De asemenea, este cruciala pentru imunitate si repararea ADN-ului. Asadar nu uita de ea atunci cand ii stabilesti meniul zilnic. Daca puiul tau are intre 1-3 ani are nevoie de 6 mg (9 UI) de vitamina E/zi. Si daca are intre 4 si 8 ani ii trebuie 7 mg (10.5 UI)/zi.
Vitamina E poate fi gasita intr-o varietate de alimente, inclusiv fructe, legume, nuci si seminte. Mai jos ai o lista cu unele dintre cele mai bune surse alimentare de vitamina E:
- 28 g de migdale prajite: 7 mg
- 1 lingurita de ulei din germeni de grau: 6 mg
- 28 g de seminte prajite de floarea-soarelui: 6 mg
- 1 lingura de unt de migdale: 4 mg
- 1 lingura de seminte de floarea-soarelui: 4 mg
- 1 lingura de unt de arahide: 2 mg
- 28 g de alune prajite: 2 mg
- 1 lingurita de ulei de floarea soarelui: 1,8 mg
- 1/2 kiwi mediu: 1 mg
- 1 lingurita de ulei de porumb: 0,6 mg
- 1/4 ceasca de spanac congelat preparat la abur: 0,8 mg
- 1/4 ceasca de broccoli congelate preparat la abur: 0,6 mg
- 1 lingurita de ulei de soia: 0,4 mg
- 1/4 ceasca de mango: 0,9 mg
In cazul in care te intrebi daca este posibila aparitia unei hipervitaminoze E, trebuie sa stii ca e mult mai probabil ca prichindelul tau sa nu obtina cantitatea necesara din aceasta vitamina vitala, decat sa apara un surplus. Altfel spus, riscul supradozarii este aproape nul.
Cu toate acestea, avand in vedere ca excesul de vitamina E poate actiona ca un puternic anticoagulant, crescand riscul de sangerare, expertii au stabilit nivelurile superioare ale aportului de vitamina E. Din aceasta cauza, pentru un copil de 3 ani ar fi bine sa nu se administreze mai mult de 200 mg (300 UI) de vitamina E/zi, in timp ce unul de 8 ani n-ar trebui sa primeasca mai mult de 300 mg (450 UI) de vitamina E/zi.