Stiu ca si voi sunteti mancatori de carne de pui. E cel mai popular tip de carne pe la noi (si nu numai). Porcul e… porc si se cam fereste lumea de el, vita de greu de preparat, pestele are gust (si miros) de peste, curcanul nu e prea popular, vanatul costa mult, caracatita e o delicatesa… Deci, pui.
Probabil ca va asteptati sa zic ceva rau despre el. Dar nu.
Carnea de pui este o alegere ok, atat timp cat animalul este crescut intr-un mediu “organic”, adica neindopat cu hormoni si antibiotice si hranit cu hrana “curata”. In paranteza fie spus - carnea animalelor care primesc antibiotice va poate procopsi cu microorganisme rezistente la acele antibiotice, deci mai potente si mai agresive, in special atunci cand treceti prin perioade de imunodepresie. O alta paranteza - se pare ca puii “organici” au carnea mai gustoasa si mai multe grasimi “sanatoase” din familia omega-3.
Cateva motive sa consumati (linistiti) carne de pui:
- e ieftina, se prepara usor, in multe feluri si are gust bun
- indiferent daca e vorba de piept (carne alba) sau “copan” (carne mai rosie), puiul are un continut important de proteine, asigurand toti aminoacizii esentiali (150 g de piept de pui contine 35 g proteine)
- o portie de pui (150 g) iti asigura 70% din necesarul de vitamina B3 (niacina) si 20% din B6
-un piept de pui iti asigura 30% din necesarul de seleniu - un oligoelement de maxima importanta pentru sistemul imunitar, 10% din necesarul zilnic de fier si 20% din cel de zinc
- grasimea din carnea de pui este in mare parte “sanatoasa”, adica din categoria celor mononesaturate (nu acelasi lucru este valabil pentru cea din pielea de pui)
Desi toate acestea pledeaza pentru consumul de carne de pui, sfatul meu este sa il mai inlocuiti uneori si cu alte tipuri de carne, in special cu peste (mai ales oceanic).