Majoritatea universitatilor de stat si particulare din Bucuresti si din tara si-au lansat deja ofertele de studii postuniversitare pentru anul 2008-2009, cu date de inscriere, programe, bibliografii si cerinte de examen la vedere. Daca te bate gandul sa-ti completezi studiile, acum e momentul cel mai bun sa te decizi catre ce domeniu sa te orientezi. Poate vrei sa aprofundezi ce ai invatat in facultate sau, daca ceea ce faci la job nu are nici cea mai mica legatura cu specializarea trecuta in diploma de licenta, poate vrei sa-ti extinzi cunostintele in domeniul in care profesezi. Iar daca ai timp, de ce sa nu inveti ceva nou.
Inscrierile incep in septembrie, imediat dupa perioada admiterilor la facultate. Scoala Nationala de Stiinte Politice si administrative (SNSPA) ii asteapta pe toti doritorii de masterat in perioada 01-30.09, Universitatea din Bucuresti intre 09-14.09 (la secretariatul fiecarei facultati) iar Academia de Studii Economice (ASE) intre 08-20.09.
Nu e obligatoriu sa optezi pentru varianta clasica, care te obliga sa te prezinti la cursuri si la seminarii. Poti opta pentru invatamantul la distanta sau, mai nou, pentru cel in sistem online. Academia de Studii Economice si Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative dispun si de aceasta optiune.
Durata masteratelor este de 4 semestre, altfel spus 2 ani, pentru cei care au absolvit o facultate in sistem Bologna (cu durata de 3 ani) si 2-3 semestre pentru cei care au studiat 4 sau 5 ani.
Acte necesare pentru inscriere:
– Diploma de licenta sau echivalenta acesteia, in copie legalizata
– O copie legalizata a certificatului de nastere
– O copie dupa buletin/ cartea de identitate
– O adeverinta medicala eliberata de medicul de familie, pe care se mentioneaza „clinic sanatos pentru înscriere la facultate“
– Chitanta care sa ateste plata taxei de admitere pe care o vei achita la casieria facultatii (pentru orice eventualitate, e bine sa ai si o copie a acesteia)
Taxele de inscriere variaza intre 50 lei si 200 lei, in functie de masteratul ales si numarul optiunilor. De exemplu, cei care vor sa dea admitere la doua sau mai multe programe de master ale aceleiasi universitati vor beneficia de reduceri substantiale.
In cazul in care esti casatorita, va trebui sa ai cu tine si o copie legalizata a certificatului de casatorie, care sa ateste schimbarea numelui (daca este cazul).
Majoritatea universitatilor iti vor cere sa ai la tine un dosar plic si patru sau mai multe fotografii recente, tip buletin.
De asemenea, exista posibilitatea ca pe lista cerintelor sa se afle si CV-ul. Pentru orice eventualitate, e bine sa-l ai actualizat.
Costurile difera in functie de specializare: incep de la 1500-2000 lei / an (cu plata in doua sau mai multe rate) si pot urca pana la 1500-200 euro / an. Fiecare universitate de stat dispune si de locuri subventionate. In orice caz, invatamantul la distanta, fara frecventa si cel online sunt disponibile doar cu taxa.
Ce presupune admiterea?
Unele facultati organizeaza concursuri de dosare, principalul criteriu fiind media obtinuta la examenul de licenta. La altele admiterea de face pe baza redactarii unui eseu pe o tema data si prezentarii acestuia in fata comisiei, sau pur si simplu sub forma de interviu. Exista si varianta unei examinari scrise a cunostinetelor candidatului. Nu este exclusa nici o combinatie dintre variantele de mai sus
Cele mai vanate mastere in 2008
1. Modele de excelenta in afaceri, la Academia de Studii Economice (Bucuresti): beneficiaza de sprijinul logistic, informational si managerial al Centrului Romano-American de Excelenta in Afaceri din cadrul ASE si al companiilor partenere.
cursurile se refera la o multitudine de aspecte legate de managementul proiecte (Managementul Financiar al Proiectelor, Controlul si Calitatea Proiectelor, Managementul Proiectelor Informatice) etc.
2. Administrarea afacerilor in limba engleza, franceza sau germana, la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala din cadrul universitatii din Bucuresti, dar si la Academia de Studii Economice.
3. Stiintele comunicarii si Campanii de comunicare, la Facultatea de Jurnalism din cadrul universitatii din Bucuresti: accesibil atat absolventilor facultatilor in cauza (Jurnalism, Comunicare si Relatii Publice), precum si celor cu studii economice, de litere, limbi straine sau europene. Vor putea beneficia de programele Agence Universitaire de la Francophonie, ale Ministerului Educatiei, Erasmus si Leonardo pentru efectuarea unor stagii in strainatate de un semestru sau de un an in Franta, Belgia, Spania sau Suedia.
4. Studii administrative europene, Managementul afacerilor publice si Spatiul public european, toate in cadrul SNSPA: iti vor asigura pregatirea practica in institutii guvernamentale, partide politice, organizatii neguvernamentale si institute de cercetare.