Femeile isi interpreteaza singure simptomele
Va doare capul? E clar de la sinuzita! Va doare stomacul? Ahh, da, stiti, aveti o indigestie! De cate ori nu s-a intamplat sa va puneti singura diagnosticul si sa va tratati apoi cu medicamentele prescrise pentru boala pe care v-ati gasit-o singura? O aspirina luata cand sunteti racita, sau un paracetamol cand va doare capul pot fi inofensive, insa ce faceti daca va tratati pentru indigestie si in realitate tocmai ati facut un atac de cord. A va interpreta singura simptomele pe care le aveti, poate fi foarte periculos pentru sanatate. Incearcati sa va rezumati la a prezenta ceea ce simtiti si ceea ce ati patit si lasati diagonosticarea pe seama specialistilor.
Femeile au tendinta de a face cercetari excesive
Ca suntem curioase nu trebuie sa ne spuna nimeni. Stim si noi. E scris in AND-ul nostru sa cautam detalii, sa intoarcem lucrurile pe toate partile, sa incercam sa aflam toate informatiile despre ceea ce ne framanta. In urma unui sondaj 69 % dintre femei au spus ca au cautat pe Internet informatii despre o anumita boala sau problema medicala, fata de numai 58 % dintre barbati, care au facut acelasi lucru. Acest lucru nu este neaparat o greseala, insa nu toate informatiile pe care le gasesti sunt credibile si de cele mai multe ori acestea sunt incomplete. Totodata, nu toate afectiunile se manifesta la fel la fiecare bolnav in parte, istoricul medical al fiecaruia avand o contributie decisiva. Incercati sa nu exagerati insa...Ipohondira este si ea tot o boala, si s-ar putea sa o alimentati astfel.
Ignora durerile
Te doare spatele fara vreun motiv anume, esti obosita si fara vlaga. Te-ai ingrasat sau ai slabit excesiv intr-un timp scurt si fara sa-ti fi schimbat stilul de viata? Ai sesizat modificari in legatura cu corpul tau, sau dureri inexplicabile? Ar fi bine sa mergi la doctor. O indigestie care te duce la Urgente poate fi chiar un atac cardiac. Femeile ignora insa de cele mai multe ori aceste dureri, avand mereul altceva mai bun de facut.
Nu dorm indeajuns
Trebuie sa termini un raport pana dimineata? Copilul a plans toata noaptea sau iar ai facut noapte alba la vreo petrecere? Cu machiajul potrivit se rezolva totul in cateva minute. Nu acelasi lucru o sa zica si organismul tau, mai ales daca astfel de situatii nu sunt cazuri izolate. Somnul este esential pentru a avea o stare de sanatate buna si majoritatea oamenilor au nevoie de 7 pana la 9 ore de somn pentru a se simti odihniti. Studiile arata ca femeile care dorm, timp de 10 ani, mai putin de 8 ore pe noapte, risca sa sufere de boli ale inimii, isi strica echilibrul hormonal al organismului, castigand kilogram dupa kilogram si acumuland grasime. Reducerea timpului de odihna pentru a mai prinde cateva ore in care poti rezolva anumite lucruri pare o decizie inteleapta. Insa pretul platit poate fi unul mult prea mare, sanatatea noastra.
Nu fac controalele periodice
Cand v-ati facut ultima oara analizele sau un control medical amanuntit? Nici nu va mai aduceti aminte? Atunci stiti despre ce vorbesc... Consulturile medicale regulate duc la prevenirea si depistarea precoce a unor afectiuni. O boala tratata la debut poate fi mai usor de vindecat, decat dupa aparitia unor complicatii severe. Frecventa cu care trebuie facute controalele medicale depinde de varsta, starea de sanatate si factorii de risc. Odata cu inaintarea in varsta, riscurile pentru anumite boli cresc, iar consulturile medicale sunt foarte importante, multe dintre femei ignora insa aceste aspecte.
