Cred ca am mai avut de-a face acum ceva timp cu un astfel de articol, foarte asemanator, care vorbea pe limba celor care cunosc cel mai bine temeiurile si modul de functionare al celui mai bun, sanatos si eficient sistem alimentar de pana acum. Se cerceteaza in domeniu, se cauta raspunsuri, se dau indicii si se realizeaza programe alimentare care ma lasa cu gura cascata numai incercand sa citesc denumirea lor. Studiez de ceva timp acest domeniu, si evident niciodata nu pot sa spun ca le stiu pe toate, ba poate chiar stiu mult prea putin legat de diete si de sistemul lor de functionare, de modul in care au succes in unele cazuri si in unele nu, si alte astfel de subintelesuri si amibiguitati mai mult sau mai putin subtile.
Sa revin totusi la ce spuneam initial, si anume ca am mai avut parte de un mini-dictionar care ma punea la punct cu ultimele noutati in domeniu, acum este timpul sa il continuam pentru ca am descoperit noi termeni, care ne-ar putea face extrem de inteligente la o discutie despre cele mai noi sau vechi, dar inedite diete aparute in acest domeniu. Numai imaginati-va vorbind cu cineva despre faimoasa dieta ketogenica, despre ortorexie sau despre un regim flexitarian. Ce pompos suna, nu-i asa? Plus de asta, si daca domeniul nu te intereseaza prea tare, tot poti opta pentru a-ti insusi macar pe scurt explicatia lor, nu stii niciodata cand te lovesti de astfel de termeni, si nu ai vrea sa te faci de ras. Si ce mai pui ca este foarte posibil sa te atraga atat de tare unul dintre acesti termeni incat sa incerci sa descoperi si sa explorezi tot ce se stie despre el, astfel incat sa te implici intr-o posibila dieta care te va face extrem de glamouroasa din toate punctele de vedere. Noi iti dam indiciu, tu cauta solutia!
Ortorexia
Imagineaza-ti ca vorbesc despre bulimie sau anorexie, tulburari de care stii cu siguranta! Ei bine, nici ortorexia nu este mai departe de aceste afectiuni destul de grave si foarte greu depasite de cei care cad victima acestui "viciu".
Ortorexia apare atunci cand ceea ce ne dorim cu totii, adica alimentatia sanatoasa, este dusa la extrem. Denumiti si obsedati ai alimentatiei sanatoase, cei care sufera de ortorexie isi indreapta intreaga atentie spre alimente sanatoase care sa ii faca sa se simta sanatosi si purificati. Ortorexia nu este recunoscuta inca oficial ca tulburare alimentara, dar are efecte naucitoare asupra bolnavilor, putand conduce la deces. Ortorexicii nu fac altceva toata ziua decat sa se concentreze asupra acestui gen de alimentatie, iar in timp dieta (selectia alimentelor) poate fi atat de stricta incat poate conduce la moarte.
Flexitarianism
Cred ca stii ce inseamna sa fii vegetarian, adica ce presupune acest lucru, stii la fel de bine si ce inseamna sa mananci carne, faptul ca esti carnivor, dar ce inseamna sa te auto-denumesti vegetarian si sa mananci din cand in cand carne, fie ea peste, vita sau porc! Aaaa stiu, era ceva de genul pescetarianism, ovo-lacto-vegetarianism si asa mai departe! Ei bine, afla ca avem o denumire simpla si o categorie clara a celor care mananca in stil vegetarian, dar mai cad prada ocazional carnii: flexitarianism.
Flexitarianismul este de fapt un vegetarianism flexibil, adica un gen in care mananci in proportie de 90% fructe si legume, iar uneori, in proportie de aproximativ 10% carne.
Gastronomie moleculara
Analiza atenta a procedeelor fizice si chimice din timpul prepararii anumitor mancaruri plus istetimea si principiile stiintifice cu care unii cercetatori au fost inzestrati, au dat nastere gastronomiei moleculare, sau mai simplu spus, implementarii anumitor substante chimice in procesul alimentar ce transforma anumite preparate in adevarate opere de arta, pastrandu-si gustul original. De exemplu, cu ajutorul principiilor moleculare poti degusta o inghetata fierbinte, jeleuri calde, caviar din morcovi, spuma de ou cu gust de omleta si alte astfel de minunatii, si la propriu si la figurat.
Gastronomia moleculara este o tendinta a ultimilor ani, care transforma arta culinara in stiinta. Aceste preparate sunt realizate, asa cum spuneam cu ajutorul substantelor si procedeelor de ordin chimic, cum ar fi: nitrogenul lichid, vidul, gaze inerte sau chiar oxigen.
