Ringling Brothers, Barnum și Bailey sunt circuri cunoscute, ce s-au închis și au avut ultimele reprezentații fără animale. Mai mult de 40 de țări din toată lumea au interzis deja folosirea animalelor sălbatice în spectacole, printre care România, India, Italia și Olanda, iar acum, Marea Britanie și-a anunțat intenția de a termina cu aceste spectacole de circ chinuitoare până în anul 2020.
Animalele sălbatice pot fi domesticite doar într-o anumită măsură și pentru a le controla, circarii trebuie să abuzeze de ele și să le țină în cuști mici. Aceste abuzuri au dus la evadarea multor animale, ceea ce s-a soldat, de cele mai multe ori cu omorârea lor. În plus, modul în care sunt capturate aceste vietăți pentru a fi duse la circ a fost legat de braconaj, care contravine cu drepturile animalelor și ale oamenilor. Din fericire, majoritatea populației din Marea Britanie este conștientă de aceste tratamente și 94.5% susțin inițiativa de stopare a fenomenului.
David Bowles de la RSPCA a declarat: „Vestea că Guvernul a anunțat că după anul 2019 nu vor mai fi animale sălbatice la circurile din Marea Britanie este foarte bine primită și reprezintă o ușurare. Acest anunț dă circarilor un avertisment de doi ani că nu se vor mai elibera licențe pentru deținerea unor specimene sălbatice. Nevoile acestor animale sunt prea complexe pentru a putea fi vreodată îndeplinite pe deplin, deoarece ele au nevoie de spațiu mare, transport adaptat și hrană specială, nu de antrenamente forțate și condiții inumane de trai.”
Oricine poate contribui la salvarea animalelor sălbatice dacă nu se mai duce la reprezentațiile care includ specimene malnutrite din sălbăticie, atât la circ, parcuri acvatice cât și la anumite grădini zoologice, care nu îndeplinesc normele igienico-sanitare și își lasă animalele să moară de foame, singurătate, mizerie sau plictiseală.
Viitorul circului așa cum îl știai nu mai există
De multă vreme se tot vorbește despre interzicerea animalelor sălbatice în spectacolele de circ, dar abia de curând acest subiect a devenit unul mondial.