Cu o istorie de aproape 3000 de ani, yoga inseamna in limba sanscrita unitate intre minte, corp si spirit. Cunoscuta mai mult ca un sport, yoga este un stil de viata ce pune foarte mare accent pe suflet, minte, trup, respiratie, fiind o metoda care isi doreste sa conecteze omul cu spiritul.
Occidentalii au adoptat in special partea fizica a Yoga, ceea ce se cheama Hatha Yoga. Exista foarte multe posturi pe care le poti practica in Hatha Yoga, in functie de ce doresti sa obtii: masa musculara, flexibilitate, concentrare, purificare spirituala si fizica, iar ecercitiile desprinse din aceasta pun accentul pe mentinerea unei pozitii anume pentru mai multe secunde, timp in care trebuie sa respiri profund.
Pozitia Portii
Stati in genunchi cu coapsele perpendiculare pe sol si gambele asezate pe covor.
Extindeti piciorul drept in partea dreapta cu degetele de la picioare orientate in lateral.
Piciorul drept, inclusiv degetele de la picioare, trebuie sa fie extinse pe sol.
Umerii, pieptul si soldurile trebuie sa fie orientate in fata.
Tineri piciorul stang indoit in asa fel incat genunchiul stang sa se afle sub coapsa stanga.
Ridicati mana stanga spre tavan si aplecati trunchiul in partea dreapta peste piciorul extins. Tineti coloana vertebrala dreapta.
Asezati mana dreapta peste tibia dreapta, tinand mana perfect intinsa. Mana stanga trebuie sa fie intinsa pe langa ureche.
Mentineti pozitia timp de cel putin 1 minut si repetati acest exercitiu si pentru celalalta parte.
Avantaje
Postura Parighasana, asa cum se numeste in sanscrita aceasta pozitie constituie un exercitiul de stretching indeal pentru muschii intercostali. Totodata, aceasta ajuta la ameliorarea manifestarilor specifice astmului, alergiilor, racelilor si gripei.
Pentru a executa corect aceasta poztie este necesar sa purtati pantaloni lungi pentru a evita ca talpa piciorului sa alunece in jos, pe piciorul gol.
Stati in picioare, cu picioarele apropiate. Puneti intreaga greutate in piciorul stand si ridica usor piciorul drept de pe sol.
Indoiti genunchiul drept si apucati glezna cu mana dreapta. Asezati talpa piciorului drept cat mai sus la nivelul partii interioare a coapsei stangi. Calcaiul piciorului drept trebuie sa fie orientat spre zona inghinala, iar degetele de la picior sa fie orientate spre sol.
Apasati piciorul drept pe pulpa stanga pe masura ce va intindeti in sus.
Fixati privirea intr-un punct in fata dumneavoastra pentru a va putea mentine echilibrul cu mai mare usurinta. Ridicati-va mainile deasupra capului, odata ce v-ati echilibrat, la distanta umerilor, cu palmele una spre cealalta. Tineti umerii jos.
Repetati, de data aceasta stand pe piciorul drept si ridicandu-l pe cel stang.
Acest lucru va ajuta sa va mentineti echilibrul cu mai multa usurinta. Mentineti coloana vertebrala dreapta, ridicati sternul si extindeti mainile peste cap. Atentie insa pentru a rezista tentatiei de a indoi coatele. In aceasta pozitie palmele trebuie sa fie indreptate una spre cealalta.
Avantaje
Ajuta la intarirea muschilor coapselor, gambelor, gleznelor si muschilor spinali. Creste gradul de flexibilitate la nivelul soldurilor. Este un exercitiu excelent de stretching pentru zona inghinala, muschii interni ai coapselor, piept si umeri. Ajuta la ameliorarea simtomelor de sciatica si imbunatateste capaciatatea de mentinere a echilibrului.
Aseaza-te pe o saltea cu genunchii indoiti si cu picioarele sub fese.
Desparte genunchii si lipeste picioarele.
Impinge torsul inainte, sprijinindu-te pe o perna. Apropie barbia de piept pentru a permite capului sa se relaxeze.
Aceasta miscare va provoca o intindere usoara a gatului.
Bratele trebuie sa se odihneasca pe sol cu palmele in sus, coatele ridicate si cu antebratele relaxate.
Avantaje
Aceasta postura ajuta la prevenirea durerilor de la nivelul spatelui si al gatului. Ajuta la imbunatarirea gradului de functionare al organelor interne, reduce stesul si combate starea de oboseala. Totodata el este un exercitiu de stretching pentru coapse, solduri si glezne.
Este un exercitiu care intinde muschii spatelui si ai picioarelor. Te asezi turceste, cu posteriorul pe podea, cu picioarele indoite, cu genunchii catre exterior si cu talpile unite, lipite (talpa in talpa).
Cu ambele maini vei tine talpile.
Asa vei balansa genunchii stanga - dreapta catre podea sau in fata cu revenire la pozitia initiala.
Din aceeasi pozitie tineti talpile cu o singura mana, iar Mai poti incerca sa iti tii talpile cu o singura mana iar pe cealalta o ridici in sus si te uiti catre ea. Schimbi mainile si repeti miscarea. Spatele il tii mereu drept!
Avantaje
Este un exercitiu care intinde muschii spatelui si ai picioarelor. Muschii si articulatiile se 'reactiveaza', circulatia sangelui este mai buna si se actioneaza pozitiv asupra sistemului nervos.
In genunchi, cu talpile si genunchii pozitionati la nivelul latimii bazinului si soldurile dispuse perpendicular pe podea, impingeti fesele cu palmele.
Lasati-va pe spate si ridicati pieptul. Gatul, pleoapele si maxilarul trebuie sa fie relaxate.
trageti omoplatii spre spate, ridicand si largind cutia toracica la fiecare inspiratie. Contractati coccisul, presati gambele si talpile de podea la expiratie.
Trageti umerii, lasati-va mai mult pe spate si sprijiniti-va palmele in talpi. Incordati fesele si lasati capul pe spate. Ramaneti in aceasta pozitie timp de 30 de secunde., Reveniti in pozitia initiala.
Avantaje