Din pacate uitam uneori ca ceaiul este pana la urma o apa aromatizata cu frunzele unei plante; deci calitatea apei reprezinta un alt factor important pentru a obtine un ceai de calitate. Se povesteste ca maestrii ceaiului chinezesc pot recunoaste in infuzie provenienta apei din ceai (daca provine dintr-un izvor, un fluviu sau un put sapat la mare adancime). Adevaratii cunoscatori si iubitori ai ceaiului isi comanda apa de la izvoare renumite si se spune ca regina Angliei nu pleaca niciodata in calatorie fara o rezerva de apa destinata prepararii ceaiului...
Mai simplu spus, ar trebui sa preparam ceaiul cu o apa proaspata, inodora, fara calcar. Aceasta apa nu se fierbe niciodata, caci va deteriora frunzele de ceai si va denatura aroma.Timpul de infuzie este la fel de important si trebuie sa tinem seama de faptul ca un ceai crud (cum este ceaiul alb) are nevoie de un timp de infuzie mare 8-9 minute, pe cand un ceai verde si chiar cel negru are nevoie de doar 3-4 minute.
Ramane sa vorbim despre o problema spinoasa: ceaiul se bea cu lapte, zahar sau lamaie?
Anumite sortimente de ceai suporta cateva picaturi de lapte rece; este vorba de ceaiurile negre, dure, ceaiuri pentru mic-dejun (de exemplu: ceaiul din Ceylan, ceaiul Assam, etc). Dar pentru sortimente de ceai lejer (de exemplu Darjeeling, ceaiurile verzi, ceaiuri afumate), laptele este cu desavarsire interzis.
Lamaia denatureaza gustul ceaiului, decoloreaza infuzia si este intotdeauna o combinatie proasta cu ceaiul; dimpotriva, o felie subtire de portocala este mai binevenita pentru ca poate sublinia aroma.
George Orwell, binecunoscutul scriitor, a dat urmatorul sfat: "Nu puneti niciodata zahar in ceai; ceaiul este natural amar, ca si berea; daca punem zahar nu vom gusta ceaiul ci vom gusta zaharul in amestec cu apa fierbinte."
Daca dorinta de ceai dulce este atat de puternica, atunci un cristal de zahar alb candel (cel mai neutru) este singurul care nu va dezonora total aceasta bautura.
Dar, in materie de placere, libertatea alegerii fiecaruia dintre noi nu poate fi comentata.
Stai aproape, pentru ca saptamana viitoare iti voi spune mai multe despre sortimentele de ceai potrivite pentru dimineti fara energie, zile stresante sau momente de liniste si regasire!