
Vladimir Shklyarov

Poliţia rusă a deschis o anchetă după moartea unui...

Citeste mai mult»
Marius Borg Hoiby

Fiul prinţesei moştenitoare Mette-Marit a Norvegiei,...

Citeste mai mult»
Ridley Scott

Ridley Scott spune că sărutul gay al lui Denzel...

Citeste mai mult»
Adriana Bahmuteanu

Adriana Bahmuțeanu îi cere ajutorul premierului Ciolacu...

Citeste mai mult»

Beyoncé va susţine un concert live pe Netflix în 25...

Citeste mai mult»
Charles Dumont

Charles Dumont, compozitor pentru Edith Piaf, a murit la...

Citeste mai mult»
motan

Un motan din Scoţia dispărut de acasă, găsit la 500 km...

Citeste mai mult»
Conan O'Brien

Conan O'Brien va fi gazda ceremoniei Oscar 2025

Citeste mai mult»
 Daniel Craig

James Bond - Următorul actor va fi în vârstă de 30 de ani...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga va apărea în sezonul doi al serialului "Wednesday"

Citeste mai mult»
colier

Un misterios colier cu diamante de 300 de carate a fost...

Citeste mai mult»
celine dion

Céline Dion a avut o apariţie surpriză la prezentarea de...

Citeste mai mult»
Denzel Washington

Denzel Washington anunţă că va juca în "Black Panther 3"...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa de Wales va fi gazda concertului de Crăciun de...

Citeste mai mult»
John

John Krasinski, desemnat ''cel mai sexy bărbat în viaţă''...

Citeste mai mult»
Silviu Prigoană

Care a fost cauza decesului lui Silviu Prigoană

Citeste mai mult»
exerciţii fizice

Cinci minute de exerciţii fizice în fiecare zi ar putea...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla îşi reia angajamentele oficiale, însă cu...

Citeste mai mult»
pudra

Cum să creezi un machiaj de lungă durată

Citeste mai mult»
inel

Un inel de logodnă de 70.000 de dolari trebuie returnat...

Citeste mai mult»
Chris Martin

Chris Martin a întrerupt un concert pentru a ajuta un...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate a apărut în public pentru a doua zi consecutiv

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate revine în viaţa publică şi va participa la...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Trei persoane au fost inculpate în legătură cu moartea...

Citeste mai mult»
madonna

Madonna a criticat realegerea „infractorului condamnat,...

Citeste mai mult»
credit

Recomandări pentru un sfârșit de an organizat și relaxat

Citeste mai mult»
Tyka Nelson

Cântăreaţa Tyka Nelson, sora lui Prince, a murit la...

Citeste mai mult»
TikTok

O provocare de pe TikTok determină zeci de adolescente să...

Citeste mai mult»

Notariat Dorobanți Raluca Tunescu

Citeste mai mult»
sport

De ce este esențial să facem mișcare dimineața și seara

Citeste mai mult»
Jamie Lee Curtis

Jamie Lee Curtis, despre victoria lui Trump: „Înseamnă o...

Citeste mai mult»
Whoopi Goldberg

Whoopi Goldberg a refuzat să-i pronunţe numele lui Trump...

Citeste mai mult»
copil

Top 5 pilote pentru copii: confort și calitate pentru...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga a susţinut-o pe Kamala Harris la ultimul miting...

Citeste mai mult»
Camilla

Regina Camilla îşi anulează angajamentele oficiale din...

Citeste mai mult»
Margot Robbie

Margot Robbie, mamă pentru prima dată. Vedeta din...

Citeste mai mult»
Tom Cruise

Tom Cruise ar fi în discuţii cu Paramount pentru...

Citeste mai mult»

Viata in plastic - cat e de periculoasa?

