Nu te informezi din surse de incredere
Daca vrei sa devii vegetariana doar pentru ca ai citit intr-o revista ca una dintre vedetele preferate promoveaza acest stil de viata, e clar ca mai ai cate ceva de invatat. Desi probabil ca vedeta cu pricina este slaba si pare sanatoasa, asta nu inseamna ca se hraneste corespunzator si ca organismul ei primeste nutrientii necesari pentru a functiona la parametri optimi. Deficientele de vitamine apar adesea intr-o dieta vegetariana necorespunzatoare, in special vitamina B12. Privarea organismului pe termen lung de vitamina B12 poate duce la dereglari ireversibile la nivelul nervilor. Fa-ti temele si consulta fie un medic, fie documenteaza-te de pe site-uri si reviste de nutritie, comparand informatiile aflate cu cele din alte surse.
Esti dependenta de gustari
S-ar putea ca eliminarea alimentelor de origine animala sa iti dea si mai tare peste cap dieta, ajungand sa rontai covrigei, biscuiti si alte gustari nesanatoase doar pentru a suplini nevoia organismului de a consuma ceva consistent. Daca tot ai trecut la regimul vegetarian, ai grija sa ai la indemana gustari sanatoase, precum morcovi, migdale sau struguri.
Ai o dieta plictisitoare
Imagineaza-ti cum ar fi sa te imbraci in fiecare zi, indiferent de ocazie, cu aceeasi tinuta. Daca ti se pare mai usor sa te tii de regimul vegetarian consumand aceleasi alimente in fiecare zi, asta nu inseamna ca e si sanatos. Fie te imbolnavesti din lipsa de nutrienti esentiali, fie te intorci cu coada intre picioare la a consuma carne. Obtine o dieta variata combinand surse de proteine (nuci, alune, seminte, legume, tofu), calciu (verdeturi inchise la culoare, cu frunze, kale, broccoli), fier (soia, linte), vitamina B12 (lapte de soia, peste gras), vitamina D (expunere la soare si suplimente) si multe legume si fructe in culori variate.
Crezi in mitul proteinelor
Exista o multime de conceptii gresite cand vine vorba de proteine. Prima ar fi ca poti sa iti iei doza de proteine doar din carne si ca ai nevoie de multe proteine pentru a fi sanatoasa. Desi renunti la carne, iti poti obtine aportul de proteine din linte, soia, unt de arahide, quinoa, fasole rosie sau neagra si mazare. In plus, ai nevoie de mai putine proteine decat crezi, aportul optim fiind de 0.8 grame per kilogram. Astfel, iti poti calcula aportul optim zilnic de proteine inmultind numarul de kilograme cu 0.8.