Află şi tu ce beneficii are dovlecelul când vine vorba de sănătatea ta:
1. Dovlecelul are proprietăţi antiinflamatorii
Vitamina C şi vitamina A nu doar că sunt de folos corpului ca antioxidanţi puternici, dar în acelaşi timp sunt eficiente ca agenţi care luptă împotriva inflamaţiei. Împreună cu cuprul, un alt ingredient care se găseşte în compoziţia dovlecelului, aceste vitamine descurajează dezvoltarea multor boli şi afecţiuni hiper-inflamatorii, cum ar fi astmul, osteoartrita şi artrita reumatoidă.
2. Sursă de acid folic
Dovlecelul crud, dar şi dovlecelul preparat pe grătar sau grill au, de asemenea, beneficii pentru sănătatea ta datorită acidului folic din compoziţia lor sau conţinutului de vitamina B-9. Acidul folic contribuie la funcţionarea metabolismului tău, ajutând la metabolizarea proteinelor şi acizilor nucleici. Ambele proteine şi acizii nucleici facilitează dezvoltarea celulelor şi ajută la întreţinerea şi dezvoltarea ţesuturilor.
3. Scade tensiunea arterială
Împreună cu magneziul, potasiul care se găseşte în dovlecel ajută la scăderea tensiunii arteriale. Dacă nu este ţinută sub control, hipertensiunea (sau tensiunea arterială crescută) poate duce la ateroscleroză (deteriorarea vaselor de sânge), atac de cord şi multe alte boli grave.
4. Aliment cu puţine calorii
Dovlecelul are un conţinut caloric incredibil de scăzut. O porţie sănătoasă din această legumă îţi oferă mai puţin de 25 de calorii, o valoare de care cu siguranţă ai auzit prea rar în registrul general al caloriilor care contează în dieta ta. Acest lucru înseamnă că dovlecelul este o modalitate foarte bună de a-ţi umple stomacul (şi de a dobândi senzaţia de saţietate), fără să îţi umpli farfuria cu calorii şi fără a-ţi da peste cap planul de dietă. Sursa.