Pentru femei, insa, efectul stresului se manifesta complet diferit, acestea devenind mai deschise catre ceilalti, potrivit unor noi cercetari.
Acestea sunt rezultatele unui studiu realizat cu ajutorul specialistului Giorgia Silani, de la International School for Advanced Studies of Trieste. Studiul a fost coordonat de Social Cognitive Neuroscience Unit of the University of Vienna, cu participarea University of Freiburg. Cercetarea a fost publicata in jurnalul Psychoneuroendocrinology, in colaborare cu SISS din Trieste.
“Exista o limita subtila intre abilitatea de a te identifica cu ceilalti si a le vedea perspectiva - si prin urmare a fi empatic - si inabilitatea de a face diferenta dintre sine si ceilalti, actionand egoist”, explica Silani. “Pentru a fi cu adevarat empatic si a actiona prosocial este important sa iti pastrezi abilitatea de a distinge intre tine si ceilalti, iar stresul joaca un rol important.”
Stresul este un mecanism psiho-biologic care poate avea o functie pozitiva, intrucat il determina pe individ sa investeasca resurse suplimentare atunci cand se confrunta cu o situatie solicitanta.
Individul poate reactiona in doua moduri cand este expus unor factor stresanti: fie prin incercarea de a reduce incarcatura interna de resurse folosite, fie, mai simplu, cautand sprijin in exterior.
“Ipoteza noastra a fost ca indivizii stresati tind sa devina mai egoisti. O perspectiva centrata pe sine reduce incarcatura emotionala/cognitiva. Asadar ne astepta ca in conditiile create in cadrul studiului ca oamenii sa fie mai putin empatici”, explica Claus Lamm, de la University of Vienna, unul dintre autorii studiului.
Surpriza a venit atunci cand s-a constatat ca ipoteza era corecta, insa doar in cazul barbatilor.
In cadrul studiului conditii de stres moderat au fost create, subiectii fiind nevoiti sa vorbeasca in public sau sa faca exercitii mentale. Apoi, participantii erau rugati sa imite anumite miscari, sa recunoasca emotiile proprii si ale altor oameni sau sa judece o situatie luand in considerare perspectiva unei alte persoane. Jumatate dintre subiecti erau barbati, iar cealalta jumatate era compusa din femei.
“Ceea ce am observat a fost ca stresul inrautateste performanta barbatilor in toate cele trei tipuri de actiuni. Opusul a fost valabil in cazul femeilor”, explica Silani.
Nu este clar, insa, de ce se intampla acest lucru. “Explicatiile pot fi cautate la mai multe niveluri. La nivel psihosocial, femeile resimt mai tare experienta in interior si primesc mai mult sprijin din exterior cand sunt capabile sa interactioneze mai bine cu ceilalti. Asta inseamna ca cu cat au nevoie mai mult de ajutor si sunt mai stresate, aplica mai multe strategii sociale. La nivel fiziologic, diferenta dintre sexe ar putea avea legatura cu sistemul oxitocinei. Este hormonul ce influenteaza comportamentul social si un studiu anterior a dovedit ca in conditii de stres, femeile au un nivel crescut de oxitocina decat barbatii.”
Prin urmare, daca vrei ca partenerul tau sa fie ceva mai empatic si sa te intelegi mai bine cu el, ajuta-l sa se relaxeze inainte de a interactiona cu el! Poate cu un masaj sau o mancare buna si un pahar de vin, insa important este sa sporesti cumva nivelul oxitocinei din organism.
Citeste si:
Probleme in cuplu? Trucul neasteptat care va salveaza relatia
10 lucruri pe care orice femeie ar trebui sa le stie despre partener!