De în Sanatate 2 feb 2009
Campaniile "bio" si conceptul de "viata ecologica" incep sa ia amploare si in dulcea noastra Romanie. Ne invadeaza existenta la fiecare pas pe care il facem in natura: ne impiedicam de afise, campanii si produse eco cam peste tot. Dar ce se intampla cu plasticul? Si cu viata de "plastic" pe care am trait-o atata timp? Sau o mai traim inca? Afla cum ne afecteaza plasticul traiul de zi cu zi si poate ca aceasta "pledoarie" va pune capat utilizarii plasticului in viata ta odata pentru totdeauna!
Viata de plastic, femei de plastic, alimente de „plastic"? Da, asa erau caracterizate sau inca mai sunt multe dintre lucrurile care ne inconjoara, inclusiv natura umana: plastifiata, fie ca la propriu, fie ca la figurat! Plasticul ne-a invadat viata odata cu progresul tehnologic, si ceea ce se vroia a fi un ajutor de nadejde in lupta cu „greutatile" de zi cu zi, se dovedeste a fi o arma distrugatoare in masa.

Punga de plastic, caserole de plastic, Pet-uri, produse de menaj de plastic, tacamuri, recipiente, produse electronice si electrocasnice... plasticul e inca la putere, fie ca vrem, fie ca nu! Cu ce echivaleaza toate acestea? Ei bine, ele sunt „direct proportionale" cu diabetul, obezitatea, cancerul, infertilitatea, disfunctiile tirodiene si afectiuni ale sistemului nervos! Avem beneficii pe de-o parte, de pe urma utilizarii plasticului, iar de pe alta „culegem" efectele nocive utilizarii acestuia ulterior, prin vizite dese la medici.

Personal, folosesc plasticul zi de zi. De ce? Pentru ca e la-ndemana si pentru ca ma ajuta in nevoile zilnice pe care le am. Trebuie sa fim sinceri si sa recunoastem ca este un ajutor de nadejde din punct de vedere al eficientei. Un exemplu concret: am incercat sa ma adaptez trend-ului bio si am apelat la pungi eco, din hartie; afara ploua ingrozitor de tare, iar ceea ce a a urmat, va imaginati: punga s-a udat si s-a rupt! Neplacuta situatie! Un alt exemplu: pachetelul de acasa: in ce as putea sa imi pun macarea daca nu intr-o caserola de plastic? Nu este singura metoda pentru asa ceva? Pana la urma cat de daunatoare poate sa fie bucata aceea de plastic? Hai sa vedem impreuna:

Plasticul nu este nociv: tacamurile, farfuriile sau paharele de plastic nu ne afecteaza sanatatea in sine, ci chimicalele din continutul plasticului are reactii nu tocmai sanatoase cu diversi factori din mediu, sau odata cu expunerea la anumite procese tehnologice. Unele produse din plastic pot contine Bosfenol A (BPA - cel mai toxic component atacand sistemul neurologic si sistemul imunitar), ftalati sau cloruri, extrem de daunatoare sanatatii.

Biosfenol A – da de gol plasticul!


De departe cei mai afectati de efectele nocive ale plasticului sunt copiii. Inca de la cateva saptamani, si pana la o varsta inaintata, viata copiilor este „ambalata" in plastic: de la biberoane, tetine, suzete si pana la multimea de jucarii existente pe piata dedicate acestora, copiii sunt invadati de lucruri plastifiate si cauciucate.

Biberoanele de plastic (policarbonat) sunt extrem de nocive, actionand ca o „otrava" asupra copiilor vostri. Nu de putine ori prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, a iesit in presa pledand pentru renuntarea utilizarii plasticului in viata de zi cu zi, accentuand mai ales efectele acestuia asupra copiilor.

Este adevarat ca propriu-zis, in forma bruta, neutilizat inca, un pahar de plastic sau un biberon nu este nociv. De asemenea, daca punem apa in el poate ca este inofensiv, dar ce facem atunci cand punem alte substante acide, le incalzim sau le deterioram si totusi le refolosim? Ei bine, spune dr. Mencinicopschi, atunci cand supuse unor astfel de procese, aceste repiciente de plastic emana aceste substante extrem de nocive care provoaca multiple afectiuni: obezitate, cancer, infertilitate, afectarea sistemului neurologic. De aceea, pentru protejarea bebelusilor si a copiilor, cel mai indicat este sa se foloseasca biberoane de sticla, care intr-adevar, sunt mai greu de folosit, dar, cel putin nu atenteaza la sanatatea bebelusului. Merita efortul!Obezitatea – o reactie fireasca a utilizarii plasticului

Exista o multime de factori care favorizeaza cresterea in greutate, ii stim bine, sunt factorii care ne dau batai de cap zi de zi si pe care ii constientizam cat putem de mult, dar stiati ca pana si plasticul genereaza kilograme in plus si ulterior, obezitate? Nu plasticul in sine ingrasa, ci chimicalele din compozitia lor. Nimic nou pana acum, stim bine ca acestea ingrasa si ca le gasim in orice, inclusiv in mancare si bautura sub diverse „masti": gust, culoare, miros, etc.. Insa plasticul contine faimosul biosfenol A, cel mai periculos dintre toti, de care am discutat mai sus, care, dupa descoperirile cercetatorilor americani se pare ca devine un  „accelerator" al depozitelor de grasime in organism.

