Totul se schimba in lumea afacerilor. Afaceri care ieri valorau mai multe miliarde de euro au astazi mai putin de jumatate din valoarea lor. Marius Ghenea ne explica tendintele acestui moment. "Traversam o perioada de criza financiara dar si economica, pe plan mondial, criza care afecteaza, fara discutie, si piata din Romania. In aceste conditii, cred ca tendintele de investitii sunt in prezent intr-o schimbare rapida, de la investitii de risc spre investitii mai putin riscante, sau in anumite situatii, mergand pana la plasamente care incearca doar sa pastreze valoarea capitalului, nu sa o mareasca (deci un fel de “hedging”, nu o investitie reala)."
Felul in care femeile prefera sa isi gestioneze cariera, dar si finantele este unul asemanator cu cel al barbatilor. Confirma Marius Ghenea: "Cred ca femeile nu difera de barbati din acest punct de vedere, ele ar trebui sa incerce, ca si toti ceilalti, sa gaseasca investitii in zone neafectate de criza, sau poate sa identifice chiar oportunitati de afaceri generate de aceasta criza. Ca sa dau un exemplu simplu, pana acum intermedierile imobiliare erau considerate afaceri foarte bune si cu potential de crestere, insa in prezent, vedem o piata a tranzactiilor imobiliare care a scazut foarte mult, pana aproape de inghetarea tranzactiilor, asa ca o asemenea afacere nu mai este neaparat o buna oportunitate."
Pentru ca tu sa iti faci o idee mai clar despre domeniile care se vor evidentia in aceasta perioada, l-am intrebat pe Marius Ghenea acest lucru. "Aceasta modificare poate genera noi oportunitati, de exemplu o afacere care evalueaza proprietati sau ofera consultanta cu privire la proprietati ar putea fi la mare cautare in curand, deoarece multi detinatori de proprietati vor dori sa stie mai bine ce pot face cu aceste active, cat valoreaza ele si care este evolutia pietei."
Cum poate da faliment afacerea
Falimentul apare atunci cand o companie nu isi mai poate satisface creditorii, asa ca daca o femeie are suficienti bani de investit pentru necesarul de finantare presupus de un plan de afaceri bine pus la punct, ultimul lucru de care s-ar putea teme este falimentul, povesteste Marius Ghenea.
"Evident, poate pierde banii, dar asta nu inseamna faliment, daca a avut tot necesarul de finantare ( daca nu s-a imprumutat la banca sau in alte parti, pentru a pune in aplicare business-plan-ul). Riscurile majore de a pierde banii sunt de obicei legate de trei situatii: un plan de afaceri prost facut (indiferent de domeniu, un plan prost este o “garantie” ca banii vor fi pierduti repede), un domeniu de afaceri prost ales (de obicei, se pot pierde usor banii daca se investeste intr-un domeniu care este deja foarte competitiv) sau situatia in care e nevoie de o suma mult mai mare decat cea pe care investitorul o are disponibila (situatie in care persoana respectiva spera ca va obtine restul de finantare ulterior, prin leverage, insa in momentul de fata mai ales, o asemenea idee este utopica pentru un business start-up)", spune el.
Cred ca depinde mult de doua criterii, mai precis de experienta antreprenoarei/investitoarei si de domeniul ales, spune Ghenea. Daca investitoarea are o experienta ampla intr-un anumit domeniu si vrea sa porneasca o afacere in acel domeniu, practic ea are deja know-how-ul necesar si nu mai este nevoie sa apeleze la un model de franciza, deci in aceasta situatie as recomanda sustinerea unui concept propriu.
Daca insa nu are acea experienta, o franciza ii asigura siguranta inceputului in bune conditii (evident, si aici trebuie multa grija, deoarece sunt francize bune si francize mai putin bune, pe piata). Cu privire la domeniu, precizeaza Marius Ghenea, este cunoscut faptul ca sunt domenii de afaceri mai potrivite pentru franciza (retailul de fashion ar fi un exemplu) si domenii mai potrivite pentru dezvoltare proprie (un magazin de calculatoare, de exemplu).
Depinde in principal de planul de afaceri, corelat cu disponibilitatile financiare ale persoanei, aflam de la Marius Ghenea atunci cand aducem in discutie problema investitiei si cat de mare ar trebui sa fie aceasta sau daca ar trebui sa pastram, pur si simplu, banii economisiti la banca.
"Astfel ca suma poate fi, teoretic, oricat de mica sau oricat de mare. Cu privire la banii din banca, ei reprezinta pur si simplu un alt plasament (mai ales acum cand dobanzile la lei au crescut foarte mult), si ar trebui sa fie parte dintr-un portofoliu de investitii (cu alte cuvinte, sfatul ar fi sa nu puneti “toate ouale intr-un singur cos”, este sfatul cel mai bun care poate fi dat, mai ales intr-o situatie volatila ca cea de acum)."
Sa fiu prudenta sau sa ma apuc de afaceri?
Marius Ghenea spune : "Asa cum am spus, criza trebuie sa ne faca pe toti mai prudenti, insa tocmai in asemenea situatii de criza pot aparea oportunitati interesante, pentru toti investitorii care stiu sa vada asemenea oportunitati, dar au si apetitul de risc pentru a utiliza asemenea oportunitati..."