Ce gandesc eu? Cand ma feresc: ‘nu ma vei lovi’, cand apar pe cineva ‘nu ii vei rani’, si cand atac ‘Mori!’”.
Gandirea negativa
Tot ce am spus se aplica la tine si la viata ta? Care sunt gandurile tale predominante? Aceste situatii se aplica in orice incercare pe care o avem de trecut. De exemlu, in antrenamentele de box, asa se intampla. Unii boxeaza cu frica, boxeaza ca sa nu piarda si chiar daca termina fara sa fie raniti, nu castiga. Multi sportivi din aria luptelor au aceeasi gandire si nu ajung sa avanseze.
Ce se intampla cu relatiile? Mi-aduc aminte cum am abordat, fara succes, o tanara domnisoara. Prietenul meu era de fata si mi-a spus ca s-a vazut in comportamentul meu ca nu vreau sa ma implic. Intr-un fel, ma respingeam singur, ma pregateam pentru esec. Daca te pregatesti pentru esec, daca frica de nerealizare domina actiunile si gandurile tale, ce crezi ca se va intampla?
Acelasi lucru se aplica si situatiilor din cariera si afaceri. Cand am inceput afacerea acum multi ani, gandul meu a fost: “sper sa nu dau faliment”.
Promite ca vei castiga si arde toate podurile peste care ai trecut
In momentul in care o persoana decide sa se dedice unei actiuni si arde toate podurile peste care trece astfel incat sa nu existe cale de intoarcere, situatia se schimba.
Exemple ale acestei gandiri sunt o gramada. Napoleon Hill in cartea de capatai “Think and Grow Rich” da cateva exemple in contextul unei negocieri financiare si ajunge la concluzia ca un om nu poate pierde daca se hotaraste sa se implice total.
Printre tehnicile de arte martiale, aceasta gandire este proeminenta. Bruce Lee o descrie drept o actiune cu caracter emotional. Asfel, o lovitura cu incarcatura emotionala va fi mai puternica decat una careia emotia lipseste, chiar daca forta este acceasi.
Va amintiti situatia de business de mai sus? Sunt inca in aceeasi firma, insa mi-am schimbat modul de gandire. Acum vreau sa castig, sa reusesc. In exterior, actiunile sunt aceleasi. Aplic aceleasi strategii de marketing, ma intalnesc cu clientii si preturile sunt aceleasi. Dar banii si clientii vin mult mai repede decat atunci cand aveam alt stil de gandire.
Ia atitudine!
Aceasta este o fateta a gandirii pozitive. Gandirea pozitiva este starea noastra naturala. Gandirea negativa domina mintea celor mai multi dintre noi. Este un obicei prost care ne distruge bucuria de a trai.
Trecerea la gandirea pozitiva presupune mult efort. Avem acest obicei atat de adanc intiparit in mintea noastra, incat nu putem defini exact momentul in care gandim negativ. Reaminteste-ti ca atitudinea mentala predominanta este cea care produce rezultate. Nu vei obtine rezultate pozitive cu 10 minute de gandire pozitiva si incredere daca in rest esti coplesita de griji, frica si regret.
Gandeste pozitiv
Chiar daca sunt multe metode prin care sa-ti directionezi pozitiv gandurile, ca de exemplu meditatia, recomand pentru inceput acest aspect al gandirii pozitive. Daca inca mai sesizezi prezenta unor ganduri negative, incearca si mai mult, alege o arie din viata ta pe care iti doresti sa o imbunatatesti. De exemplu, daca esti singura, bucura-te de singuratatea ta sau incearca sa cunosti oameni noi.
Daca te gandesti “sunt timida, n-o sa-mi fac nici un prieten”, schimba-ti gandul imediat catre partea opusa, acceptand timiditatea ta, fara sa negi insa existenta ei:“sunt timida, dar am de gand sa zambesc si sa vorbesc cu cineva, sa ma simt bine”. Spune asta des si vei ajunge sa ai un nou mod de a gandi. Si asa poti sa vezi cu ochii tai cum viata ti se va schimba.
Traducere si adaptare dupa Urban Monk
Semnatarul blogului Urban Monk este antreprenor in domeniul multimedia si specialist in psihologie si life coaching. Prin sfaturile lui incearca sa faca o diferenta in viata oamenilor, propunand strategii de dezvoltare personala. Posturile lui, de fiecare data explicite si motivatoare, au la baza psihologia moderna si spiritualitatea antica, imbinate cu exemple din experienta personala.