Plasticul „gatit" la microunde


Stim prea bine ca nu avem voie sa introducem metale in cuptorul cu microunde, astazi aflam insa ca nici plasticul nu este cel mai bun candidat pentru cuptorul cu microunde. Socate? Ei bine, nici eu nu sunt prea departe de a face un soc si de a ma intreba  care mai e functionabilitatea unui cuptor cu microunde daca nimic din ce avem in dotare nu intra cel mai bine in „gratiile" lui? Metal nu, plastic nu! Cel mai probabil sticla! Da, asa este, ca si in cazul biberoanelor, sticla este cea mai recomandata metoda de a consuma alimentele.

Plasticul „preparat" la microunde emana dioxina, o substanta nociva (care provoaca cancer, in special la san), si care intra in particulele de grasime din mancare, si odata cu acestea in organism, provocand adevarate dezastre.

Sticla de plastic – o panta alunecoasa


Sticlele de plastic sunt cele mai utilizate pe piata. Fie ca vorbim de apa, suc, sau alte lichide pe care le consumam, acestea sunt imbuteliate in sticle de plastic. Astfel de sticle expun santatatea la cele mai multe pericole, prin modalitatile multiple prin care „declanseaza" chimicalele si introducerea lor in organism:

-  sticlele de plastic sunt foto-degradabile, iar atunci cand sunt tinute la o temperatura mare, se deterioreaza eliberand substante toxice;

- substentele acide introduse in sticle de plastic, afecteaza calitatea acestuia si elibereaza substante nocive inhalate cu usurinta in organism;

- sticlele de plastic tinute la congelator emana dioxina, provocand astfel dereglari importante in organism;

- zgarieturile si deteriorarile survenite in urma diverselor expuneri, afecteaza calitatea plasticului si da natere la „monstrii" in organism.Cum ne ferim de „plasticizarea" vietii?

- folositi recipiente din sticla (pentru adulti, dar si pentru copii asa cum spune profesorul Mencinicopschi, este cel mai sigur si mai sanatos ambalaj pentru alimente si bauturi;

-  nu refolositi niciodata sticlele de plastic sau recipientele; dupa prima utilizare, aruncati-le;

- daca totusi cumparati recipiente de plastic, uitati-va bine pe eticheta si cautati sa cumparati doar recipiente pe care sa scrie „Nu contine BPA"

-  atentie la jucariile copiilor – cautati si cititi pe eticheta din ce sunt compuse, daca exista BPA sau ftalati, nu cumparati;

-  nu introduceti plasticul la microunde, la congelator si nu puneti alimente sau bauturi fierbinti in ele;

- inlocuiti punga de plastic cu cea din hartie sau din plastic biodegradabil.

Daca in multe alte privinte, ne putem feri cu greu de efecte nocive sau nu putem renunta la a face anumite activitati sau la a consuma anumite alimente daunatoare organismului, cred ca ne putem adapta totusi la o viata fara plastic...sau, cel putin la un plastic „prietenos". Hartia sau plasticul biodegradabil sunt solutii pentru orice fel de obstacol intimpini in cale. De exemplu, povestea mea de mai sus, poate avea alte solutii: daca hartia s-a rupt, aleg pe timp de ploaie plastic biodegradabil, iar daca plasticul la microunde este nociv, exista intotdeauna sticla sau caserolele cu inscriptia „Nu contine BPA", ceea ce va fi si urmatorul meu pas in alimentatia mea. Tu ce zici? Duci o viata plasticizata? Sau te-ai adaptat stilului de viata eco?

Spune-mi mai multe pe forum.
Tag-uri: , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
21 noi