Greseala nr. 3 – Sa iti interzici in totalitate consumul anumitor alimente!
Ai tinut vreodata o dieta? Iti mai aduci aminte care a fost primul lucru la care te-ai gandit inainte sa incepi respectiva dieta? Cel mai probabil, primul gand care ti-a venit in minte incepea cam asa: „De astazi nu mai am voie sa mananc....” Mai precis... iti suprimai in totalitate consumul anumitor alimente pe care le mancai frecvent si cu placere inainte.
De ce ai proceda in felul acesta?
Deoarece te gandesti ca, din moment ce esti “la dieta”, nu ai voie sa mananci ciocolata sau pizza deoarece acestea sunt alimente hipercalorice care ingrasa – indiferent cat ai manca din produsul respectiv. Adevarul, din perspectiva nutritionala este insa urmatorul:
Orice aliment ingrasa! Organismul nostru nu face discriminari in functie de provenienta caloriilor. El nu se gandeste: “Aceste calorii – care provin de la o rosie – le voi elimina deoarece rosia este un aliment sanatos insa caloriile provenite de la o ciocolata le voi depune imediat ca si grasime deoarece ciocolata este un aliment hipercaloric.”
Merita insa sa stii ca 100 de grame de rosii au 20 de calorii, pe cand aceeasi cantitate de ciocolata are de 25 de ori mai mult, adica 500 de calorii. Concluzia insa este tot timpul aceeasi: Intotdeauna va conta cat din alimentul respectiv alegi sa mananci!
Mai exista insa si un alt argument – in afara de cel rational si care se refera la numarul de calorii – pentru care persoanele care urmeaza un program de scadere in greutate aleg sa isi suprime consumul anumitor alimente. La nivelul subconstientului, ele asociaza anumite alimente, precum painea, inghetata sau pizza, cu stilul anterior de viata – care le-a provocat suferinte – iar alte alimente, precum pieptul de pui la gratar cu noul tipar, cel de alimentatie sanatoasa, care ii va conduce catre corpul suplu pe care si-l doresc de atata timp.
Aceste persoane, datorita acestei asocieri eronate, resimt sentimente puternice de frustrare si vinovatie chiar si la gandul ca ar putea sa manance astfel de alimente si sa slabeasca. Aceasta bariera psihologica incorect construita este mult mai dificil de depasit decat cea rationala – care putea fi combatuta printr-un simplu calcul matematic.
Exista, cu toate acestea, anumite alimente cu potential adictiv pe care, odata ce incepi sa le mananci, este foarte greu daca nu chiar imposibil sa te opresti la portia recomandata. Mai precis, creierul tau devine dependent de aceste alimente intr-un mod asemanator dependentei de droguri. De aceea, daca simti ca nu te poti opri doar la 2 patratele de ciocolata, la 3 felii de paine sau la o inghetata simpla, fara o glazura dubla de ciocolata, atunci ar fi mai bine pentru sanatatea ta psihica sa nu tii astfel de produse la indemana.
Ca sa rezum informatiile prezentate mai sus, este important sa retii urmatorul lucru: Nu exista alimente interzise in cadrul unei diete! Exista insa anumite alimente, hipercalorice, care ar trebui consumate conform regulii "Ce?/Cat?/Cand?/Cat de des?"
Spre exemplu, painea! Consumul de paine nu interfereaza cu dorinta de a scadea in greutate. Insa conteaza portia pe care vrei sa o mananci – 3 felii de paine integrala si nu o franzela alba intreaga – momentul in care vrei sa mananci felie – cel tarziu la ora 18:00 – dar si frecventa acestui obicei culinar – de 2 ori pe zi si nu la fiecare masa principala.
Poti sa incepi sa aplici aceasta regula incepand de astazi! Iti garantez ca nu numai vei slabi dar te vei simti si mai relaxata deoarece iti vei da seama ca nu trebuie sa renunti deloc la alimentele care iti plac.
Iti urez succes !
Dr. Laura Ene
Medic Nutritionist
Clinica de Nutritie KiloStop
www.kilostop.ro