Sunt obsedate de ... cantar
Pentru unele dintre doamne este obiectul din casa pe care se pune cel mai mult praf, dupa aparatele de fitness, in timp ce pentru altele isi da testul de anduranta, fiind folosit de cel putin zece ori pe zi. Nu cred ca mai are nevoie de nicio prezentare. Este CANTARUL. Da, femeile sunt obsedate de cantar. Fie le este atat de frica de el incat il arunca in cel mai izolat colt al casei, doar, doar nu o sa dea peste el, fie se cantaresc de 100 de ori pe zi... Specialistii chiar au ajuns sa incadreze drept patologica aceasta fobie. Ideea ca nu te cantaresti pentru ca nu vrei sa stii ca te-ai ingrasat nu lucreaza in favoarea ta. E mai bine sa stii, mai ales daca incerci sa slabesti sau sa iti mentii greutatea. In felul acesta ai un feedback al comportamentului tau alimentar, explica specialistii. Daca te vei cantari regulat, vei observa imediat cele cateva sute de grame luate, inainte sa se transforme in kilograme. Am specificat, cantarit REGULAT, nu cantaritul de 10 ori pe zi.
Femeile iau prea multe medicamente
Un sondaj publicat de Comisia Europeana releva faptul ca 51% dintre romani au luat antibiotice in ultimul an. Studiul arata ca 52% dintre femei si unul din doi barbati din Romania au luat antibiotice, fata de media din UE, de 43% din femei si 37% dintre barbati. Uneori, femeile, mai mult decat barbatii au tendinta de a lua prea multe medicamente. Acest lucru duce in timp la scaderea imunitatii si la afectiuni majore de sanatate.
Femeile tin prea multe diete
Nu cred ca exista vreo femeie care sa nu fi tinut, sau care sa nu se fi gandit niciodata sa tina o dieta. 10% dintre femei tin cura de slabire circa 25 de ani din viata, in timp ce restul sunt la dieta pentru circa 10 ani, arata un studiu, realizat de cercetatorii britanici. Ei bine, acest lucru nu este deloc bun pentru sanatatea noastra. Pierderea in greutate pe termen lung poate provoca aparitia unor boli precum diabet, hipertensiune si artrita reumatoida, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii sud-coreeni, de la Kyungpook National University din Daegu, citat de International Journal of Obesity. Se pare ca slabitul poate contribui la eliberarea in sange a unor compusi poluanti industriali, care de obicei sunt stocati in tesuturile adipoase. In momentul in care grasimile se descompun, in urma procesului de slabire, acesti compusi ajung in fluxul sangvin, producand diferite afectiuni.
Nu isi fac testul Papanicolau anual
Scopul testului Papanicolau este acela de a identifica modificarile celulare anormale la nivelul cervixului (col uterin) si de asemenea de screening pentru cancerul de col uterin, in acest sens find necesar ca fiecare femeie sa-si faca un test Papanicolau in fiecare an, odata cu inceperea vietii sexuale. Aproximativ 5% pana la 10% din femeile care fac anual un test Papanicolau au un rezultat anormal, aceste rezultate anormale aratand modificari care ar putea evolua spre cancer de col uterin. Desi depistarea precoce a acestor disfunctionalitati are puterea de a salva vieti, in continuare sunt foarte multe femei care ezita sau nu-si gasesc timp sa-si faca aceasta investigatie.
Femeile nu fac suficient sport
Foarte multe femei cred ca daca ridica greutati vor ajunge sa arate ca niste culturiste, sau prefera sa tina diete severe pentru a reduce cateva kilograme decat sa alerge sau sa mearga la o sala de fitness. Ei bine, sportul este esential pentru un corp si o minte sanatoasa, iar una dintre problemele majore cu care multe femei se confrunta este aceea ca nu fac suficient sport. Exercitiile fizice sunt una dintre cele mai bune solutii de a avea grija de corpul tau pe termen lung, Prin miscare reduci nivelul colesterolului, iti mentii inima sanatoasa, lupti impotriva tensiunii arteriale, scapi de stres, iti intaresti imunitatea, previi osteoporoza, diabetul, cancerul, ai o viata sexuala mai buna, esti mai bine dispus, dormi mai bine, te mentii in forma sau slabesti. Cu toate acestea nu de fiecare data ne facem timp pentru sport.
Tu ce greseli faci, atunci cand vine vorba de sanatatea ta?