Totusi, aceasta "bucatarie" intreaga nu este la-ndemana oricui; este extrem de costisitoare si se gaseste in cele mai prestigioase restaurante ale lumii. De curand, acest trend a intrat si in Romania, primele preparate de acest gen fiind realizate intr-un restaurant dintr-un hotel cunoscut al capitalei.
Dieta pantofilor motivationali
Ei bine, deja dieta pantofului deja ma depaseste... este chiar printre cele mai tenebroase substraturi ale domeniului numit dieta. Pana aici; daca pana acum ma descurcam cat de cat cu limbajul celor care vorbesc despre si prin diete, aici deja parca am incurcat-o: cum sa existe o dieta a pantofilor??
Exista, este inventata de Isabelle R Shaw si este despre pantofi ca motivatie pentru alegerea unui stil alimentar sanatos. In esenta, aceasta "dieta" este de fapt un plan in care persoana supusa unei diete tine un jurnal specific prin care constata si constientizeaza obiceiurile alimentare nesanatoase si deficientele nutritive cu care se confrunta. Pantofii vin aici ca o recompensa a fiecarei reusite pe care o realizeaza in timpul dietei. Iata ce sustine insasi autoarea: "pantofii ne fac pe noi femeile sa ne simtim bine, frumoase, atragatoare, iar aceste lucruri fac creierul nostru sa trimita semnale catre corpul nostru. Rezultatul este un pantoforgasm ("shoegasm") al pierderii in greutate."
Dieta numita dragoste
Nedovedita stiintific, inexistenta in orice enciclopedie de specialitate, dar provenita de la o "diet addict", care pe forumul Feminis.ro, a impartasit succesul ei in lupta cu kilogramele cu ajutorul celei mai dorite, usoare si satisfactaoare diete: dragostea. Daca este sau nu adevarat, nu stiu sa va spun, dar imi place sa cred ca da, si ca fluturii in stomac sunt cel mai bun sport. Merita sa incercati, chiar daca nu veti pierde kilograme, veti castiga o iubire! Asadar, Teodora75 ne ofera chiar ea explicatia acestei diete mai putin cunoscute si descifrate in domeniul de specialitate.
"Reteta mea de slabit e foarte usor de tinut si e foarte simplu de povestit : INDRAGOSTITI-VA! Cand o sa va treziti dimineata numai pentru EL, cand o sa adormiti seara cu EL in gand, cand o sa respirati doar pentru EL, cand o sa tremure carnea pe voi in prezenta lui, atunci cu siguranta o sa ardeti calorii. Multe! Iar de hranit, va veti hrani cu privirea lui, cu zambetele lui, cu chipul lui. Si o sa va tina de foame, cu siguranta.
Am slabit 20 de kilograme in 2 luni si continui sa slabesc si acum, cam 900 de grame la 10 zile. Nu am ramas cu vergeturi sau cu piele lasata, nu mi-a fost rau, nu mi-a fost greu deloc. am baut doar apa plata si ceaiuri reci de soc. Iar ca sa scap de gura alor mei, mai mancam din cand in cand file de peste fiert cu legume in aburi. Am pornit de la peste 90 de kg (nu stiu exact cate ca dupa 85, nu m-am mai suit pe cantar) in noiembrie si pe 5 februarie, cand m-am sarutat prima oara cu EL, aveam 71 de kg. Acum am 65 si vreau sa ma opresc la 60. Am 1,70 m inaltime si 33 de ani. Nici nu mai stiu cate retete miraculoase am incercat, cate ceaiuri anti-adipoase m-au abonat la toaleta, cate pastile de fibre am inghitit. Toate cu rezultate foarte putin vizibile si de scurta durata. Pana cand l-am intalnit pe EL si nu mi-a mai trebuit mancare. Fluturii aia din stomac chiar tin de foame. Ce-i drept, nu cred ca m-as fi ambitionat asa daca rezultatele nu ar fi fost spectaculoase, 20 de kg in 2 luni e totusi o schimbare incredibila. Iar senzatia pe care o am cand imi cumpar haine marimea M sau 38 e incredibila! Va doresc succes tuturor si, mai ales, sanatate."
