Dar bineinteles ca astfel de cai nu doar ca nu te ajuta sa slabesti dar iti si afecteaza sanatatea. Iata cateva dintre efectele secundare pe care le are slabitul si de care ar trebui sa tii cont daca si tu gandeai pana acum ca important este efectul si nicidecum metoda.
1. Piele lasata
Multe femei se confrunta cu o piele lasata dupa ce reusesc sa dea jos un numar mare de kilograme. Insa in timp ce unele femei se lupta ani de-a intregi pentru a-si recapata conditia fizica initiala, altele par sa reuseasca cu usurinta sa revina la formelel lor. Din ce cauza? Specialistii considera ca doi dintre cei mai importanti factorii sunt varsta fiecareia si genele. Pentru ca pe masura ce inaintezi in varsta si elasticitatea pielii se diminueaza, astfel o femeie tanara care slabeste poate scapa mai usor de pielea lasata decat o femeia mai in varsta. Iar genele mostenite joaca si ele un rol propriu. Nivelul elasticitatii tesutului poate fi mostenit.
Pentru a stimula refacerea pielii lasate vitamina E este benefica, pentru ca protejeaza elasticitatea pielii si in acelasi timp repara celulele afectate, Include in alimentatia ta nuci, masline, spanac si seminte pentru o dieta sanataosa bogata in viatmina E.
2. Acnee
Este bine cunoscut faptul ca o dieta sanatoasa are beneficii asupra pielii si imbunatateste aspectul, dar totodata un aport ridicat de grasimi creste nivelul de estrogen, iar acest hormon stimuleaza aparitia acneei. In timp ce unele femei iau pilule contraceptive tocmai pentru cresterea nivelului de estrogen pentru trarea acneei, pentru altele o cantitate ridicata de estrogen nu este benefica ci mai mult, inrautateste acneea, in special atunci cand slabesti iar nivelul hormonal nu a scazut in raport cu noua greutate. De aceea pentru evitarea aparitiei acneei, atunci cand urmezi o dieta si doresti sa slabesti, este recomandat sa consulti medicul si sa mergi in permanenta la control pentru a verifica daca greutatea ta este in concordanta cu nivelul hormonal.
3. Caderea parului
Dietele stricte, in special, pot duce la o dificienta nutritiva care duc la o absorbtie insuficienta a vitaminelor si mineralelor necesare pentru piele, par si pentru sanatatea corpului in totalitate. Iar caderea parului este frecventa in cazul dietelor stricte care reduc considerabil aportul caloric sanatos si necesar. O afectiune cunoscuta sub numele de telogen effluvium, cauzata de un eveniment care te marcheaza intr-un fel, fie ca este vorba de o nastere, un accident sau de o scadere in greutate considerabila. Un astfel de moment induce foliculii in starea telogena, acea faza moarta ceea ce duce la caderea parului. In jur de sase luni sunt necesare pentru ca parul sa inceapa sa creasca la loc.
Daca sesizezi un inceput de telogen effluvium, este bine sa mergi la medic, acesta te poate ajuta sa reincluzi in alimentatia ta alimente care iti pot conferi aportul necesar de nutrienti.
4. Deshidratare
O scadere rapida in greutate poate deveni periculoasa daca aportul caloric este redus drastic. Corpul uman are nevoie de cel putin 1.200 de calorii zilnic pentru o buna functionare, un aport ce variaza in functie de varsta, sex si greutate. Iar corpul reduce lichidele inainte de arderea grasimilor, ceea ce duce la deshidratare.
Pe langa deshidratare, malnutritia este iarasi posibila. Deoarece reducand drastic alimentatia, reduci si aportul de vitamine si minerale, cruciale pentru sanatate deoarece stimuleaza circulatia si oxigenarea organismului. Chiar si atunci cand tii dieta trebuie sa iti asiguri un aport necesar de grasimi.
5. Oboseala cronica
Organismul foloseste caloriile consumate pentru obtinerea de energie, dar reducand caloriile inseamna automat lipsa energiei necesara pentru a-ti realiza sarcinile zilnice, dandu-ti o stare de oboseala. Starile de irascibilitate si de epuizare sunt frecvente in cazul unei nutritii necorespunzatoare.