YM = Timp pierdut?
Nu neg beneficiile acestui mod de comunicare rapid, ieftin si eficient cand este vorba de o persona care se afla la distanta insa de cate ori nu am pierdut timpul in fata calculatorului, cu zeci de ferestre deschise, palavragind vrute si nevrute cu personaje mai mult sau mai putin indragite pe care le avem in lista noastra de mess. Ne plangem ca nu avem timp, insa nu ezitam sa stam cu orele in fata calculatorului prinsi in relatii virtuale, dar din ce in ce mai departe de concret, de relatia fata in fata, de ceea ce simte celalalt.
Te poate pune in situatii jenante!
Ferestre blocate la o conversatie despre un nou loc de munca fix in momentul in care seful apare in spatele tau. O fereastra care se deschide automat si in care prietena ta cea mai buna te intreaba despre colegul cel nou de birou, in momentul in care incercai sa-i arati acestuia cum functioneaza un anumit program. Sau vesnica incurcatura, cand prinsa de conversatie, uiti sa schimbi fereastra, si dai send inainte sa-ti dai seama ca mesajul pe care l-ai trimis se duce fix la cel despre care barfeai, in tonuri nu prea nuantate cu altcineva.
Iluzia comuncarii reale
Messengeul iti da de multe ori iluzia unei comuncari reale, insa este cu atat mai grav cu cat ne lasam convinsi de acest lucru. Sentimentele sunt mult prea complexe pentu a putea fi codificate printr-o insiruire de caractere, asa cum o imbratisare reala sau un sarut nu pot fi nicicand inlocuite de niste buze voluptoase care ies parca din monitor sau de o bulina galbena care se straduieste sa te cuprinsa intre cele doua brate.
Frustrari si iarasi frustrari!
Daca chiar nu ai stare sa faci altceva, te-ai saturat de uitat la televizor, afara ploua si nimeni nu-ti tine companie, messengerul apare la orizont. Insa exact cand te simti deprimata, cand simti nevoasa sa vorbesti cu cineva, fix atunci nimeni nu te baga in seama. Cineva e "busy", altcineva este "invisible" pentru tine, altul ti-a dat de mult "ignore", astfel, in loc sa te scoata din starea in care te afli, de regasesti si mai deprimat, in fata calculatorului. Ai zeci de oameni in lista de messenger, dar te simti la fel de singura.
Mass-urile exasperante!
Bancuri proaste, linkuri inutile, stiri macabre, felicitari in masa, pentru toti cei cu numele de x, sau y. Iti invadeaza intimitatea, te distrag de la ceea ce faceai si esti nevoita sa iei parte la evenimente care nu te intereseaza. Daca nu ai nimc cu cei care dau un mass pertinent, vreun link interesant sau macar funny nu poti sa ramai imun in fata celor care trimit mass-uri de genul "maine iti va muri... daca nu dai massul la 10 persoane".
Invisible dar Online
Un alt dezavantaj al messengerului este acela ca prin instalarea unui program rudimentar oricine poate sa detecteze faptul ca esti online, desi tu nu ti-ai dori acest lucru. Astfel, nu poti sa te scuzi pentru ca nu i-ai raspuns in weekend sefului, spunand: "nu eram pe mess!". Nesuferita inventie ii spune ca esti acolo, chiar daca tu te pregateai sa faci cu totul altceva decat proiectul care nu suporta amanare!
Big Brother te vegheaza
Mai ales la serviciu, dar si cand vine vorba de un prieten mai posesiv, este foarte usor ca ceea ce tu scrii pe mess sa fie citit si de altcineva. Sunt suficiente cateva cunostinte de programare sau un soft specializat cand este vorba de locul de munca si gandurile tale cele mai intime divulgate prietenei de suflet pot sa faca inconjurul companiei sau sa te trezesti ca prietenul tau ti-a aflat micile secrete.
Furtul id-ului!
Cu un program destul de simpul iti poate fi copiat userul si parola, astfel incat sa fi deposedat de id-ul pe care il ai si de intreaga lista de prieteni, pentru ca intrusul nu se multumeste doar sa-ti faca o gluma proasta vorbind in numele tau cu diferite persoane, ci iti schimba parola, astfel incat sa nu mai ai acces la contul tau.
Virusi nesuferiti!
L-ai luat cand ai dat click pe pe un link care iti iti spunea cum poti sa slabesti ca prin minunte si de atunci te innebuneste. Nu era suficient ca ti-a facut varza calculatorul, dar cum intri pe mess se transmite la toata lista ta de prieteni cu surle si trambite in varianta online: adica multe, multe buzz-uri. Deja doua dintre prietenele tale nu mai vorbesc cu tine de frica necrutatorului virus, iar altele se simt deosebit de ofensate ca le tot trimiti un link despre slabit cand nici macar nu au nevoie de asa ceva.
Schimbul de liste!
Il urasti pentru ca unui dintre cei din lista ta de messenger i-a trecut prin cap sa faca un schimb de lista. Si zeci de necunoscuti te bombardeaza cu mesaje si mass-uri.
Noi am gasit zece motive pentru care il uram. Tu de ce il urasti?
Citeste pe Feminis.ro un interviu cu Nadia Comaneci despre cum sa iti pastrezi stralucirea, dar si despre caritate si voluntariat.