So, dear ladies, care sunt, oare, criteriile dupa care ar trebui sa ne alegem un training pentru dezvoltarea personala sau profesionala?
- Domeniul ales? Da, cu siguranta da! In primul rand noi suntem cele care trebuie sa stim cu certitudine ce anume dorim sa invatam, in ce domeniu dorim sa ne dezvoltam.
- Firma de training? Trainerul? Iarasi cu siguranta da! Aceste criterii foarte importante trebuie luate in calcul si studiate cu atentie. Nu ma ajuta cu nimic daca un trainer stie sa asigure si cursuri de excel, si cursuri de vanzare, sau de croitorie. Inseamna ca, de fapt, nu stie prea multe din nimic. In situatia aceasta, cum internetul este o sursa inepuizabila de informatii, o analiza a firmei alese si a instructorilor din cadrul acesteia este extrem de utila.
- Vechimii si dezvoltarii firmei in domeniu;
- Experientei acumulate de traineri pe piata de profil;
- Programelor de training, tematicii acestora.
- Feed-back-ului clientilor asupra programelor de training parcurse;
- Perioada de timp aleasa pentru training este, de asemenea, importanta. Este adevarat, in cazul cursurilor deschise posibilitatile de alegere a intervalului orar sunt limitate, dar trebuie sa ne gandim la imaginea de ansamblu a programului pe care il avem, nu numai la curs, punctual. E de preferat sa alegem o perioada mai relaxata la birou din mai multe motive:
- Chiar daca la inceput suntem convinse ca le putem duce pe amandoua cu succes, in timp oboseala isi va spune cuvantul si putem face greseli la birou, ceea ce nu e de dorit;
- Daca programul e aglomerat la munca, e foarte posibil sa nu avem timp sa mai ajungem si la cursuri. Pacat de bani, daca tot ii dam, macar sa profitam la maxim de pe urma lor, nu-i asa?
- Din proprie experienta v-as sugera sa nu va inscrieti la doua cursuri in acelasi timp si in paralel cu serviciul. Nu spun ca e imposibil, dar eu, una, am iesit ca o lamaie stoarsa din perioada aceea. Am absolvit cursurile, e adevarat, doar sunt Berbec ambitios, dar o perioada buna de timp dupa aceea patul a fost cel mai bun prieten al meu. Si e pacat sa ne pierdem vremea dormind prea mult, sunt atatea lucruri frumoase de facut.
- Pretul? … mda, dar pe ultimul loc, la distanta foarte mare de locul anterior. Fie ca este platit de firma, fie ca ni-l platim noi insene, cu siguranta nu costul trebuie sa primeze in alegerea facuta.
Nu ma refer aici la caiet liniat, uniforma si batistuta in buzunarel. Asa il pregatesc pe fi-miu pentru clasa I (uf, ce emotii am!). Ma refer, insa, la starea de spirit, la atitudinea pe care o abordam cand incepem un curs. Daca plecam la drum cu ideea preconceputa ca n-o sa invatam nimic, cu siguranta cu asta ne vom alege – nimic.
Este foarte important sa mergem la curs cu o atitudine pozitiva, cu ideea ca acest curs ne va folosi, ne va ajuta sa ne dezvoltam. Cred sincer ca nu se stie niciodata cum te ajuta o informatie pe care o obtii la un moment dat. Dar asta tine foarte mult de atitudinea pe care ne-o auto-insuflam si de dorinta … sau lipsa noastra de dorinta de a asimila noi cunostinte.
Fiind un curs deschis, e bine sa ne pregatim ca vom intalni persoane pe tipicul "Gica contra" – cel mai bun, cel mai frumos, cel mai destept, le stie pe toate, a venit la curs sa-l invete el pe trainer, nu invers. Enervant, stiu, dar asta e realitatea. Intr-o asemenea situatie trainerul ar trebui sa ia atitudine si sa-l puna la punct pe a-toate-stiutor, nu de alta, dar restul cursantilor nu au platit ca sa asculte, ci ca sa invete, sa se dezvolte. Daca, insa, vedeti ca restaurarea linistei nu se intampla, e de preferat sa incercam sa facem abstractie de vocea perturbatoare si sa ne canalizam pe informatia transmisa de instructor.
Un training este cu atat mai util cu cat are mai multe aplicatii practice, jocuri de rol, analize de situatii concrete. Daca vedem ca orele se transforma in “profesorul dicteaza, elevii scriu”, e foarte indicat sa luam atitudine si sa-i aducem la cunostinta trainerului ca scopul prezentei noastre acolo este acela de a invata sa punem in practica situatii concrete din activitatea profesionala. Fie vorba intre noi, daca vrem teorie, e de ajuns sa citim pe net sau sa ne cumparam niste carti in domeniu. Dar nu in felul acesta ne dezvoltam cu adevarat, ci doar aplicand si analizand jocuri de rol si studii de caz.
Si ceea ce este foarte important, dupa finalizarea cu succes, evident, a training-ului, sa continuam sa aplicam ceea ce am asimilat. De fapt aceasta este partea cea mai importanta. Participarea la training este doar varful iceberg-ului. Restul tine de noi si de vointa de a fructifica plata cursului.
Cu siguranta ar mai fi atat de multe de povestit despre training-uri, dar n-as vrea sa va plictisesc cu prea multe detalii. Saptamana viitoare va propun sa povestim despre criteriile pe care trebuie sa le luam in calcul in cazul in care alegem un training pentru firma la care lucram. Va asigur, este un subiect foarte interesant. Ceea ce imi doresc sincer, insa, este sa ne impartasiti din experientele voastre din acest domeniu.
Va doresc o saptamana excelenta si plina de realizari,
Mihaela