Ziua Mamei sau Ziua Internaţională a Femeii este sărbătorită pe teritoriul ţării noastre marţi, 8 martie. Ziua aceasta este percepută anual ca fiind o zi a celebrării mamelor din întreaga lume.
Ce reprezintă Ziua Internaţională a Femeii
Ziua Internaţională a Femeii (denumită generic Ziua Femeii) este sărbătorită anual la data de 8 martie pentru a comemora atât realizările sociale, politicile şi condiţiile economice ale femeilor, cât şi discriminarea şi violenţa care îşi fac încă simţită prezenţa în multe părţi ale lumii.
Trimite-i mamei tale o felicitare specială, de la Feminis.ro!
Ziua Internaţională a Femeii a fost adoptată în 1977, printr-o rezoluţie a Adunării Generale a ONU. Însă Organizaţia Naţiunilor Unite a sărbătorit pentru prima dată Ziua internaţională a femeii pe 8 martie, în 1975 - Anul internaţional al femeii.
Când este Ziua Mamei în 2016?
În Regatul Unit al Marii Britanii, evenimentul pică duminică, 6 martie. Cu toate acestea, data variază în întreaga lume, în funcţie de ţară. Iată mai jos datele în care se sărbătoreşte Ziua Mamei în lume:
- Marea Britanie, Irlanda şi Nigeria - a patra duminică din Postul Paştelui
- Statele Unite ale Americii şi celelalte ţări (în majoritate) - a doua duminică din luna mai
- România, Slovenia şi alte ţări - 8 martie
- Egipt, Siria, Irak şi alte state - 21 martie
- Portugalia, Spania şi altele - prima duminică a lunii mai
- Mexic, Guatemala şi El Salvador - 10 mai
- Franţa, Suedia şi alte ţări - ultima duminică a lunii mai (ocazional, prima duminică a lunii iunie)
- Polonia - 26 mai
- Rusia - ultima duminică a lunii noiembrie
- Indonezia - 22 decembrie
Cum este celebrată Ziua Mamei?
Peste 30% dintre britanici, de pildă, spun că mama lor este persoana cea mai importantă din viaţa lor, care le oferă şi cea mai multă inspiraţie.
Citeşte şi: Cum influenţează mamele "de carieră" viitorul profesional al fiilor şi fiicelor lor
Ziua Mamei sau Ziua Femeii este, în mod tradiţional, o sărbătoare specială şi un prilej care ne îndeamnă să le acordăm mai multă atenţie atât mamelor, cât şi bunicilor noastre, cât şi mamelor vitrege, dăruindu-le flori, servindu-le micul dejun la pat, oferindu-le daruri şi felicitări cu mesaje frumoase.
Care este istoria din spatele Zilei Mamei?
Originile Zilei Mamei datează încă din perioada Greciei antice, dar modul în care o sărbătorim cu toţii astăzi a luat naştere în America, la începutul secolului 20.
În Grecia antică, oamenii dedicau un festival anual de primăvară zeiţelor-mame, iar romanii, de asemenea, sărbătoreau un festival de primăvară numit Hilaria, care era dedicat unei zeiţe-mamă pe nume Cybele.
Alte origini mai recente legate de Duminica Mamei (în limba engleză, "Mothering Sunday") datează din anii 1600, în Anglia, când se sărbătorea ziua mamei în a patra duminică a Postului Paştelui.
Citeşte şi: 8 vedete care au folosit o mamă-surogat pentru a avea copil
Unele poveşti spun că oamenii se întorceau în această zi la "mama" lor, biserica. Era vorba de biserica în care au fost botezaţi când erau bebeluşi sau biserica la care participau la slujbă când erau copii. Iar acest lucru - această sărbătoare inedită - reunea comunităţile şi aducea laolaltă oameni care nu se mai văzuseră de multă vreme.
Până în 1911, Ziua Mamei a fost sărbătorită în aproape fiecare stat din America, iar pe data de 8 mai 1914, preşedintele american Woodrow Wilson a semnat un document sau o rezoluţie care confirma că fiecare a doua duminică a lunii mai era desemnată Ziua Mamei.
Care este diferenţa dintre Ziua Mamei şi Ziua Internaţională a Femeii, în România
Ziua Mamei se sărbătoreşte, în mod oficial, începând cu anul 2010, în prima duminică a lunii mai, scrie AGERPRES.
Ziua Mamei a fost instituită prin Decretul 1468 pentru promulgarea Legii pentru instituirea Zilei Mamei, semnat de preşedintele României de la acea vreme, Traian Băsescu, la 13 octombrie 2009 şi publicat în M.O. 694/15 octombrie 2009.
Citeşte şi: 18 moduri nebuneşti prin care mamele îşi arată dragostea faţă de copii
Prin acelaşi Decret, a fost promulgată şi Legea pentru instituirea Zilei Tatălui, care se sărbătoreşte, începând cu anul 2010, în cea de-a doua duminică a lunii mai.
Prin sărbătorirea Zilei Mamei este subliniată importanţa acesteia în viaţa de familie şi în universul copilului. Până în anul 2009, România era printre puţinele state ale lumii care, în lipsa unei Zile a Mamei, a marcat doar Ziua Femeii - 8 Martie, extinzându-i acesteia aria de semnificaţii, mai scrie agenţia de presă.
La nivel mondial, în decursul anului, această zi este marcată la aproximativ 24 de date diferite, printre care la 8 martie (când este celebrată şi Ziua Internaţională a Femeii) şi la 21 martie (prima zi de primăvară), când este aniversată în peste 10 ţări.
Ziua Mamei este, de regulă, sărbătorită în a doua duminică a lunii mai, de circa 70 de state ale lumii: Australia, Africa de Sud, Austria, Belgia, Bulgaria, Brazilia, Canada, China, Germania, Grecia, India, Italia, Japonia, Mexic, Olanda, Elveţia, Turcia, Ucraina, Statele Unite ale Americii, ţările baltice, statele din America de Sud, ţările nordice.
Statistici referitoare la mamele din ţara noastră
În România, o femeie devine mamă la fiecare 2 minute şi 40 de secunde. Potrivit AGERPRES, anul 2013 a fost anul cu cele mai puţine naşteri de când există România ca stat modern, iar pentru anul 2015 s-a estimat o scădere a numărului mamelor, pentru al cincilea an consecutiv, sub pragul de 200.000.