Nu antrenamentele nesfarsite ajuta la perfectionare, ci mai degraba calitatea somnului.
Creierul reuseste sa consolideze noile cunostinte atunci cand dormim bine. Cercetatorii au analizat undele cerebrale a 15 voluntari, care invatasera in prealabil cateva secvente asemanatoare cu fragmente de cantece interpretate la pian.
Timp de trei nopti, toti au adormit la o ora normala, subiectii aratand imbunatatiri ale performantei dupa un somn odihnitor.
In cea de-a patra zi au fost rugati sa invete o secventa pentru mana stanga pentru dreptaci si viceversa, dupa care le-a fost permis sa doarma doar trei ore. Cand s-au trezit, au fost testati si s-a dovedit ca performanta era vizibil scazuta in conditiile in care nu ajunsesera la un somn adanc.
"Am incercat sa ne dam seama ce parti ale creierului se ocupa cu anumite procese in timpul somnului, independent de ce se intampla in stare de veghe. Incercam sa ne dam seama de rolul specific al somnului", a declarat doctorul Masako Tamaki, de la Brown University.
Potrivit studiului publicat in jurnalul Neuroscience, viteza si acuratetea imbunatatite erau asociate cu modificari in zona centrala a lobului frontal. Aceste modificari specifice ale undelor apar intr-o faza a somnului numita NREM sau somn cu unde lente, cunoscut drept somnul "adanc".
Asadar, respectarea orelor de somn si un mediu fara factori care sa te tulbure in perioada de odihna te ajuta sa inveti mult mai usor si sa te perfectionezi fara prea mult efort in stare de veghe.
Citeste si:
4 trucuri inedite pentru un somn odihnitor
Martha Stewart iti recomanda un ceai care te ajuta sa dormi mai bine
1,5 milioane de romani sufera de apnee in somn - Tu te numeri printre ei?