Avionul te va duce pe aeroportul din Catania iar la o distanta de aproape o ora de mers cu masina poti ajunge foarte usor in renumita statiune Taormina dar si in Siracuza.
Taormina
Construit in trepte, la 200 de metri deasupra nivelului marii, Taormina se uita mandru la Marea Ionica. Una dintre atractiile orasului o reprezinta Amfiteatrul Greco-Roman folosit si astazi pentru evenimente artistice. Din itinerariu nu trebuie omise nici Palazzo Corvaja asupra caruia si-au pus amprenta stilul arabic si gotic, Palazzo del Duca Santo Stefano ce seamana mai mult cu o fortareata si Villa Comunale care si astazi este locul propice de crestere al plantelor exotice. Si in Taormina moda e la ea acasa. Corso Umberto I este cea mai eleganta strada de shopping de unde iti pot mari garderoba. Fie ca sunt magazine ale designerilor renumiti sau ale celor locali, aici gasesti de toate. Cei care indragesc lucrarile de artizanat, vor gasi in Taormina tot ceea ce defineste Sicilia: ceramica de Caltagirone, marmura sculptata si felurite lucrari din fier forjat. Emblema pentru oras este si festivalul de film din luna iunie, al doilea ca vechime dupa Festivalul de la Venetia. Toate vizionarile au loc in impresionantul Amfiteatru Greco-Roman.
Catania
Piazza del Duomo, impozanta si construita in stilul baroc este "hot spot" in Catania. Pe langa faptul ca in centrul ei a fost construita Fantana Elefantului, simbolul orasului, este si punctul de plecare pentru cea mai eleganta strada, Etnea, potrivita pentru shopping-ul sicilian dar si pentru promenadele pe inserate cand sicilienii ies la bulevard in hainele de duminica. Inainte de a parasi Piazza del Dumo pentru a ajunge la Piata de Peste, viziteaza si Domul. La urma urmelor, este cea mai importanta catedrala din oras. De luni pana sambata, in fiecare dimineata Piata de Peste (Pecheria) din Catania devine cel mai animat loc din intreaga Sicilie. Unii din cei mai celebri bucatari ai lumii i o considera chiar cea mai buna piata de peste din lume.Istoria intalnita la tot pasul in Catania se intalneste cu tineretea si prospetimea gasite in Piazza Teatro, locul special de intalnire al tinerilor.
Siracuza
Impartit in doua, o mica parte din oras se afla de insulita Ortigia iar cea mai mare parte in Sicilia, Siracuza este considerat de specialisti unul dintre cele mai vechi orase din lume. Orasul si-a pastrat pana astazi influenta elena in stilul arhitectural. Cel mai vechi obiectiv turtistic este Templul lui Apollo iar cel mai vizitat ramane Mormantul lui Arhimede. Nu trebuie ocolite nici Amfiteatrul Roman, sculptat partial in stanca, Templul Athenaion transformat de-a lungul istoriei intr-un locas de cult crestin, sau Castelul Euryalus poate una dintre cele mai impresionante constructii fortificate din Sicilia.
Si cum principala atractie in Sicilia o reprezinta Etna, zilnic sunt organizate excursii spre versantul cu vaile cu lava solidificata. Tine minte insa ca autobuzul nu circula duminica. Ar fi bine sa ai la tine si ceva haine mai groase. Pe Etna e racoare chiar si in miezul verii. Nu uita nici costumul de baie. Cu siguranta cele mai frumoase plaje le gasesti in Taormina dar te poti bucura de nisipul fin si in Catania sau Siracuza.
Oriunde ai merge in Sicilia nu vei fi privata de cele mai deosebite feluri de mancare - arancino (o chifla de orez prajit, rosii si mozzarella), cannoli alla ricotta si tavola calda. Zona este cunoscuta si pentru carnea de cal. Daca nu stiai iti spunem noi, am aflat de la Roberto Saviano autorul controversatului roman "Gomorra": Sicilia este recunoscuta si pentru tesatoriile in care iau forma creatiile marilor designeri europeni. Asa ca fa-ti loc in bagaj si pentru shopping.
Ce sa mai, Sicilia le are pe toate - istorie, aventura, mancare buna si un vulcan pe jumatate adormit.