Ce esti dispus sa faci?
Am rugat-o pe Mihaela Costea, manager de Resurse Umane la Compania Gemisa, sa ne spuna la ce sunt dispusi angajatii romani sa renunte pentru a castiga mai multi bani.
"Din experienta mea de pana acum, angajatii nu sunt dispusi sa renunte la multe lucruri. Nu sunt foarte multi oameni dispusi sa munceasca in plus pentru a putea castiga mai multi bani, nu sunt dispusi sa renunte la o parte din timpul lor liber si unii nu sunt dispusi nici sa munceasca mai mult in cadrul aceluiasi loc de munca pentru mai multi bani. Si, in principal, romanii nu sunt dispusi sa renunte la weekenduri pentru a castiga mai mult. Dar exista si persoane dispuse sa renunte la o parte din timpul lor liber si pentru acestia, o a doua slujba sau o activitate in plus ar fi solutia perfecta", spune Mihaela Costea.
Care e cea mai buna abordare?
Una din cele mai importante intrebari adresate specialistului de resurse umane atunci cand vine vorba de a incerca sa obtii mai multi bani este cea legata de atitudinea managerilor romani atunci cand angajatii acestora au nevoie de mai multi bani.
Am intrebat-o pe Mihaela in ce masura sunt angajatorii dispusi sa accepte faptul ca angajatii lor au nevoie de mai multi bani si in ce masura sunt acestia dispusi sa ii ajute sau, dimpotriva, sa le puna "bete in roate".
Iata ce ne-a spus ea: "Intr-o masura foarte mica sunt managerii romani dispusi sa ii inteleaga pe angajatii care au nevoie de mai multi bani. Majoritatea angajatorilor ii vor da angajatului care le cere mai multe responsabilitati, insa nu si mai multi bani. De aceea nu ii sfatuiesc pe cei care isi doresc mai multi bani sa recurga la sinceritate totala, ci la diplomatie. Trebuie sa le propuna sefilor o situatie "win-win", cu accent pe ce ar putea castiga anagajatorul daca ii va da mai multi bani sau mai multe responsabilitati. Si mai rare sunt cazurile in care angajatorii sunt dispusi sa le acorde un part-time la aceeasi firma unui angajat care are nevoie de bani. Dar cat timp ne dorim mai multi bani si suntem dispusi sa ne facem treaba la fel de profesionist si avem energia necesara, e foarte bine sa cautam o alta modalitate prin care putem castiga mai multi bani. Nu trebuie, insa, sa uitam, ca pe primul plan sa plasam angajatorul principal."
Am inteles de la specialist ca trebuie sa muncim la acelasi nivel ca si pana acum si ca slujba noastra principala ar trebui sa nu aiba de suferit din pricina noii activitati prin care incercam sa castigam mai multi bani, dar am vrut sa stim si cum reactioneaza oamenii dupa ce isi gasesc o alta activitate. Le marturisesc sefilor de la principalul loc de munca ca au si o alta activitate sau se tem de represalii si nu spun nimic?
Unde ai putea munci?
In primul si in primul rand, trebuie sa te gandesti ca ar trebui sa fie ceva care sa iti faca placere si care sa nu te solicite atat de mult incat sa nu iti mai poti indeplini atributiunile de la principalul loc de munca. E important si sa alegi fie sa muncesti de acasa (daca se poate) sau sa nu te deplasezi foarte mult.
Iata care sunt activitatile pe care specialistul in resurse umane le considera potrivite: "Daca vrei ceva care sa nu te solicite foarte mult, poti munci ca vanzator in weekenduri, pentru ca se cauta oameni dispusi sa lucreze in tura de 12 ore la firmele de recrutare, de cele mai multe ori pentru marile centre comerciale. Poti face, daca esti dispus, si munca manuala, repetitiva (sa numeri sau sa pozitionezi diferite obiecte foarte mici in conformitate cu dorintele firmei). Un domeniu in care sunt cautati oameni dispusi sa colaboreze este si cel de Resurse Umane, pentru care sunt cautati mai mereu consultanti. Contabilitatea la firmele mici este o alta optiune, poti face diferite lucrari sau traduceri daca te pricepi, IT-ul este un alt domeniu in care sunt cautati oameni pentru diverse proiecte si poti incerca sa obtii o colaborare pe un domeniu in care sa iti placa."
Un alt domeniu in care poti alege sa iti suplimentezi veniturile este cel al vanzarilor directe. Am fost curiosi sa aflam cum se desfasoara munca unui astfel de consultant si am aflat mai multe de la Carmen Voicu, presedintele unei firme de lenjerie intima, Charlott, care se bazeaza pe vanzarile directe.
Carmen Voicu ne-a explicat felul in care o persoana poate deveni consultant al acestei firme: "Este vorba de produse de lenjerie frantuzeasca si de o firma-mama care este numarul 1 in Franta in vanzari directe. Se pune accent pe consultanta si pentru a deveni consultant exista doua modalitati: fie intra direct in sistem, sub conducerea unui manager, fie prin achizitia unui kit care costa 25 sau 50 de euro. In acest kit, pe langa documentatia pentru training si catalog i se vor oferi si doua sutiene, unul marimea si modelul recomandate de catre companie si altul cadou, marimea si culoarea fiind alese de viitorul consultant."
Activitatea propriu-zisa se desfasoara, dupa modelul francez, cu organizarea unor intalniri sau petreceri (sau chiar la birou) la care participa mai multe doamne. Se fac probe, doamnele sunt consiliate in alegerile lor si urmeaza comenzile si livrarea produselor comandate.
Carmen Voicu: "In aceasta perioada de criza in Franta s-a dublat numarul de consultanti. In plus, vanzarea prin intermediul socializarii este mult mai eficace." Exista diferente intre Franta si Romania? Presedintele firmei spune: "In Franta se vinde cel mai mult in weekend. In Romania se prefera ca weekendul sa fie rezervat familiei si casei."
Esti curioasa sa afli cat poate castiga un consultant? "Daca un consultant vinde sapte seturi de lenjerie intima (n.r. un set poate costa intre 40 si 60 de euro), acestuia ii revin aproximativ 100 de euro, bani pe care si-i retine chiar din clipa in care incaseaza banii de la femeile care au comandat", spune Carmen Voicu.
Mihaela Costea, manager de resurse umane, ne-a explicat:
- sa nu mergi sa cauti un job part-time la concurenta (daca nu te tine morala, te va retine clauza de neconcurenta, prezenta in multe contracte);
- sa respecti regulamentul acelei firme, chiar daca este vorba doar de o colaborare;
- sa respecti deadline-ul si sa livrezi lucrarea sau produsele la momentul la care ai promis;
- cele mai sigure acte, dupa cum apreciaza specialistul, sunt contractul de munca pe fractiune de norma sau cel de munca la domiciliu, recunoscute si de ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca).
De ce ai face ceva? Pentru ca, asa cum spune Mihaela Costea "(…) faci pentru binele tau. Spunem mereu ca vrem mai mult, dar trebuie sa cautam in noi resursele de a obtine mai mult. In cazul celor din retail, acestia ar trebui sa realizeze ca depinde si de ei sa castige mai multi bani. Trebuie sa ne facem o analiza personala si sa fim foarte obiectivi. Si sa ne propunem sa fim mai muncitori".
Tu ce ai fi dispus sa faci pentru mai multi bani? La ce ai renunta?