Potrivit specialistilor, materia seminala este mult mai sanatoasa iarna si primavara. Desi cauzele nu sunt tocmai clare, calitatea spermei se poate datora tempertaurilor scazute, care creeaza un mediu propice pentru spermatozoizi.
Studiul israelian publicat in American Journal of Obstetrics & Gynaecology, la care au participat 6000 de barbati tratati pentru infertilitate, arata ca materia seminala era produsa iarna si primavara intr-o cantitate mai mare, spermatozoizii erau mai puternici si mai rapizi, iar anomaliile erau foarte putine.
Calitatea lichidului seminal devenea insa tot mai scazuta odata cu trecerea primaverii.
Studiile anterioare realizate pe animale arata ca producerea de sperma si feritilitate este direct conditionata de factori precum temperaturi ridicate, durata expunerii la lumina zilei si variatii hormonale.
Nu exista insa o cauza concreta care poate justifica rezultatele acestui studiu si teoriile sunt dintre cele mai variate, de la efectele unui stil de viata sedentar pana la substantele chimice din aer care afecteaza materia seminala.
Dr Edmund Sabanegh, urolog, nu sfatuieste insa cuplurile care isi doresc copii sa astepte pana iarna sau primavara pentru a concepe, ci sa incerce indiferent de anotimp.
Studiul a fost realizat dupa ce o alta cercetare de profil a scos la iveala ca 20% dintre cupluri se chinuie mai bine de un an pentru a concepe. Principalele cauze ale infertilitatii sunt reprezentate de decizia femeilor de a amana tot mai mult momentul in care vor deveni mame si numarul tot mai in crestere al persoanelor care sufera de obezitate.