Aceste strategii de la expertii in nutritie iti vor servi in acest scop, indiferent daca vrei sa topesti mai multe kilograme sau vrei sa iti mentii greutatea la un nivel normal.
1. Schimba-ti recordul. Un studiu a scos la iveala ca pana la 45% dintre lucrurile pe care le facem in fiecare zi sunt obiceiuri - actiuni facute fara sa stam pe ganduri, in acelasi loc si in acelasi timp, in acelasi mod. Raspundem, in mod automat, la stimulii externi. Te gandesti sa iti verifici e-mailul. Sa iti iei o cafea. Unde stai sa te uiti la televizor. Ruta pe care o iei pentru a ajunge la serviciu.
Daca tu mananci cu regularitate chipsuri in timp ce stai pe canapea, dupa o vreme, la simpla vedere a canapelei acest lucru automat te va indemna sa pui mana pe o punga de chipsuri si s-o devorezi. Insa esti o fiinta rationala si trebuie sa stii sa iei deciziile corecte, daca mananci acel cheeseburger sau iti mai torni un pahar de vin.
Tu ai cu adevarat puterea de a decide in orice moment. Si de indata ce vei recunoaste aceasta putere de a alege, este posibil sa infrangi si sa depasesti partinirea care duce la mancatul compulsiv, la imbuibare. Incearca sa "instalezi" un comportament care sa iti schimbe ruta: ridica-te de la masa; intinde-ti picioarele; nu manca in fata televizorului; schimba peisajul.
2. Fii mai clara. Cercetarile arata ca planurile vagi au mai multe sanse de a esua, asa ca evita lucrurile abstracte si generalizarile. Gandeste-te cu exactitate la ceea ce vei face, unde vei face acele lucruri si in ce moment al zilei.
De exemplu, in loc sa spui ca vei alerga doua zile pe saptamana, mai bine spune-ti ca vei alerga in zilele de duminica si miercuri, de la ora 19.00. In loc sa spui "voi reduce dulciurile", spune "nu imi voi manca briosa in dimineata aceasta". In mod similar, daca vrei sa slabesti, exista un avantaj psihologic in stabilirea unui obiectiv specific: de exemplu, cate kilograme vrei sa slabesti (5 kilograme?) si pana cand (15 august, atunci cand vei zbura la Paris?).
3. Gandeste-te la evolutie, nu la ce te tine pe loc. Un studiu de la Universitatea din Chicago subliniaza modul in care gandirea pozitiva si feedbackul pozitiv in privinta noilor obiceiuri alimentare vor creste probabilitatea de a avea succes. Nu iti fie teama sa recunosti si sa scoti in evidenta performantele tale. Site-urile si forumurile sunt o platforma ideala pentru un pic de lauda. In plus, exista site-uri speciale unde poti gasi sustinere si poti gasi determinarea necesara care te vor face sa treci la actiune.
4. Pastreaza-ti angajamentul la un nivel mic. Acesta este un sfat de la un psiholog de la Universitatea Stanford. Ideea este urmatoarea: greseala numarul 1 pe care o fac oamenii este ca nu opteaza pentru lucruri si obiective suficient de mici. Daca incerci sa faci o schimbare in viata ta, alege versiunea mai mica. De fapt, mergi pe calea minuscula. Alege ceva (un obiectiv, o idee care nu necesita un efort prea mare si care nu iti rapeste mult timp). Doar pune-ti in picioare pantofii de alergat. Asta este tot. Incalta-i in dimineata, in fiecare zi, timp de 5 zile. Si gata.
5. Cunoaste-ti punctele slabe, care iti declanseaza slabiciunile. Recunoaste - inainte de a se intampla - situatiile in care autocontrolul tau este pe cale sa se evapore. Descopera acele indicii care te conduc la niste obiceiuri alimentare nesanatoase si schimba-ti recompensele.
Daca esti mereu nerabdatoare sa mananci atunci cand ajungi acasa de la serviciu, asigura-te ca ai un mar ascuns in geanta pe care sa il mananci pe drum. In acest fel, nu vei da fuga la punga de biscuiti de indata ce ai ajuns la usa. Ia pranzurile de afaceri la birou sau in parc, nu la restaurantul unde stii ca se serveste cel mai bun tiramisu. Sursa.
Citeste si: Vrei un corp fara pic de grasime? Dieta care te ajuta sa il remodelezi
Dieta iubitorilor de carbohidrati: slabesti pana la 4 kilograme
Dieta pompierului arde rapid kilogramele si are grija de sanatatea ta