"Transmiterea pre-simptomatică" a variolei maimuţei, ale cărei simptome se caracterizează în principal prin erupţii cutanate, pare "considerabilă", potrivit autorilor acestui studiu publicat în British Medical Journal (BMJ).
Această activitate a fost realizată în Marea Britanie, una dintre primele ţări în care epidemia actuală s-a extins. Acest lucru a provocat, începând din primăvară, apariţia a numeroase cazuri de variolă a maimuţelor în Europa şi pe continentul american, în timp ce boala era până acum prezentă cu precădere în mai multe ţări africane, potrivit News.ro.
Dacă epidemia, care a afectat aproape 80.000 de pacienţi şi a provocat în jur de treizeci de decese, în prezent pare să se atenueze, autorităţile sanitare rămân vigilente.
Ca atare, este important să se cunoască riscul de transmitere „tăcută”, adică în perioada de incubaţie înainte ca pacientul să aibă primele simptome.
Autorii studiului, coordonaţi de epidemiologul Thomas Ward, au încercat să răspundă la această întrebare examinând datele de la aproape 3.000 de pacienţi britanici. Ca şi în cazul epidemiei actuale în ansamblu, aceştia sunt în mare parte bărbaţi care au avut relaţii cu persoane de acelaşi sex.
Această examinare a permis să ne facem o idee despre două tipuri de întârzieri şi să le comparăm între ele. Primul este timpul de incubaţie, în care pacientul poartă virusul fără să ştie. Al doilea este timpul care trece de la apariţia simptomelor la un pacient purtător, până la apariţia acestora la cel căruia i-a transmis boala.
Cercetătorii au concluzionat că această a doua întârziere tinde să fie mai scurtă decât prima, ceea ce sugerează transmiterea înainte de primele simptome. Ei estimează că această transmitere pre-simptomatică reprezintă mai mult de jumătate din cazuri şi poate apărea cu până la patru zile înainte de apariţia simptomelor.
Cu toate acestea, aceste rezultate trebuie încă confirmate de alte studii, spun alţi cercetători într-un comentariu publicat şi de BMJ. În prezent şi chiar şi cu această lucrare, transmiterea presimptomatică "nu este de necontestat", avertizează aceştia.
Totuşi, ei consideră că studiul marchează un pas important în această direcţie, datorită eşantionului mare de pacienţi şi seriozităţii modelelor statistice folosite.