Traim intr-o lume in care violenta este din ce in ce mai mediatizata, iar copii nostri au cel mai mult de suferit. Cand vine vorba insa, de constientizarea propriilor greseli si a consecintelor acestora, multe dintre noi nu le cantarim gravitatea. Agresivitatea verbala se resimte foarte usor in tonalitatea vocii si ii poate influenta negativ pe cei mici. De aceea, comunicarea in familie este extrem de importanta. Este de asemenea important cum transmitem un mesaj celor mici, nu doar ce anume transmitem, pentru ca lipsa afectivitatii in vorbire duce la o mutilare a dezvoltarii emotionale.
Cauze
In orice familie exista, la un moment dat, discutii sau certuri intre partenerii de cuplu. Aceasta violenta verbala se va rasfrange cu siguranta asupra copilului, care este extrem de influentabil. De cele mai multe ori nu va intelege ce se petrece si este afectat direct de discutiile in contradictoriu ale parintilor.
Este intr-adevar greu cand, mai ales dupa o zi obositoare la serviciu, ne mai confruntam acasa si cu alte probleme. Este foarte usor sa ne pierdem cumpatul si sa nu mai bagam de seama ca, de fata sunt si cei mici si sa ridicam vocea. Exista numeroase motive pentru care pot porni certurile intre soti. In continuare iti vom prezenta cele mai des intalnite exemple:
1. Pot aparea discutii aprinse cauzate de rudele sotului, sau de ale tale.
2. Printre cele mai frecvente certuri in cuplu sunt cele cu privire la gestionarea bugetului familiei.
3. Adaugate la problemele zilnice si stresul de la munca, indeplinirea indatoririle casnice sunt deseori motive ce duc la discutii in contradictoriu.
4. Responsabilitatea implicarii in educatia celor mici duce deseori la divergente aprinse.
5. Odata ce avem copii, se intampla, uneori, sa apara probleme de intimitate in relatia cu partenerul de cuplu. De aici este doar un pas pana la frustrari si certuri.
6. Orice fel de proplema nediscutata nu face decat sa sporeasca nemultumirile si sa apara dificultati de comunicare cu partenerul de de viata. Neintelegerile ce apar se pot traduce prin discutii aprinse sau zgomotoase ce au un impact major pentru cei mici.
Copiii resimt cel mai repede aceste probleme care apar intre parinti. Chiar daca nu inteleg cauza, sau problema propriu-zisa, ei resimt sentimentele negative din gesturi, mimica si chiar tonalitatea vocii. In functie de personalitatea prichindelului, el poate reactiona diferit: se poate interioriza, sau poate sa inceapa sa aiba un temperament putin mai violent. Aceste lucruri vor fi resimtite in timp si, mai ales, isi vor face aparitia cand cel mic se va confrunta cu anumiti factori stresanti de la scoala, gradinita, sau chiar la locul de joaca.
Citeste si:
Tu si copilul tau intr-o zi ploioasa
Invata-l pe cel mic sa-si faca patul
8 greseli de disciplina pe care le fac parintii
Manifestarea violentei verbale
Fiecare copil reactioneaza diferit la conditiile de stres. Atunci cand, in familia ta exista certuri destul de dese, sau care iau o amploare considerabila, cel mic va fi afectat. Iti poti da seama foarte usor din schimbarea lui de comportament. Micutul poate sa devina fie usor iritabil, fie putin mai impulsiv, sau chiar sa fie mult mai nemultumit ca inainte. In alte situatii, mai grave, cei mici pot avea porniri de furie inexplicabila sau chiar porniri de violenta fizica fata de alti copii sau fata de membrii familiei.
De asemenea, exista situatii in care pot manifesta verbal aceste trairi negative prin tipete, lacrimi, nemultumiri sau chiar amenintari. In continuare iti vom prezenta cateva schimbari de atitudine ale celor mici cand violenta verbala se face simtita in viata de familie.
1. Copilul tau poate sa prezinte emotionalitate ridicata sau lipsa emotiilor in diferite situatii, reactiile lui fiind vizibil exagerate.
2. Daca este o fire mai sensibila, prichindelul tau se poate inchide in sine, intrand intr-o forma de depresie. Aceasta se poate traduce sub forma unei plictiseli cronice, manifestand asadar dezinteres pentru lucruri care inainte il atrageau.
3. Violenta verbala ii afecteaza pe cei mici, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. De aceea, ei pot incepe sa prezinte semnele lipsei de incredere in propria persoana.
4. Pe de alta parte, exista cazuri in care un copil, in astfel de situatii, sa faca orice pentru a fi in centrul atentiei. Ei pot incepe, asadar, sa dea dovada de hiperactivitate (nu pot sta locului).
5. Problemele de acasa se resimt intotdeauna si la scoala. Cei mici pot sa nu mai dea randament la scoala, sa nu mai invete, sa fie distrasi la ore si sa nu mai prezinte interes pentru materii care inainte le pareau interesante.
6. In functie de structura fiecarui copil si a gravitatea violentei verbale prezente in fiecare famile, cel mic poate devenii agresiv, fie cu membrii familiei, fie cei de varsta lui. Aceasta ultima faza trebuie sa constituie un semnal de alarma pentru fiecare parinte
In definitiv, violenta verbala este considerata de specialisti ca fiind de fapt un comportament abuziv prin limbaj. Chiar daca nu are efecte vizibile imediate, cum este in cazul violentei fizice, abuzul verbal reprezinta un anti-model care afecteaza serios dezvoltarea afectiva si psihica a oricarui copil. Cei mici, extrem de influentabili si impresionabili, pot fi afectati chiar si de un singur caz de violenta verbala, afectandu-le increderea in sine sau starea emotionala.
Citeste si:
A venit toamna! Cum iti imbraci prichindelul la gradinita?