Internetul este plin de fotografii din orasul fantoma care pur si simplu te ingrozesc. Totusi, ne-ar placea sa iti aratam acum fata orasului Cernobil dupa 30 de ani, dar dintr-o alta perspectiva.
Cernobilul a fost candva un sat regal in Marele Ducat al Lituaniei, in secolul XIII, in tinutul Kiev. La un moment dat provincia a fost cedata Regatului Poloniei, iar dupa aceea, a fost anexata Imperiului Rus.
Inaintea secolului XX, Cernobil a fost locuit de tarani ruteni si polonezi, dar si de o mare comunitate evreiasca. In timpul Primului Razboi Mondial, satul a fost ocupat de germani, iar in vremea razboaielor civile de Armata Poloneza si Armata Rosie.
Orasul Cernobil a suferit din cauza masacrelor din timpul campaniei de colectivizare a lui Stalin, iar dupa prabusirea Uniunii Sovietice, in 1991, acesta a devenit o parte a Ucrainei.
Pe 26 aprilie 1986, cel de-a patrulea reactor al Centralei Atomoelectrice de la Cernobil a explodat la 1:23 noaptea, locuitorii orasului si cei din imprejurimi fiind evacuati din cauza nivelului de radiatie care devenise periculos.
Dupa acest eveniment dezastruos, Cernobilul gazduieste de aproximativ 30 de ani oameni de stiinta, doctori, fizicieni si fizicieni nucleari.
De aceasta data nu vei mai vedea monstri, ci vei putea observa cum natura invinge lupta impotriva civilizatiei. SURSA
Citeste si: