1. Lentilele de contact
Una dintre cele mai cunoscute și populare alternative pentru ochelarii de vedere sunt, cu siguranță, lentilele de contact. Sunt relativ simplu de folosit odată ce te obișnuiești cu ele și înveți să le aplici corect, nu se aburesc precum ochelarii și pot fi utilizate chiar și de persoanele care au un stil de viață mai activ sau practică anumite sporturi.[1]
Există diverse tipuri de lentile de contact, cu indicații diferite. De exemplu dacă ai probleme cu vedere la distanță sau nu vezi prea bine obiectele aflate în apropiere, lentilele de contact multifocale de la Lensa.ro ar putea reprezenta soluția potrivită pentru tine.[2]
Ai la dispoziție mai multe opțiuni și în ceea ce privește timpul de utilizare recomandat, perioada de valabilitate, dar și culoarea acestora. Va trebui să mergi la control la un oftalmolog sau optometrist pentru a afla exact de ce tip de lentile de contact ai nevoie. Totodată, va trebui să înveți să le îngrijești corect, cum să le cureți și dezinfectezi după fiecare utilizare, precum și cum să le depozitezi corect atunci când nu le folosești.[1]
2. Ortokeratologia
Dacă nu vrei să porți ochelari de vedere și nici lentile de contact în fiecare zi, dar nu vrei să apelezi la o intervenție chirurgicală, ortokeratologia ar putea reprezenta soluția potrivită pentru tine. Această metodă de corecție a vederii se bazează pe utilizarea unor lentile de contact special concepute pentru a remodela corneea, dar care nu trebuie purtate ziua, ci doar noaptea, în timpul somnului.
Acest tip de lentile de contact sunt folosite în principal pentru a corecta miopia. Poate fi nevoie de 2 săptămâni sau chiar mai mult timp pentru a obține acuitatea vizuală maximă, cu toate că se poate observa o îmbunătățire semnifică a vederii și după câteva zile.
Trebuie însă menționat că această metodă de corecție a vederii este asociată cu un risc crescut de infecții, mai ales în rândul copiilor și al adolescenților.[4]
3. Operații de reducere a dioptriilor
Operațiile cu laser sunt soluția perfectă pentru cei care nu vor să poarte nici ochelari de vedere și nici lentile de contact. În general, acestea presupun utilizarea unui laser pentru a remodela corneea și pot fi folosite pentru a corecta diverse vicii de refracție. Există mai multe astfel de proceduri, dar printre cele mai cunoscute se numără:
- LASIK - presupune remodelarea țesutului corneean subiacent astfel încât ochiul să poată focaliza în mod corespunzător lumina pe retină și poate fi utilizată pentru corecția vederii la persoanele care suferă de miopie, hipermetropie și/sau astigmatism;
- PRK (Keratectomie fotorefractivă) - are aceleași indicații ca și LASIK și presupune îndepărtarea stratului superior al corneei pentru a obține acces și a remodela țesutul.
Costul acestor proceduri poate varia în funcție de tipul lor. Ca orice altă procedură medicală, nu sunt lipsite de anumite riscuri și este bine să ții cont de acest lucru atunci când iei o decizie.[3]
Chiar dacă te ajută să vezi mai bine, ochelarii de vedere au anumite dezavantaje și nu este întotdeauna comod să îi porți în fiecare zi. După cum am văzut mai sus, există însă mai opțiuni pe care le poți lua în calcul dacă ai decis că este timpul să renunți la ochelari. Consultă un specialist pentru a afla care dintre acestea este cea mai potrivită pentru tine.
Bibliografie:
- „Contact Lenses | National Eye Institute.” Nih.gov, 2019, www.nei.nih.gov/learn-about-eye-health/healthy-vision/contact-lenses. Accessed 16 Dec. 2022.
- „Other Types of Contact Lenses | National Eye Institute.” Nih.gov, 2019, www.nei.nih.gov/learn-about-eye-health/healthy-vision/contact-lenses/other-types-contact-lenses. Accessed 16 Dec. 2022.
- „Vision Correction Surgery.” Cleveland Clinic, 2020, my.clevelandclinic.org/health/treatments/8608-vision-correction-surgery. Accessed 16 Dec. 2022.
- „What Is Orthokeratology?” American Academy of Ophthalmology, 13 Sept. 2018, www.aao.org/eye-health/glasses-contacts/what-is-orthokeratology. Accessed 16 Dec. 2022.