In Statele Unite, cuplurile in care au venit pe lume fiice tind sa divorteze mai des decat cele care au avut parte de baieti, iar unii specialisti au intepretat aceste cifre ca dovada ca sexul copilului este factori decisiv in ceea ce priveste buna functionare a unui cuplu.
O noua cercetare de la Duke University sugereaza ca alta ar putea fi problema. Practic, fetele sunt mai puternice decat baietii, ceea ce le ajuta sa supravietuiasca in cazul unei sarcini periclitate de stresul dintr-o casnicie care intampina deja dificultati inainte de conceperea copilului.
Cum sa fii o mama rea in 12 pasi - Copilul iti va multumi!
Studii anterioare au aratat ca barbatii prefera sa aiba un copil de sex masculin si sunt mai dispusi sa ramana intr-o relatie daca aceasta conditie este indeplinita. Prin urmare, s-ar deduce faptul ca sunt tentati sa isi paraseasca partenera atunci cand afla ca vor avea o fiica.
“Multi sugereaza ca fetele au un efect negativ asupra stabilitatii unitatii cuplului”, spune economistul Amar Hamoudi, care a realizat studiul in colaborare cu Jenna Nobles, sociolog de la University of Wisconsin-Madison. “Noi spunem ca nu este asa.”
Studiul va aparea in editia online a jurnalului Demography.
Hamoudi, care preda la Duke’s Sanford School of Public Policy si face parte din Duke Center for Child and Family Policy, sustine ca exista o explicatie diferita pentru aceasta discrepanta in ceea ce priveste rata divorturilor: rezistenta fatului de sex feminin.
Pe parcursul vietii, fetele si femeile sunt mai rezistente decat reprezentantii sexului opus. La orice varsta, de la nastere si pana la 100 de ani, barbatii mor in proportie mai mare decat femeile. Dovezi epidemiologice sugereaza ca avantajul la capitolul supravietuire in cazul femeilor incepe in uter. Acesti embrioni rezistenti sunt mult mai capabili sa supravietuiasca unei sarcini cu probleme si dezvoltarii intr-un mediu stresant, in cadrul unei relatii pe cale sa se destrame, arata noile cercetari.
In baza unor date colectate din 1979 si pana in 2010, Hamoudi si Noble au ajuns la concluzia ca nivelul conflictelor dintr-un cuplu poate prezice sansele unui divort dupa aparitia copilului. Ba mai mult, frecventa conflictelor poate dicta si sexul copilului care se va naste in acea familie. Femeile care au avut parte de mai multe conflicte in cuplu erau mai predispuse la a da nastere unui copil de sex feminin.
“Fetele pot supravietui unei sarcini cu probleme, careia baietii nu ii pot face fata”, spune Hamoudi. “Prin urmare, fetele au mai multe sanse decat baietii sa se nasca in casatorii care erau deja pe cale de a se destrama.”
Hamoudi si Nobles subliniaza un punct de vedere care merge dincolo de motivul divortului. Majoritatea studiilor in ceea ce priveste populatia incep, de regula, la nastere. Insa demografii si alti specialisti, daca vor sa inteleaga cu adevarat cum dinamica familiei afecteaza populatia, trebuie sa ia in considerare si lunile ce preced venirea copilului pe lume.
“E timpul ca studiile asupra populatiei sa acorde atentie si perioadei sarcinii. Ceasul (n.r. biologic) nu incepe sa ticaie la nastere”, a tinut sa sublinieze specialistul.
Citeste si:
A intrat in operatie de extirpare a ovarelor si s-a trezit cu un copil!