1. Respecta un program. O schimbare in rutina ar putea sa iti dea peste cap intregul tau program de somn, arata un studiu din 2010. Evita insomnia prin respectarea aceluiasi program, atat in privinta orei la care mergi la culcare, cat si in privinta orei la care te trezesti.
2. Renunta la cofeina. Desigur, stii ca trebuie sa renunti seara la cafea si la bauturile ce contin cofeina, dar stiai ca pana si o caffe latte bauta dupa-amiaza tarziu te poate tine treaza noaptea? Evita cofeina dupa ora 14.00 pentru a elimina stresul de la nivelul creierului de dinainte de culcare.
3. Spune "NU" alcoolului. Un pahar de vin inainte de culcare te va ajuta sa dormi, nu? De fapt, raspunsul este nu. Un studiu din 2011 a aratat ca alcoolul poate perturba ciclurile de somn. Daca ai de gand sa bei, consuma vinul sau alta bautura alcoolica devreme, seara, si cu moderatie.
4. Fa exercitii devreme. Daca te-ai antrenat vreodata noaptea tarziu si apoi ai incercat sa adormi imediat dupa aceea, stii ca este greu sa te linistesti atunci cand corpul si mintea ta sunt in stare alerta. Asa ca programeaza-ti exercitiile fizice dimineata si dupa-amiaza.
5. Lapte cald inainte de culcare. Un pahar bun de lapte cald la culcare este un ritual linistitor si are avantajul de a-ti oferi o doza de triptofan, o substanta ce induce somnul. Insa bea un pahar mic, astfel incat sa nu fie nevoie sa te trezesti pentru a merge la baie.
6. Lasa-te de fumat. Daca nu ai renuntat la acest obicei, atunci incearca sa eviti nicotina seara. Nicotina este un stimulant, la fel ca si cofeina.
7. Inchide toate gadgeturile si tot ce tine de tehnologie. Poate nu ti se pare usor sa faci acest lucru, dar inchiderea tabletei, a telefonului si a altor device-uri te poate ajuta sa te relaxezi inainte de culcare. Potrivit psihologilor, folosirea pe timp de noapte a tehnologiilor interactive poate provoca insomnie.
8. Racoreste camera. Studiile au aratat ca temperatura ideala pentru somn este undeva intre 18,33 si 22,22 grade Celsius. Potrivit specialistilor in biologie, atunci cand te duci la culcare, punctul la care iti setezi temperatura corpului - adica acea temperatura pe care creierul tau incearca sa o atinga - incepe sa scada. Temperatura specifica variaza de la o persoana la alta si ar trebui sa setezi termostatul in functie de cum te simti mai confortabil.
9. Intunericul preia conducerea. Da-le corpului si mintii tale semnalul ca este timpul sa mergi la culcare, ca e timpul sa te relaxezi. Poti face asta prin reglarea intensitatii luminilor inainte de culcare si prin faptul ca faci faci intuneric complet in camera ta atunci cand este timpul sa te bucuri de orele benefice de somn.
10. Blocheaza sursele de zgomot. Nu este nimic mai rau decat sa fii nevoita sa asculti niste zgomote enervante atunci cand incerci sa dormi. Daca zgomotul din dormitorul tau iti perturba somnul, incearca dopurile de urechi.
11. Confortul este cheia succesului. Astepti cu nerabdare sa te strecori in patul tau confortabil la sfarsitul zilei? Daca nu, atunci e cazul sa investesti intr-o saltea confortabila, in perne si lenjerie de pat care te vor ajuta sa aluneci mai usor in lumea viselor.
12. Relaxeaza-te. Linisteste-ti mintea mult prea ocupata cu cateva exercitii de respiratie profunda si un pic de yoga, un pic de meditatie inainte de culcare. Vei vedea ca da rezultate.
13. Nu sta cu ochii pe ceas. Daca te trezesti in timpul noptii, incearca sa nu te uiti la ceas. Daca te holbezi la acele cifre stralucitoare, acest lucru va ingreuna procesul de adormire, iar somnul tau va veni cu greu.
14. Trezeste-te cu lumina naturala. Instalarea unor perdele sau jaluzele care iti izoleaza complet ferestrele de lumina de afara poate nu este cea mai puna idee, in definitiv. Sa te trezesti cu lumina naturala ajuta la reglarea nivelului de melatonina si mentine programul pe care il are ceasul tau intern.
15. Ia in considerare melatonina. Acesta este un hormon care ajuta la reglarea ceasului intern al corpului tau. Pe masura ce inaintam in varsta, corpul nostru produce mai putina melatonina. Iar medicul tau iti poate prescrie un supliment cu melatonina care te poate ajuta sa lupti cu insomnia. Sursa.
Citeste si: Mit si adevar despre somn dupa nasterea bebelusului
VIDEO! Testul somnului: Afla cat de obosita esti
Greselile nocturne care iti ruineaza dieta
Spune-mi cate ore dormi ca sa iti spun ce dieta sa adopti
Tu dormi asa cu iubitul tau? 94% din cuplurile care fac asta sunt fericite!
5 ponturi pentru un somn mai bun in avion
3 motive pentru care nu poti dormi
Regula de 90 de minute te ajuta sa te trezesti fericita si plina de viata!