Vopsea cu latex peste vopsea pe baza de ulei
Desi poate parea o scurtatura potrivita, vei obtine un rezultat neplacut, fiindca vopseaua se va crapa si se va coji in scurt timp. Desi pregatirea peretilor este anevoioasa, este bine sa cureti suprafata inainte de a aplica un nou strat de vopsea, pentru un rezultat de durata.
Graba strica treaba
In acest caz, daca te grabesti sa aplici cel de-al doilea strat de vopsea prea repede, fara a lasa primul strat sa se usuce complet, rezultatul va lasa de dorit. In general, pe cutia de vopsea scrie de cat timp are nevoie pentru a se usca, insa cel mai sigur, pentru a evita darele neplacute de vopsea si alte imperfectiuni, este sa lasi sa treaca 24 de ore inainte de a aplica cel de-al doilea strat.
Prea multa vopsea deodata
Chiar daca esti tentata sa aplici un strat generos din prima, abtine-te, pentru ca astfel risti sa se formeze acele dare enervante, fiindca surplusul de vopsea va curge, inevitabil. Pentru a distribui vopseaua in mod corect, scapa de surplus si aplica pe perete in forma literei "W", urmand ca apoi sa revii cu miscari de sus in jos, pentru a aplica vopseaua uniform.
Sari peste grund
Fie ca treci de la o nuanta de vopsea mai inchisa la una deschisa sau pur si simplu vopsesti o suprafata precum lemnul, este necesar sa aplici un strat de grund initial. De ce? Niveleaza suprafata, pentru a evita imperfectiunile si ajuta ca vopseaua sa adere mai bine, scutindu-te de efort suplimentar.
Alegerea pensulei
In functie de vopseaua folosita, vei avea nevoie de un tip diferit de pensula. Pentru vopseaua pe baza de latex poti folosi cu succes pensule cu peri din material sintetic, precum poliester sau nylon. Cele din par natural sunt recomandate in cazul vopselei pe baza de ulei, cele sintetice riscand sa isi piarda perii in contact cu unele componente ale vopselei.
Prea putina vopsea
Nu numai ca este neplacut sa vopsesti jumatate de perete si sa trebuiasca sa alergi la magazin pentru a mai cumpara vopsea, insa exista sanse ca vopseaua cumparata ulterior sa nu aiba aceeasi nuanta, desi pe cutie scrie ca sunt aceeasi culoare. Inainte de a te apuca de treaba, estimeaza cata vopsea iti trebuie si cumpara macar o cutie in plus. Nu va fi o cheltuiala inutila, pentru ca o poti pastra pentru retusuri ulterioare. De regula, un litru de vopsea acopera cam 10 metri patrati.
Suprafetele umede
Umezeala din baie sau de pe peretii bucatariei iti va da ceva de furca, asa ca inainte de a te apuca sa vopsesti suprafetele respective, elimina umezeala cu o carpa din microfibra. In caz contrar, vei constata cu stupoare ca vopseaua refuza sa adere la suprafetele respective.
Vopseaua si peticul
De regula, cand repari o gaura in perete este indicat sa finisezi cu un strat de grund. Daca finisarea lipseste, atunci cand aplici vopseaua, va fi absorbita de materialul respectiv, rezultand o pata intunecata pe peretele tau proaspat vopsit. Asadar, evita situatiile neplacute pregatind aceste zone inainte de a aplica vopseaua.
Pereti murdari
Desi poate parea curat, peretele poate ascunde praf, fire de par si urme de adeziv de care trebuie sa scapi inainte de a te apuca de vopsit, altfel, s-ar putea sa fie prea tarziu. Amesteca putin detergent de vase cu apa calduta si foloseste o carpa cu microfibra pentru a spala peretii, acordand o atentie deosebita colturilor, unde praful se aduna cu usurinta. La final folositi o carpa uscata pentru a elimina umezeala.