Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie lansează o nouă cercetare care evidenţiază efectele benefice ale consumului moderat de bere asupra organismului, de această dată fiind vizate simptomele asociate perioadei post - menopauză.
Astfel, studiul demonstrează că un consum moderat de bere poate ameliora bufeurile de căldură specifice post-menopauzei, îmbunătăţind totodată şi alte simptome vasomotoare, fizice sau psihosociale asociate acestei stări.
Studiul a fost realizat sub egida Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie de către Nicoleta Răducanu, absolventă a programului de studii de Masterat în Nutriţie Clinică şi Comunitară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş.
Coordonatele studiului
Studiul s-a derulat pe o perioadă de 12 săptămâni şi a presupus participarea a 50 de femei, cu vârste între 45 şi 60 de ani, care au consumat bere după cum urmează:
- Grupul 1: 20 de participante, care au consumat cantitatea echivalentă unei doze de bere cu alcool, a cărei concentraţie alcoolică în relaţie cu cantitatea consumată s-a înscris în limita consumului moderat, nedepăşind20 g alcool pur/zi, timp de 12 săptămâni;
- Grupul 2: 20 de participante, care au consumat cantitatea echivalentă unei doze de bere fără alcool/ zi, timp de 12 săptămâni;
- Grupul 3: 10 participante care au format grupul martor şi care nu au consumat niciun fel de bere, timp de 12 săptămâni.
Interpretarea rezultatelor s‐a realizat prin compararea scorurilor obţinute în urma evaluării simptomatologiei prin completarea unui chestionar recunoscut internaţional ca instrument de investigare a calităţii vieţii femeilor aflate la menopauză - MENQOL (The Menopause specific Quality of Life).
Mai mult, odată cu evaluarea eficacităţii berii în ameliorarea simptomelor post-menopauzei a fost urmărită şi variaţia indicelui de masă corporală.
Calităţile hameiului, unul dintre ingredientele naturale de bază ale berii, au constituit premisele studiului. Conform unui raport de evaluare a datelor ştiinţifice pentru hamei (planta Humulus Lupulus), acesta conţine peste 1.000 de compuşi printre care şi 8‐prenylnaringenin, numit şi hopeină, un fitoestrogen natural cu o foarte puternică afinitate pentru receptorii α estrogenici.
"Trei sferturi dintre femei sunt afectate de bufeuri. Majoritatea femeilor au bufeuri timp de peste 1 an, iar până la jumătate le au timp de peste 5 ani. Cauza lor este necunoscută, însă pot fi asociate cu fluctuaţiile concentraţiilor hormonale. Alte simptome întâlnite în apropierea menopauzei sunt variaţiile stării de dispoziţie, depresia, iritabilitatea, anxietatea, nervozitatea, insomnia, tulburările de concentrare, durerile de cap şi oboseala. Aceste simptome pot avea legatură cu scăderea concentraţiei estrogenului, însă relaţia exactă între nivelul estrogenului şi manifestări nu este pe deplin înţeleasă.
Un regim de viaţă sănătos, activitatea fizică regulată şi consumul de alimente bogate în vitaminele B sau E, precum şi în estrogeni vegetali (fitoestrogeni), pot ameliora această simptomatologie specifică. Berea este un astfel de aliment care datorită hameiului are un grup foarte important de fitoestrogeni de natură vegetală. Studiul pe care l-am derulat arată că un consum moderat de bere poate avea un efect terapeutic atribuit compoziţiei complexe a berii, contribuind la ameliorarea unei bune părţi din simptomele asociate perioadei post-menopauză.", spune Nicoleta Răducanu, autoarea studiului (foto sus).
Consumul moderat de bere şi bufeurile de căldură
Consumului moderat de bere poatediminua bufeurile de caldură asociate stării post-menopauză, rezultatele studiului arătând o ameliorare semnificativă statistic a acestui simptom, după un consum moderat de bere zilnic timp de 12 săptămâni.
Consumul moderat de bere şi alte simptome post-menopauză
Rezultatele studiului au arătat totodată o îmbunătăţire semnificativă statistic precum şi ameliorare pentru cele mai relevante simptome în perioada post-menopauză, respectiv:
- 100% pentru simptome vasomotoare - bufeuri, transpiraţii nocturne şi transpiraţii.
- peste 65% pentru simptomele fizice - cele mai relevante fiind: dureri musculare, senzaţia de oboseală, dificultăţi la somn, scăderea forţei musculare, scăderea rezistenţei fizice, lipsa energiei, pielea uscată, rezistenţa organismului, durerile de picioare/crampe;
- dar şi pentru simptomele psihosociale: senzaţia de anxietate şi nervozitate, realizarea diferitelor acţiuni zilnice.
O serie de simptome par însă a nu fi influenţate de consumul de bere, cum sunt: scăderea capacităţii de memorare, stările depresive sau melancolice, lipsa de toleranţă faţă de alte persoane, creşterea în greutate, creşterea pilozităţii sau schimbare în aspectul şi textura pielii.
Consumul moderat de bere si IMC (Indicele de masă corporală)
Rezultatele studiului au reconfirmat concluzii anterioare ale altor studii, arătând că un consum moderat de bere zilnic nu influenţează indicele de masă corporală. Valoarea IMC nu s‐a modificat semnificativ statistic la evaluarea finală comparativ cu evaluarea iniţială, atât pe întreg lotul de 50 de participante, cât şi separat, pe cele trei grupuri.
Este important să reţii că efectele benefice se pot face simţite doar în cazul adulţilor sănătoşi care consumă bere moderat şi responsabil.