Intr-adevar, alcoolismul este o boala. Dincolo de capacitatea lui de a se lua in seama ca de o boala si de a o trata ca atare ramane o alta problema – cea a persoanelor din jur, a dificultatilor pe care acestia le intampina in modul in care traiesc alaturi de el. In acest caz e vorba de Bianca, dar ce putem sa facem pentru aceasta persoana?
Este importanta contributia familiei? Familia are un dublul sens pe de o parte incurajeaza alcoolismul, pe de alta parte lupta cu el. Originea alcoolismului se gaseste intr-o parte a istoriei pe care nu o prea regasim in povestea de care spuneam. Este intr-o istorie a respingerii, a incapacitatii de acceptare a realitatii, intr-o incercare disperata de gasire a unei iubiri imposibile. Alcoolicul poate si comparat cu un scurt-circuit care apare pentru ca tensiunea, excitarea si dorinta depasesc capacitatile unei persoane.
Odata instalat, alcoolicul devine un prizonier care refuza sa se mai elibereze pentru ca nu are nici un motiv. Sau singurul motiv poate sa ii fie refuzat, acest motiv este dat de cei din jur. Dar pentru cei din jur este prea greu. Cand cineva este beat, agresiv, violent sau bizar in comportament reactia celor apropiati este de respingere pentru ca ei reprezinta un atac narcisic, este un atac la imaginea proprie. Rusinea sotiei de a iesi in oras cu sotul alcoolic sau a fetei care se sperie ca tatal alcoolic va ajunge la scoala in fata colegilor si profesorilor este evidenta. Pare ca intre ei este o respingere. Dar legatura lor este mult mai puternica si depaseste aceasta respingere. Ceea ce este intre ei reprezinta o alianta inconstienta care isi gaseste intelegerea, intr-o anumita masura, in alegerea lor reciproca.
Psihanaliza legaturilor propune o modalitate de interventie asupra familiei cu alcoolici sau alte tipuri de dependenta. Obiectul sau de lucru este legatura in cele doua aspecte ale ei – de respingere si de uniune. Evident, sunt si situatii care cunosc variatii, dar de baza este acest dublu sens pe care o familie cu un membru alcoolic il traieste – iubire si respingere, repulsie, protectie si aparare.
Terapia analitica familiala propune acest tip de abordare – lucrul cu legaturile de familie. Faptul ca simptomul alcoolism nu este prezent constant la sedinte nu devine o problema majora ci este modul de functionare al sau – alcoolicul in momentul in care bea este absent din familie. Dar construirea unei zone de sanatate in familie devine un obiectiv in sine la care si alcoolicul se poate raporta astfel. Frecventa deseori utilizata este de o data la doua saptamani, timp de o ora. Se lucreaza cu o echipa de doi terapeuti. Aceasta este cadrul grupului care se constituie pentru a contine ceea ce alcoolicul nu poate contine. Este un efort care se face in timp si care in timp care necesita multa rabdare. Dar aceasta este o sansa pe care ei o pot utiliza.
AA -Alcoolicii Anonimi- devin o solutie atunci cand persoana in cauza poate sa isi accepte boala. Dar daca nu, eu vad ca implicarea famileii intr-o terapie devine o problema unica. Dezalcoolizarea este o varianta soc, care este destinata in special unei pauze. Nu este incercarea de vindecare, ci de "potolire" momentana.