1. Cand vezi o parte dintr-un bloc iesind in exterior, in principiu, ramai uimita, in schimb olandezi s-au obisnuit cu acest mic amanunt. Arhitectii olandezi nu au avut, de la bun inceput, o idee clara despre cum va iesi constructia, care in mod normal ar fi trebuit sa fie un simplu bloc cu imobile. Pentru ca perimetrul era prea mic , iar legile din Olanda nu permit construirea cladirilor mai mari de un anume nivel si arhitectii au semnat un contract pentru a construi un bloc cu 10 apartamente in plus, fata de cele construite. Astfel a iesit blocul Wozoco, din Amsterdam-Osdorp, Olanda.
2. Este sustinuta de o singura consola, este discutabil despre cum apare pe hartile virtuale, GPS-uri si pare a fi iesit dintr-un film SF. Aceasta este misterioasa ferma ce pluteste, o ferma care pretinde a fi un buncar, supraincarcat cu ingrasaminte minerale dar, cu siguranta, este o poveste mai picanta in spatele acestei fatade. Probabil arhitecti extraterestii si-au bagat coada in toata aceasta schita.
3. Apartamente interconectate, aranjate ca niste piese de Lego, sunt cele din Habitatul 67 din Montreal, Canada. Fara traditionala constructie verticala, apartamentele au spatiu deschis, ceva ce apartamentelor obisnuite le lipseste, inclusiv o terasa separata pentru fiecare apartament.
4. Sferele cu spirit liber, cum au fost denumite de constructori, pot fi atarnate in copaci, la fel ca in imagine, de asemenea, pot fi atarnate de orice obiect extrasolid sau pot fi amenajate leagane pentru ca acestea sa stea pe pamant. Sferele sunt construite din lemn, invelite in fibra de sticla, cu o suprafata groasa, dar lucioasa si impermeabila si suficient de puternica pentru a suporta aproape orice impact din exterior.
5. Conditiile de viata intr-o casa inclinata sunt mult mai usoare decat par, trebuie doar sa adresam intrebarea oamenilor care locuiesc in casele Kijk-Kubus din Rotterdam, Olanda. Arhitectul Piet Blom a intors o casa normala cu 45 de grade si a fixat-o pe un stalp in forma de hexagon, astfel incat trei parti sunt implementate in pamant, iar celelalte trei sunt cu fata la cer. Fiecare dintre case poate sustine trei niveluri: o sufragerie, bucatarie, o incapere birou sau biblioteca, iar in mijlocul ei este dormitorul cu varful de piramida, care poate fi un pot sau il poti transforma in tavan de sticla. Desi aceste case sunt scumpe, daca te gasesti in acele zone, poti vizita muzeul, special construit, pentru a informa si a arata ideea arhitectului.
6. Fostul mafiot rus, Nikolai Sutyagin vrea sa iasa in evidenta, nu prin crime sau trafic de droguri, ci prin casa lui, cu siguranta neobisnuita. Excentricul proiect al fostului detinut, care a avut o perioada de construire de 15 ani, inceputa in 1992, are 13 etaje si 44 metri inaltime. Din declaratiile lui, explica faptul ca a vrut sa construiasca o casa cu doar 2 etaje mai mare decat cea a vecinului lui, pentru a evidentia, prin constructia sa, cine este cel mai bogat om din oras.
7. Cu materiale si forme diferite, acestei case par a-i fi sudate partile si lipite dupa. Dar aceasta nu este orice fel de constructie, nu este casa vreunui vagabond, ba mai mult costa 400.000 de dolari si este creata de un profesor universitar de arhitectura si design interior de la Universitatea Cincinnati, pe nume Terry Brown.
8. Cum ar fi sa locuiti in mijlocul unui lac? Pe un stalp? Ei bine, radeti ori ba, aceasta casa este in mijlocul unui lac si este sustinuta de un stalp. Modelat dupa panourile de pe autostrada, aceasta casa are 89 de metri patrati, este proiectata pentru a se potrivi oriunde, inclusiv in paduri, mari, lacuri, munti, pajisti sau pe strazile oraselor.
9. Casa de siesta, unde, dupa traditia japoneza, se bea ceaiul, mai mult decat orice, acesta este unul dintre proiectele firmei de arhitectura Terunobu Fujimori, construita in Chino, Nagano, Japonia. Casa este construita pe doi castani si accesul in casuta este posibil doar printr-o scara ce poate fi rezamata de trunchiul copacului. Numele acestei casute este Takasugi-an si inseamna o casa unde se bea ceaiul construita prea sus.
10. Sa presupunem ca designul acestor mingi interesante au fost inspirate din imaginea creata de navele spatiale ale OZN-urilor, dar se pare ca inspiratia a venit de la matasea broastei a unui lac din apropiere. Stalpi subtiri ce sustin platformele si poduri ce interconecteaza casele.
O astfel de constructie mai este si langa Roma, Italia, ce dateaza de cateva sute de ani, in Parcul Bomarzo, poti citi despre acest parc in articolul nostru, 5 destinatii pentru familii in Roma.