El s-a rastit, intr-una din reprizele de joaca de la cresa, la o fetita. Micuta a inceput sa planga si el a incercat sa o linisteasca, luand-o de mana. Pentru ca fetita se scutura de plans, a lovit-o, fara sa vrea, peste mana. "Pe masura ce lacrimile continuau sa curga, Martin a inceput sa tipe: "Termina. Termina odata" iar si iar, dar din ce in ce mai repede si mai tare. Cand Martin a incercat sa o consoleze, ea din nou s-a opus. Atunci, el a scrasnit din dinti ca un caine, suierand catre fetita care plangea. Din nou Martin a mangaiat-o pe fetita, dar dintr-o palmuta prieteneasca a ajuns sa-i dea pumni; Martin a lovit si iar a lovit in biata fetita, in ciuda tipetelor ei."
Daniel Goleman explica: "Reactia violenta reflecta bine lectiile invatate acasa, in privinta lacrimilor si a suferintelor de orice fel: plansul este abordat mai intai printr-un gest de consolare, daca el continua, se ajunge la o privire urata si la tipete, la lovituri si la batai in toata regula."
De unde vine violenta?
"Intr-adevar, un copil martor al agresiunii sau chiar victima a agresiunii ajunge sa fie un copil agresiv. Acest lucru se intampla pentru ca este intr-o pozitie de inferioritate atunci cand este martorul agresiunii. El ajunge sa creasca si isi promite lui insasi: 'Am sa am asigur ca nu o sa mai fiu intr-o pozitie in care sa nu detin controlul' si toate lucrurile pe care le face deriva de aici. El va deveni un om atent sa nu isi piarda controlul si un om extrem de autoritar si de aici va ajunge la agresivitate," - aflam de la psihoterapeutul Anda Pacurar.
Fetitele nu sunt scutite de preluarea acestei componente agresive. Aflam de la psiholog faptul ca acele fetite vor creste si cel mai probabil nu isi vor manifesta agresivitatea fizic, dar vor deveni agresive verbal si cicalitoare. In acest fel, precizeaza Anda Pacurar, acele fetite devenite femei vor incerca sa isi pastreze mereu controlul asupra vietii si asupra lucrurilor care le inconjoara. Barbatii, in cele mai multe cazuri, vor ajunge sa isi agreseze verbal si fizic partenerele.
Nu trebuie uitat faptul ca noi am crescut in comunism, cu familii autoritare si profesori extrem de autoritari, si de aceea, spune Anda Pacurar, nu e important sa cunoastem intreaga poveste de viata a unui om agresiv pentru a ne da seama care au fost cauzele acestui comportament violent.
"Exista insa, si multi agresati care au decis sa nu agreseze niciodata pe cineva si isi conduc viata de adult dupa acest principiu," arata psihologul. Din nefericire, exista si multi copii care au fost martori sau victime ale agresiunii si care se revolta. Acestia devin agresivi cu altii copii si cu parintii lor sau incep sa minta, sa ascunda si sa incerce cu orice pret sa scape de pedepse.
Semnele unei agresivitati (latente)
Fara a spune ca exista o regula clara pentru a-ti da seama care este comportamentul unei anumite persoane, Anda Pacurar ne spune cum putem recunoaste un om cu potential agresiv: "De cele mai multe ori, agresivitatea este precedata de ostilitate sau de cinism. Exista si un alt tip de oameni cu potential agresiv: cei tristi si deprimati (despre care se crede in mod eronat ca sunt apatici, pentru ca in realitate ei sunt furiosi). Acestia se pot manifesta autoagresiv si pot incerca sa isi faca rau, sau pot deveni agresivi cu alte persoane."
Psihologul continua prin a ne explica faptul ca un om trist si deprimat are tendinta de a se izola si de a nu mai avea relatii apropiate cu prietenii, cu persoana pe care o iubesc. Cu cat se teme mai mult de relatia cu ceilalti, cu atat devine mai agresiv. Asta se intampla pentru ca el se simte descurajat si incearca sa se izoleze pentru a se proteja, si cu cat se izoleaza mai mult devine mai agresiv si mai vulnerabil.
Anda Pacurar: "Parintii au rol de model. El invata-de la cea mai mica varsta care e rolul barbatului si care este rolul femeii, privindu-si parintii, relatiile dintre ei si felul in care acestia interactioneaza. Atunci cand este micut, el nu poate actiona in nici un fel."
Atunci cand isi agreseaza sotia sau iubita nu o face pentru ca este rau, ci pentru ca el crede ca un barbat trebuie sa se impuna in acest fel, prin agresivitate si sa domine femeia, mai spune psihologul. Toate acestea fac parte din setul de convingeri pe care el le are si care dateaza din copilarie.
"Nu exista determinism, nu exista nici o regula care sa spuna ca un barbat al carui tata si-a agresat sotia va creste si se va comporta la fel. In viata avem de ales, si cei care sunt agresivi au ales sa fie asa", crede psihologul Anda Pacurar.
Care e solutia?
Exista o multitudine de solutii, spune psihologul. Unele din ele necesita terapie, iar altele nu. Psihologul spune: "Atunci cand un cuplu vine la terapie, una din primele intrebari se refera la relatia pe care fiecare dintre ei a perceput-o la parintii sai. Abia povestind isi dau seama, unii dintre ei, ca procedeaza exact ca parintii lor."
Un exercitiu care da rezultate foarte bune este cel pe care Anda Pacurar ni-l descrie, spunandu-ne ca se potriveste atat unui copil agresiv de 8 ani, cat si unui barbat de 39 de ani. "Exista un lant al furiei, format din trei zale. Prima za este INCIDENTUL, sau Intamplarea, cea de-a doua za este Primul Gand si cea de-a treia este Reactia. Ei trebuie sa isi imagineze acest lant si sa il rupa, constientizand ceea ce are de gand sa faca si faptul ca reactioneaza gresit."