"Hipnodieta"
Interesanta denumire, mi-am spus eu cand am citit, de fapt cred ca socanta era asocierea termenilor. Tot de la o cititoare provine acest titlu ineteresant, iar explicatia este si mai acaparanta. Asadar, Lakefloating ne ofera un alt termen, mai putin obisnuit, cu care sa ne delectam si de ce nu, sa invatam ceva de la el. Sa vedem ce ne dezvaluie ea:
"Metoda mea e simpla... si ar putea fi intitulata 'ai incredere in tine si in puterea mintii tale'...
de-a lungul anilor am studiat si incercat o sumedenie de diete... unele spun: mananca proteine, altele mananca legume.. unele, mananca orez... altele nu manca carbohidrati.... unele spun: mananca mere... unele: mananca grasimi... altele: nu manca grasimi... sincer, ma simteam prinsa intr-un carusel care se invartea din ce in ce mai ametitor. Pana intr-o zi in care mi-a cazut in mana o carte, care nu are nici o legatura cu nutritia, dar are totul de-a face cu puterea miraculoasa care exista in fiecare din noi.... puterea mintii. Si atunci mi-am spus... daca tot am o asemenea arma puternica la indemana, de ce sa nu o folosesc ... sa slabesc?...
Am inceput simplu: sa scriu tot ceea ce mancam intr-o zi; am facut asta foarte constiincios si, m-am ingrozit! Fara sa-mi dau seama mancam mii, mii, mii de calorii. Sport? Mai deloc, doar mers pe jos pana la statia de autobuz si intors. In rest munca de birou! Scriind in jurnalul meu alimentar am constientizat ca o multime din alimentele de pe lista mea le mancam pentru ca imi era pofta, si nu pentru ca in acel moment imi era foame....
Asadar, trebuia sa gasesc ceva care sa ma faca sa nu mai 'poftesc' la alimente interzise, daunatoare si am gasit o hipnodieta. Suna pretentios, dar e de fapt doar o metoda de educare a obiceiurilor alimentare...
In primul rand am inceput sa-mi repet mereu, mereu cu voce tare, sau in gand (in caz ca nu eram singura) 'mananc doar ceea ce este sanatos pentru corpul meu... mananc doar atat cat am nevoie si ce am nevoie pentru a fi sanatoasa si plina de energie... '....
Un timp nu s-a intamplat aproape nmic... inca mai aveam momente de 'slabiciune', fata de anumite alimente, dar parca 'poftele' mele nu mai aveau aceiasi intensitate si asta era un semn bun...
Cam la o saptamana dupa ce am inceput aceasta dieta putin mai neobisnuita, "intamplator" am dat peste asa zisa metoda a 'cosului de gunoi si frigiderului'. Mi s-a parut cea mai potrivita metoda de a scapa de 'pofte' ... am ascultat de cateva ori atenta indrumarile pana am fost sigura ca am inteles exact ce aveam de facut: asadar, am ales un CD cu muzica care favorizeaza intrarea creierului in faza theta... mi-am pus castile si am apasat 'start'... am pornit sa-mi imaginez in dreapta, jos, langa piciorul drept... ca am un cos de gunoi.... un cos in care voi 'arunca' de acum inainte orice aliment care stiam ca nu e potrivit pentru ceea ce aveam de gand sa obtin (zahar, paine, pizza, ciocolata etc.)... apoi... in partea stanga, undeva la nivelul ochilor, am inceput sa vizualizez ca am un frigider, plin cu tot ceea ce stiam ca e sanatos pentru mine: fructe, legume, carne alba, etc...
De atunci, ori de cate ori mi se facea pofta de ceva interzis, ma imaginam cu ochii mintii aruncand acest aliment in 'cosul' de la picioarele mele, in locul lui, luand din 'frigider', un aliment sanatos.
Acum, cand ma uit peste insemnarile din jurnalul meu alimentar, ma ingrozesc! Nu-mi pot imagina cum odinioara am putut manca atat si mai ales amesteca alimentele in asemenea hal. Inca ceva: ma cantaream (si inca o mai fac) in fiecare dimineata, la trezire si notam zilnic, in acelasi jurnal... stiu ca multe persoane nu recomanda acest lucru.. dar pentru mine 100 gr minus a doua zi era echivalent cu o victorie... iar un plus de cateva grame a doua zi.. era un motiv in plus de ambitie..."
Nu rata articolul saptamanii!
Odata cu ideea de vacanta iau nastere responsabilitati si griji care umbresc un pic ideea de "vacanta placuta" pe care ti-o ureaza zambitor toata lumea la plecare. Asadar, „E inca vremea concediilor? Nu te panica!”. Cristina Calarasanu, psiholog, te ajuta sa intelegi si sa depasesti astfel de probleme!