De curand am fost la un nou hairstylist pentru cateva retursuri si mi-a spus ca intalneste rar un par natural, nevopsit. Nu stiu de ce m-am socat atunci, pentru ca o simpla plimbare prin parc m-a facut sa inteleg ca optiunea de a nu-ti vopsi parul nu mai e “naturala”. Cu alte cuvinte, majoritatea dintre voi care citesc acest articol (poate chiar toate) au parul vopsit. Luand in considerare aceasta cifra deja astronomica, de femei care folosesc vopseaua de par, vom releva cateva ipoteze privind riscurile la care se supun.
Tipurile de vopsea:
Vopseaua de par este bogata in chimicale. Persoanele care o folosesc se expun acestor chimicale prin contactul direct cu pielea. Exista trei tipuri de vopsea:
Vopsea de par temporara
Vopseau de par temporara acopera pelicula dar nu penetreaza in stratul firului de par. Acest tip de vopsea tine de regula la maxim 2 spalari.
Vopseaua de par semi-permanenta
Vopseaua semi-permanenta patrunde in firul de par si dureaza de regula intre 5 si 10 spalari.
Vopseaua de par permanenta
Vopseaua de par permanenta provoaca schimbari chimice in cuticula firului de par. Din pacate, sunt cele mai populare tipuri de vopsea, pentru ca nuanta se mentine pana cand cresc firele de par si se poate observa diferenta, cand urmeaza, evident, o alta operatiune de vopsire sau de mascare a culorii naturale. Aceste tipuri de vopsea se mai numesc si coloranti din gudron de huila datorita unora dintre ingredientele pe care le contin. Vopseaua permanenta contine o varietate de substante care coloreaza cum sunt aminele aromatice si fenolii. In prezenta peroxidului de hidrogen, aceste substante trec printr-o reactie chimica pentru a deveni un colorant. Vopseaua permanenta de culoare mai inchisa contine concentratii mai ridicate de agenti de colorare de acest gen.
Ingrijorarile privind riscul ridicat de provocare a cancerului se focuseaza mai mult pe vopseaua semi-permanenta si permanenta. Pentru ca vopseaua mai inchisa are o concentratie de chimicale mai mare, poate duce la cancer.
Vopseaua de par poate duce la cancer?
Primul studiu care a concluzionat ca vopseaua de par poate fi riscanta pentru cei care o foloseau, a fost realizat in 1991 si a fost publicat in Jurnalul American de Epidermologie. Studiile au aratat ca hairstylisti care foloseau vopsea de par pentru clienti si-au triplat riscul de a dezvolta cancer de san, daca lucrau mai mult de cinci ani cu aceste produse.
In 1994, conform Buletinului Medical din luna martie, publicat de Asociatia de Informatii Farmaceutice, “deoarece anumite chimicale din vopseaua de par sunt mutagene in vitro si s-au demostrat in experimentele pe animale ca fiind si cancerigene, Societatea Americana De Cancer a decis sa examineze incidenta cancerului la femeile care folosesc acest produs, folosind date dintr-un studiu pe un esantion mare, realizat in 1982. Pe langa cele 573,369 de femei monitorizate pe o durata mai mare de 6 ani, s-au confirmat 9435 de morti datoruta cancerului. “
Insa, analizele au relevat ca vopseaua permanenta de par nu a crescut in general incidenta de cancer, dar au demonstrat ca femeile care folosesc vopsea cu ton inchis timp de 20 de ani sau mai mult au aratat un risc de dezvoltare a limfomului si a unor celule canceroase.
In 1995, un studiu realizat de Jurnalul European de Prevenire a Cancerului a relatat ca vopseaua de par determina un risc de cauzalitate in cazul incidentei de cancer de diferite tipuri, daca e folosita in mod frecvent.
Intr-un studiu din 1998, creat de cercetatorii de la Bringham si de la Spitalul de Femei din Boston, se releva date diferite de studiile anterioare. Un esantion de 99 000 de femei le-a relevat cercetatorilor ca vopseaua de par creste riscul de cancer hematopoietic. Cancer de maduva osoasa, cancer de limfa, leucemie si cancer ovarian, au fost tipurile de cancer care au aparut in rezultatele studiului.
Si un studiu din 2005, facut in Italia a concluzionat ca femeile care folosesc o vopsea de culoare inchisa au un risc crescut de a face leucemie.
In 2008 s-au confirmat concluziile studiului din 1991, conform caruia hairstylistii care folosesc pentru clientele lor vopsea de par sunt expusi la o serie de chimicare si in acest mod pot dezvolta o forma de cancer.
Alte afectiuni pe care le poate declansa
Multe ingrediente din vopseaua de par pot cauza reactii alergice provocand o serie de probleme de piele si iritatii la anumite persoane. Iritatia la nivelul ochilor poate afecta serios vederea si foarte rar s-au inregistrat si cazuri de orbire.
Au existat cazuri in care vopseaua de par a dus la caderea totala a parului de pe scalp.
Din aceste motive, este recomandat si inscriptionat chiar si pe cutia produsului, sa fie testata vopseaua pe o zona mica inainte de a fi aplicata pe tot parul. Chiar si atunci cand a mai fost folosita si a dat randament, e bine sa fie testata inainte pentru ca poate declansa o reactie alergica si dupa mult timp de folosinta a aceluiasi produs. Mai mult, e recomandat sa nu fie folosita pentru vopsirea sprancenelor sau genelor.
Recomandari pentru a evita vreo afectiune din cauza vopselei de par
Administratia pentru Alimente si Medicamente (FDA) din America, care este responsabila cu siguranta cosmeticelor recomanda:
- Incearca sa apelezi cat mai tarziu la vopseaua de par. Oportun ar fi cand apar firele albe.
- Ia in considerare vopseaua din henna
- Inainte de folosire fa-ti un test alergenic, aplicand vopseaua pe o suprafata mica inainte de aplicare totala
- Cu grija urmareste indicatiile de pe ambalajul produsului
- Foloseste manusile de protectie cand aplici vopseaua
- Nu lasa vopseaua pe par ai mult decat e necesar
- Clateste-ti bine parul dupa folosire
- Nu amesteca niciodata mai multe produse de vopsire a aprului, pentru ca poti declansa reactii adverse
- Nu folosi vopseaua pentru a-ti colora genele si spramcenele