Asadar, care este prima greseala pe care o comit persoanele care iti doresc sa slabeasca?
GRESEALA Nr.1: Sa iti propui sa iti schimbi total viata peste noapte!
Acum o luna, una dintre prietenele mele apropiate – care toata viata sa a dus o batalie apriga impotriva kilogramelor in plus - m-a anuntat ca si-a propus sa isi schimbe in mod radical stilul de viata. Probabil ca si tu ai trecut printr-o situatie asemanatoare cu una dintre prietenele tale si ai fost, la fel ca mine, placut surprinsa de motivatia si determinarea persoanei respective.
Deoarece stiu cat de greu este sa urmezi un plan de scadere in greutate fara sa ai pe cineva alaturi care sa te sustina, am intrebat-o ce anume isi dorea ea exact sa schimbe la stilul sau de viata si care sunt obiectivele pe care si le-a propus. Raspunsul la aceste intrebari, din pacate, nu a fost deloc cel pe care il asteptam si nu se potrivea cu eticheta de persoana rationala si rezonabila pe care i-o atribuisem din momentul in care l-am cunoscut.
Mi-a marturisit ca isi doreste sa elimine toate obiceiurile nesanatoase din viata ei incepand cu a doua zi. A inceput apoi sa imi enumere toate restrictiile pe care isi dorea sa le implementeze pentru a ajunge la obiectivul setat – acela de a avea un stil de viata sanatos.
Printre acestea, se numarau eliminarea din alimentatia ei a produselor fast-food, a cafelei, a mezelurilor, a sucurilor acidulate dar si a dulciurilor si a produselor fainoase – dupa care eu stiam foarte bine ca este innebunit si ca nu poate rezista nici macar o zi fara sa le consume. Mai mult decat atat, mi-a spus ca si-a propus sa isi schimbe locul de munca, sa renunte definitiv la fumat si sa mearga la sala de trei ori pe saptamana.
La sfarsitul acestei conversatii, am constatat ca gradul meu de incredere in reusita ei se diminuase semnificativ insa am preferat sa nu imi impartatesc gandurile mele sceptice si sa ii spulber entuziasmul. I-am spus ca o voi sustine prin orice mijloc posibil si ca ar fi mai bine pentru ea sa faca toate aceste modificari treptat pentru a evita sentimentele de frustrare si vinovatie daca nu va reusi sa implementeze din prima toate aceste schimbari.
Peste doua saptamani, m-am intalnit din intamplare cu ea la iesirea unui fast-food cunoscut. Am evitat sa pun degetul direct pe rana asa ca, in loc sa o intreb de ce si-a cumparat un meniu Big Mac din moment ce isi setase drept obiectiv sa nu mai manance astfel de produse vreodata, am intrebat-o curioasa cum decurge programul ei de schimbare a stilului de viata.
Raspunsul ei a fost unul previzibil din pacate si descrie situatia prin care au trecut foarte multe persoane care isi doresc sa slabeasca. Mi-a povestit ca, dupa a treia zi, a cedat poftei intense pe care o resimtea pentru dulciuri si fainoase. Apoi, dupa a cincea zi, nu a mai putut suporta lipsa tigarilor si a inceput din nou sa fumeze. Dupa o saptamana deja renuntase la antrenamentele la sala deoarece erau prea intense si, pentru a-si alina frustrarea, si-a indreptat atentia catre mezeluri si Coca-Cola.
Probabil ca deja banuieşti care este concluzia acestei povestiri. Psihicul prietenei mele nu a fost suficient de puternic pentru a procesa aceste limitari autoimpuse. Şi acest lucru se intampla cu foarte multe persoane care işi doresc sa slabeasca.
De ce se intampla acest lucru?
In nici un caz deoarece suntem lipsiti de voinţa. Noi, ca şi finţe umane, am fost inzestrate cu suficienta voinţa pentru a realiza toate obiectivele pe care ni le propunem. Poti sa testezi chiar existenta acesteia imaginandu-ti urmatoarea situatie: Daca te-ai afla pe mijlocul strazii şi ai observa un tir care se apropie amenintator de tine, crezi ca nu ai avea suficienta vointa ca sa te dai la o parte?
Atunci ... daca avem suficienta vointa ... care este problema?
Simplu ... problema este ca "se arde procesorul”.
Sa iti explic ...
Procesorul este, dupa cum probabil stii si tu, cea mai importanta componenta a unui calculator deoarece acesta executa, cu mici exceptii, toate comenzile utilizatorului. Cu cat procesorul este mai puternic, cu atat mai multe aplicatii sofisticate pot fi rulate pe calculatorul respectiv in acelasi timp.
Intr-un mod asemanator, si creierul uman indeplineste aceeasi functie, aceea de a prelucra, analiza si executa comenzile pe care le primeste. Prin urmare ... daca primeste prea multe comenzi sau daca acestea sunt prea complexe si necesita un timp mai indelungat de analiza si prelucrare, atunci exista riscul sa devina suprasolicitat si sa se arda.
Cum se traduce aceasta defectiune tehnica in comportamentul uman?
Prin renuntare ... Asa cum i s-a intamplat si prietenei mele, daca iti propui sa faci mai multe schimbari decat esti capabil sa procesezi in acelasi timp, atunci risti sa te dai batut inca din prima saptamana.
Daca insa, iei lucrurile treptat, si implementezi pas cu pas fiecare modificare pe care ti-o doresti in viata ta... si aici ma refer nu doar la obiectivele tale in ceea ce priveste greutatea ... atunci iti va fi mult mai usor sa eviti esecul.
Daca doresti sa iti maresti sansele de succes cu peste 50% atunci pregateste cate un plan detaliat de actiune pentru fiecare schimbare pe care vrei sa o implementezi. Nu este suficient sa spui: „De maine, am sa devin mai activ din punct de vedere fizic.” Cum o sa faci tu acest lucru? Ai sa mergi mai mult pe jos? Ai sa iti faci un abonament la sala? Ai echipamentul de care ai nevoie? Ti-ai ales sala de fitness sau de aerobic la care vei merge? Ti-ai ales un program potrivit ca intensitate pentru tine?
Nu uita ca planificarea unei actiuni este la fel de importanta ca si executarea acesteia asa ca te invit sa iei un pix si o foaie de hartie si sa scrii care sunt actiunile pe care, daca le-ai realiza in urmatoarea saptamana, te-ar aduce mai aproape de obiectivele tale.
Andreea Dragomir
Medic Nutritionist
Clinica de Nutritie KiloStop
www.kilostop.ro"