Recent Sibiul a intrat in top 10 Forbes orase unde americanii si-ar dori sa se mute. Acesta este plasat inaintea Romei si se afla in compania unor orase precum Copenhaga sau Budapesta. Pe locul opt este desemnat Sibiul, imaginea fostei capitale culturale europene facandu-si simtita in continuare prezenta si peste hotare. Elementul principal care il alineaza alaturi de alte mari orase ale Europei este reprezentat de atmosfera rustica a asezarii si a imprejurimilor precum si lipsa poluarii sau ospitalitatea localnicilor.
Sibiu, capitala judetului cu acelasi nume, se bucura de o amplasare geografica de invidiat in Transilvania, centrul Romaniei, oras cu o puternica influenta germana care si-a lasat amprenta atat in arhitectura cat si in mentalitatea populatiei. Are un farmec aparte, deorece este un "oras muzeu" ce evoca atat prin zidurile turnului de aparare sau prin bastioanele fostei cetati, vremurile unei frumoase istorii. Orasul pastreaza peste timp amintirea unor oameni de seama ai istoriei, artei si culturii nationale.
"Orasul vechi", asezat chiar in centru, este inconjurat de zidurile vechii ale cetatii. Prin traditie, Sibiul este impartit in orasul de sus si cel de jos. Sibiul este cunoscut drept un puternic centru turistic cu numeroase si diverse obiective turistice. De asemenea, imprejurimile sale sunt pitoresti si cu locuri atragatoare pentru a satisface pe oricine. Printre locurile care trebuie vizitate neaparat tin sa mentionez Piata Veche, locul cel mai cunoscut de catre toti turistii nu doar pentru arhitectura specifica oraselor medievale, dar si pentru renumele castigat de-a lungul timpului. Aici era locul de intalnire, de serbari a localnicilor. Festivitati pitoresti s-au desfasurat aici cu prilejul instalarii conducatorilor cetatii. Mergand mai departe ajungem la turnul sfatului, loc icon al orasului, acesta face legatura intre Piata Mica si Piata Mare, constructie terminata in anul 1588.
Printre cele mai reprezentative obiective ale orasului se afla Muzeul Bruckental care a fost deschis prima data pentru public in 1817. Galeria de arta cuprinde picturi, lucrari de grafica, sculpturi din secolele XV-XIX realizate de: Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian, Nicolae Tonitza, Theodor Aman, Ion Andreescu sau Theodor Pallady.
Astfel, la o distanta de aproximativ 300 km de Bucuresti, Sibiul poate fi destinatia ideala pentru un weekend linistit, cu iz medieval, departe de aglomeratia cotidiana. Zeci de monumente istorice si de arta, muzee, sau parcuri, asteapta sa fie "descoperite" de catre voi. Si daca tot se apropie Craciunul, in perioada 29 noiembrie – 26 decembrie 2008 se desfasoara cea de a doua editie a Targului de Craciun, eveniment ce are loc in Piata Mare a orasului. Aici veti putea gasi cadouri deosebite, aranjamente din brad natural, decoratiuni pentru brad, jucarii, articole vestimentare pentru sezonul rece si obiecte de artizanat. De asemenea, cei care vor vizita Targul de Craciun ii vor putea asculta pe Stefan Hrusca, Paula Seling sau Ducu Bertzi. In concluzie, inca un motiv pentru a vizita acest oras de poveste din inima Romaniei.